Czym zdjąłeś lakier, jakimś środkiem chemicznym do zmywania farb i lakierów? Czy lakier jest zmyty do żywego drewna?pablopeen pisze: śr, 9 października 2019, 20:26 Zaczynam moją przygodę z wiekowymi sprzętami i mam kilka pytań apropos mojego radia Imperial Strassfurt które poddaję renowacji. Aktualnie zdjąłem lakier i zastanawiam się czy olejować lub lakierować czy politurować, fabrycznie raczej ten model politury nie miał (załączam zdjęcie oryginału) Muszę wkleić nowy pasek forniru i póki co mam problem z doborem bejcy. Mogłbym zeszlifować wszystko i zabejcować od nowa ale chyba straciłoby to radio swój charakter... Załączam zdjęcie mojego w obecnym stanie.
Stawiam orzeszki przeciw kasztanom, że to radio było politurowane lub malowane tzw. politurą nitro (mieszanką lakieru nitrocelulozowego z politurą szelakową). W latach 30-tych taki był standard wykańczania mebli, krzeseł, drewnianych urządzeń powszechnego użytku. Jedno i drugie wykończenie łatwo sprawdzić tamponem nasączonym alkoholem (dowolnym) o stężeniu powyżej 90%. Jeśli tampon będzie brudny, a pocierana powierzchnia stanie się lepka, za podstawę wykończenia była użyta politura. Jeśli tyko zmyje brud, a powierzchnia nadal będzie twarda, można zrobić podobną próbę, tym razem używając benzyny lakowej/ekstrakcyjnej, wtedy masz do czynienia z olejem, woskiem lub alkidami Jeśli żadna z nich nie rozpuszcza powierzchni, zostaje aceton, na który reagują lakiery nitrocelulozowe. Gorzej jeśli w przeszłości ktoś zababrał obudowę lakierem poliuretanowym lub poliestrowymi wtedy bez mechanicznego zdzierania nie da rady.
Wstawkę należy zrobić z takiego samego gatunku jak oryginalny fornir, a potem podbarwić. Postarzanie nowego forniru można wykonać np nadmanganianem potasu. Sprawy postarzania z jednej strony są łatwe, ale też i czasochłonne metodą prób i błędów na ścinkach. Forniry naturalne w małych kawałkach są dostępne na Alledreogo.