Rezystory w GFE-112

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
Nieliniowy
250...374 postów
250...374 postów

Re: Rezystory w GFE-112

Post autor: Nieliniowy »

U mnie jest sytuacja odwrotna, bardzo wiele mocnych stacji. Maszty nadawcze są usytuowane na paśmie górzystym po zachodniej stronie miasta. Z większości miejsc widać nadajniki. Moce też są znaczne, np 106.7MHz nadaje w mocą 100kW. Większość nadaje mocami ~50kW.

Eksperymentowanie nauczyło mnie jak bardzo ważny jest wzmacniacz P.CZ. Radio oryginalnie odbiera trochę jak ten Taraban, bezszumnie pomiędzy stacjami. Poprawiłem zbieżność głowicy i pojawiły się słabe stacje z poza miasta. Wczoraj dostawiłem jeszcze jeden stopień PCZ, pomiędzy filtrami pasmowym głowicy a resztą. Jeden tranzystor S9018, wspólny emiter, obciążenie oporowe 1.5k, prąd pracy 3.8mA. Masywnie wzrosła czułość. Nie ma cichego miejsca na skali. Słabe stacje odbiera teraz bezszumnie. "Ducha" na dole pasma też odbiera całkiem czysto.
Pasmo przenoszenia jest trochę wąskie, tylko 150kHz, ciekawe co wyjdzie z prób stereo. Potrzebny będzie wzmacniacz MPX, bo stereodekoder też jest ulepkiem z drobnicy..

Odnośnie demodulatora, jakie polecacie diody? Schottkiego, germanowe, krzemowe?
W tym momencie mam diody schottkiego 1N5711. Spadek napięcia 0.44V, dioda z gatunku bardzo szybkich. Nie mam pojęcia czy to jet optymalnie.
Demodulacja jest w miarę czysta ale chyba demoduluje na boku zbocza. Na filmiku możecie usłyszeć jak to wyszło.. Wykonam jeszcze raz cewki, z większą indukcyjnością, tak żeby wchodziło w rezonans 10.7MHz z sensowną pojemnością 47..82pF. Czy uzwojenie symetryczne demodulatora powinno być nawinięte jako dwie sekcje obok siebie, czy drutem podwójnym jako jedna sekcja?
Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Rezystory w GFE-112

Post autor: AZ12 »

Witam
Nieliniowy pisze: ndz, 6 września 2026, 19:15Odnośnie demodulatora, jakie polecacie diody? Schottkiego, germanowe, krzemowe?
Ważne żeby miały niską pojemność złącza. Kilkanaście lat temu zamieniłem diody DOG na lampę EAA91, również działało.

https://sites.google.com/site/randomwok ... emodulator
Nieliniowy pisze: ndz, 6 września 2026, 19:15Czy uzwojenie symetryczne demodulatora powinno być nawinięte jako dwie sekcje obok siebie, czy drutem podwójnym jako jedna sekcja?
W odbiornikach lampowych uzwojenie wtórne demodulatora FM było nawijane bifilarnie. W odbiornikach tranzystorowych mógł być inny sposób nawijania ze względu na mały karkas. W odbiornikach polskich zastosowano w tym celu dwa filtry 7x7 lub jeden 12x28, patrz schematy odbiorników.
Ratujmy stare tranzystory!