Podobno legendarny wzmacniacz. Tak przynajmniej pisze internet.
Brytyjska firma założona przez Duńczyka we Francji - to lepsze niż lampy KR Audio produkowane przez Włoszkę w Czechach.
Internet mówi też, że występują dwie wersje - na PCB oraz przestrzenna. Mnie się trafiła ta druga, droższa i chyba przyjemniejsza w serwisie.
Wzmacniacz jest bardzo prosty, pentodowe SE z odczepem UL plus duotrioda tworząca klasyczne dwa stopnie WK. USZ przez całość układu.
Usterka była dość łatwa do wyłapania i usunięcia: brak styku w podstawce lampy mocy, na szczęście na drugiej siatce, a nie na przykład na pierwszej.
Nie zgodziły mi się natomiast pomiary. Na zimno zasilacz podaje 540V, po nagrzaniu napięcie spada do 485V. Przy prądzie 75mA daje to prawie 35W na lampę. Do wzmacniacza były wetknięte KT77 i rzeczywiście po pewnym czasie od włączenia zaczynają im się delikatnie rumienić anody.
Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to że właściciel w pudełku opisanym jako EL34 dostał przez przypadek wyższy model, czyli KT88...
Zobaczę co siedzi w zasilaczu, może dowiem się więcej. Niestety górny dekielek nie jest już taki łatwy do zdjęcia.
Ciekawostka:
Wzmacniacz ma 5 wejść, które wybiera się osobnymi przełącznikami dwupozycyjnymi, przy czym ich styki nie są połączone równolegle, co by pozwalało na wybranie kilku źródeł jednocześnie, a szeregowo, więc aby wybrać konkretne wejście, trzeba ustawić przełączniki w odpowiedniej kombinacji.
Całość nie jest opisana z zewnątrz, a mój internet milczy na ten temat, więc przy pierwszym podejściu trudno było się w tym połapać, nawet mając wzmacniacz rozkręcony na stole pomiarowym, a co dopiero w "pozycji odsłuchowej"...
Audion Sterling
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
Ola Boga
- 625...1249 postów

Audion Sterling
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Olkus
- 3125...6249 postów

Re: Audion Sterling
Brak ekranu na przewodach sygnałowych - aż dziwne, że nie ma brumu ani innych zakłóceń.
Te duże czarne osiowe kondensatory na 630V to filtr zasilania?
Pozdrawiam,
A.
Te duże czarne osiowe kondensatory na 630V to filtr zasilania?
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
Ola Boga
- 625...1249 postów

Re: Audion Sterling
Zakłóceń nawet nie ma, może dlatego, że zasilacz jest na górze, ale za to są przesłuchy między kanałami i sąsiednimi wejściami.Olkus pisze: czw, 17 września 2026, 00:03 Brak ekranu na przewodach sygnałowych - aż dziwne, że nie ma brumu ani innych zakłóceń.
Tak, to filtry dla pierwszego i drugiego stopnia. Z kolei w katodach pierwszego stopnia są kondensatory SMD...Olkus pisze: czw, 17 września 2026, 00:03 Te duże czarne osiowe kondensatory na 630V to filtr zasilania?
Lampy sterujące nie są podzielone na lewo-prawo, tylko na pierwszy i drugi stopień. To akurat fajnie, bo można wtykać różne lampy nie do pary, co rozważam, szczególnie że punkty pracy pierwszego i drugiego stopnia są bardzo różne.
Schemat jest bardzo prosty, postaram się wrzucić.
Niestety do zasilacza nie da się dostać bez rozprucia układu. Śrubki do górnego dekla są schowane pod gniazdami wejściowymi i włącznikiem zasilania, który jest wetknięty na zatrzask, więc nie da się go wyjąć. Na początku myślałam, że wystarczy odkręcić tylną ściankę, ale niestety jej śruby nie wchodzą w gwinty w chassis, tylko mają swoje nakrętki, których nie da się złapać, bo zasłaniają je te same gniazda i włącznik.
Nie lubię takich niespodzianek, szczególnie we wzmacniaczu, który nie jest prototypem, czy DIY, ale komercyjnym produktem. A z tego, co widzę na stronie producenta, taką samą obudowę dzieli wiele modeli. No chyba, że jest na to jakaś sztuczka, na którą nie wpadłam...