Renowacja skrzynek i politurowanie.

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

KWF
10...14 postów
10...14 postów

Re: Renowacja skrzynek i politurowanie.

Post autor: KWF »

Nie, to są refleksy we wgnieceniach w fornirze.
Olkus
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Olkus »

KWF pisze: sob, 12 września 2026, 07:04 Tak bez politury. Te elementy zostają w wykończeniu farbą olejną. Jeśli chcesz je w politurze, musiałbyś je oczyścić, zabejcować na czarno i politurować ciemną lub czarną politurą. Moim zdaniem ilość pracy wymagana do tego jest nieadekwatna do rezultatów a nie uzyskasz równego połysku. Sprawdź czym fabryka malowała. Myślę, że na olejno.
Dzięki. Myślę, że faktycznie farba oryginalna to może być olejna.
KWF pisze: sob, 12 września 2026, 07:04 Załączyłem zdjęcie zegara z lat 50-tych, który odnawiałem jakiś czas temu i na którym są elementy malowane na czarno. Były one demontowane do malowania, bo to drobnica. Skrzynka jest w wykończona politurą lemon, ale na podkładzie z oleju lnianego.
Ładny zegar, uzyskany efekt też, choć akurat ta czerń tutaj, wg mnie, aż tak nie rzuca się w oczy.
KWF pisze: sob, 12 września 2026, 07:04 GLX-3 jest bardzo dobrym klejem dokładnie klasy D3. Zwykły wikol ma klasę D2 o ile producent nie podaje inaczej. Nie polecam klejów Dragona.
Dzięki, zmyliło mnie, że Rakoll na też osobno oznaczany klej właśnie nazwą D3.
KWF pisze: sob, 12 września 2026, 07:04 Pisałem o tym, że to zły pomysł, ponieważ taka szpachlówka plami drewno i nie przyjmuje politury. Nadaje się pod wykończenia kryjące. Taką szpachlówka możesz naprawiać ukruszone narożniki, duże ubytki w sklejce pod fornir, choć ręczne jej szlifowanie to mordęga.

Jeśli dziurek po kołatkach (to nie są korniki) jest dużo i nie chcesz wymieniać całego elementu, należy go wzmocnić. Do tego celu używa się żywic odwracalnych, np. Paraloid, wstrzykując je w otwory aż drewno przestanie wchłaniać. Taka żywica wzmacnia drewno a także zabija drewnojady, które przeżyły odrobaczanie. Ten specyfik ma wadę, ponieważ plami drewno, trudno się je barwi, więc nadaje się pod jasne wykończenia, lub widoczne miejsca.
OK, czyli klej z pyłem odpada. Na szczęście na razie nie mam żadnych skrzynek z dużą ilością dziurek.
Dzięki za informacje odnośnie żywicy.
Załączam przy okazji fotki pacjenta:
sketch-1789336317123.jpg
sketch-1789336324748.jpg
sketch-1789336328667.jpg
sketch-1789336333409.jpg
Najgorzej jak widać jest u góry. Obstawiam, że mógł się do tego przyczynić np. kwiatek stojący kiedyś na radiu. Bok też przez to ucierpiał, drugi jest w dużo lepszym stanie. No i zgnieciony narożnik też może być trochę trudny do naprawy.
Może bardziej doświadczeni w temacie zechcą coś podpowiedzieć jak się za to zabrać, z góry dzięki :)

Pozdrawiam,
A.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
onyx1944
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: onyx1944 »

Nie jest najgorzej :wink:
Doczepie sie jeszcze z moim pacjentem, masz podobne białe przebarwienia co u mnie, czy to jakaś pleśń czy inny grzyb?
Trzeba to jakoś napuszczać zeby po czasie to jakoś nie wylazło?
20260913_122014.jpg
Po obdarciu ze starych powłok już tego nie ma, ale czy coś nie będzie działo sie w środku?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
KWF
10...14 postów
10...14 postów

Post autor: KWF »

Na grzyby i pleśnie można zmyć skrzynkę wodą z octem spirytusowym lub spryskać kwasem borowy (3%), a w ostateczności budowlanym środkiem odgrzybiającym do murów np. Boramaxem. Po każdym z tych środków skrzynkę trzeba dokładnie wymyć i zostawić do pełnego wyschnięcia. Najlepiej zostawić w suchym i wentylowanym pomieszczeniu na tydzień lub dwa.

Do obróbki takiego drewna niezbędna jest maseczka ochronna, a przy jego szlifowaniu wręcz obowiązkowa.