Dzięki za ten opis.
Pozdrawiam,
A.
Rezystory w GFE-112
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
Olkus
- 3125...6249 postów

Re: Rezystory w GFE-112
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!
A może przełożysz tą głowicę od Fagota co masz ode mnie?
Była fajnie zrobiona przez fachowca, który naprawiał sprzęt zespołom big-beat w Grudziądzu, nie wiem czy jeszcze gość żyje ale na starość dom zbudował a potem meblami z paździerza palił bo wszystko na budowę poszło.
Głowica Fagota jest germanowa, Ślęży jest krzemowa, ta starsza germanowa była na importowanych AF, bodajże Siemens czy VALVO, więc tam "wkład dewizowy" był.
Fagot, którego rozprułem miał jugosłowiański głośnik Ei jak w Trubadurze , tylko 15 omowy.
A może przełożysz tą głowicę od Fagota co masz ode mnie?
Była fajnie zrobiona przez fachowca, który naprawiał sprzęt zespołom big-beat w Grudziądzu, nie wiem czy jeszcze gość żyje ale na starość dom zbudował a potem meblami z paździerza palił bo wszystko na budowę poszło.
Głowica Fagota jest germanowa, Ślęży jest krzemowa, ta starsza germanowa była na importowanych AF, bodajże Siemens czy VALVO, więc tam "wkład dewizowy" był.
Fagot, którego rozprułem miał jugosłowiański głośnik Ei jak w Trubadurze , tylko 15 omowy.
-
Romekd
- moderator
Czołem.
We wcześniejszych wypowiedziach zacząłem wymieniać polskie odbiorniki radiowe, które były produkowane pod koniec działalności polskich firm, chwilę przed ich upadkiem...
W drugiej połowie lat 80. Zakłady Radiowe im. M. Kasprzaka opracowały radiomagnetofon z zakresem fal długich i ultrakrótkich. Ponieważ w tamtym okresie były dostępne w miarę przyzwoite polskie tranzystory, to we wzmacniaczu w.cz. głowicy UKF zastosowano BF314, pracujący w klasycznym układzie wspólnej bazy z prostym układem filtru dopasowującego impedancję wejściową wzmacniacza do impedancji anteny teleskopowej, po nim pracował tranzystor BF241 jako mieszacz samooscylujący, również w układzie wspólnej bazy, a za nim umieszczono jeden stopień wzmocnienia p.cz. z tranzystorem BF241 (wykorzystywany również na zakresie fal długich) i nieśmiertelny UL1211N, poprzedzony filtrem piezoceramicznym 10,7 MHz (na zakresie AM pracował filtr piezo 465 kHz, z dwoma dopasowującymi i nadającymi kształt charakterystyki przenoszenia obwodami LC). Zastosowanie prostych rozwiązań (bez udziwnień), lepszych tranzystorów oraz dodatkowego stopnia wzmocnienia przed UL1211N (nieobecnego w konstrukcjach z lat 70.) pozwoliła uzyskać czułość na poziomie 5 μV z odstępem sygnału od szumów 26 dB. Poniżej fragment schematu i fragment instrukcji z parametrami odbiornika.
Pozdrawiam
Romek
We wcześniejszych wypowiedziach zacząłem wymieniać polskie odbiorniki radiowe, które były produkowane pod koniec działalności polskich firm, chwilę przed ich upadkiem...
Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
Romekd
- moderator
Radio Roksana zostało opracowane i wypuszczone na rynek przez Unitrę Rzeszów w roku 1985 (ciekawy materiał zamieszczony przez konstruktora radia ze strony oldradio.pl https://www.oldradio.pl/karta.php?471 ). W torze UKF tranzystory BF240 i BF241 w typowych aplikacjach, pracujących układach ze wspólną bazą. Niestety tor p.cz. znowu stworzony w oparciu o przestarzały UL1211N (poskąpiono przed nim stopnia wzmocnienie p.cz. na tranzystorze, co zaowocowało niedostatecznym wzmocnieniem toru - spadkiem mocy wyjściowej z 350 mW do 50 mW dla słabszych sygnałów, przekraczających jeszcze próg czułości i większą wrażliwością odbiornika na zakłócenia...). Poniżej schemat i fragment instrukcji obsługi z parametrami, wg których praktyczna czułość radia wynosi 3,5 μV.
Wnętrze odbiornika wygląda dość schludnie (nie ma w nim typowego "makaronu" mnóstwa przewodów).
Pozdrawiam
Romek
Wnętrze odbiornika wygląda dość schludnie (nie ma w nim typowego "makaronu" mnóstwa przewodów).
Pozdrawiam
Romek
-
Romekd
- moderator
I na koniec polskie radio Sudety R-208, produkowane od roku 1987 po początek lat 90. zeszłego stulecia. W radiu ponownie użyto bardzo przeciętnych tranzystorów BF195 w głowicy UKF i totalnie już przestarzałego jak na te lata układu UL1211N, co przełożyło się na deklarowaną przez producenta czułość odbiornika nie gorszą od 20 μV. Poniżej schemat odbiornika, powiększonego fragmentu z głowicą UKF i fragmentem instrukcji obsługi z parametrami.
Pozdrawiam
Romek
Pozdrawiam
Romek