Pomiar czułości odbiorników - znaczenie różnych "drobiazgów" na wiarygodność wyników...

Woltomierze, mierniki uniwersalne, itp.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Pomiar czułości odbiorników - znaczenie różnych "drobiazgów" na wiarygodność wyników...

Post autor: Romekd »

Dostałem telefon od jednego z czytających ten wątek. Powiedział mi w rozmowie, że popełniam błąd, nie stosując dobrych rad Kol. Atom1477, gdyż przy wysokich częstotliwościach najważniejsze jest dobre uziemienie generatora... No niestety nie jest to prawdą, gdyż dobre uziemienie może zabezpieczyć (choć niekoniecznie) przed wyładowaniem atmosferycznym, ale przy częstotliwościach rzędu kilkuset megaherców nic nie daje. Spróbuję się do tego odnieść bardziej szczegółowo. W domu jednorodzinnym, ale też i w bloku, uziemieniem może być rura gazowa (jeśli dochodzi do ziemi bez dodatkowych łączeń), rura wodociągowa (z tą samą uwagą i tylko gdy jest metalowa, a nie jak to obecnie często bywa, może być ze sztucznego tworzywa...) lub własna instalacja uziemiająca, wykonana specjalnie dla pomieszczenie, w którym pracujemy. Podłączanie się pod instalację odgromową może być bardzo niebezpieczne przy wyładowaniach atmosferycznych, więc takie rozwiązanie odpada. Kolejna rzecz to indukcyjność przewodu uziemiającego. Jeśli założymy, że jego długość wynosi tylko 5 metrów, to taki odcinek przewodu może wykazywać indukcyjność na poziomie, strzelam, ok. 8 μH. Taka indukcyjność dla częstotliwości 100 MHz oznacza reaktancję indukcyjnościową na poziomie ok. 5 kΩ, a dla częstotliwości 450 MHz będzie to już 22,6 kΩ. Czy tak duża reaktancja spowoduje, że nasz generator znajdzie się dla sygnałów w.cz. na poziomie "ziemi"? No nie! Poza tym mój generator jest uziemiony przez kabel ochronny i przewód uziemiający, mogący mieć (po likwidacji kątów) z 10 metrów, więc jego reaktancja będzie jeszcze wyższa. Gdy z 10 lat temu zainstalowałem za domem antenę G5RV, byłem szczęśliwy, gdyż odbiór na niej dla kilku pasm krótkofalowych był bardzo dobry, jednak gdy podłączyłem do tej anteny transceiver ICOM IC-735, to już po pierwszym włączeniu mikrofonu i wymówieniu "ogólnego wywołania" niemal wszystkie urządzenia w pracowni "zwariowały" (niektóre, będące w trybie czuwania same się włączyły, a inne zgasły lub na swoich wyświetlaczach zaczęły wyświetlać bzdury...). Problemem było stosunkowo niewielkie niedopasowanie impedancji falowej kabla i anteny, promieniowania z kabla oraz zbyt marne uziemienie. Postanowiłem więc zacząć od poprawienia uziemienia - kolega wbił za ścianą pracowni kilka kilkumetrowych szpil w ziemię, a ja miałem zamiar wywiercić dziurę w ścianie i kablem o długości ok. 1 metra połączyć się z tymi szpilami. Niestety, okazało się, że grunt przed domem jest zbyt suchy i tego typu uziemienie będzie niewystarczająco dobre. Szpilki są wbite do dzisiaj, gdyż zabrakło mi czasu i chęci by tworzyć profesjonalne uziemienie. Z uruchomienia się na paśmie nic nie wyszło (za dużo czułej elektroniki przy radiostacji)... :(

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: Pomiar czułości odbiorników - znaczenie różnych "drobiazgów" na wiarygodność wyników...

Post autor: Marek7HBV »

Prostym rozwiązaniem zmniejszenia wpływu ,,wycieku,, energii jest umieszczenie generatora wzorcowego w większej odległości np. 10 m. W wersji pomiarowej dla ubogich zajmujących się strojeniem odbiorników {zwłaszcza FM} można zastosować system składający się z generatora o określonej mocy {1mW}, tłumik, antena nadawcza i oddalona odbiorcza oraz oczywiście miernik odniesienia np. skaner lub odbiornik {tuner} dobrej klasy. Pomiary będą względne, ale to nie laboratorium. :D
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Marek7HBV pisze: sob, 22 sierpnia 2026, 13:48 Prostym rozwiązaniem zmniejszenia wpływu ,,wycieku,, energii jest umieszczenie generatora wzorcowego w większej odległości np. 10 m. W wersji pomiarowej dla ubogich zajmujących się strojeniem odbiorników {zwłaszcza FM} można zastosować system składający się z generatora o określonej mocy {1mW}, tłumik, antena nadawcza i oddalona odbiorcza oraz oczywiście miernik odniesienia np. skaner lub odbiornik {tuner} dobrej klasy. Pomiary będą względne, ale to nie laboratorium. :D
Kolego Marku, nie wiem jak dokładnie mierzona jest tłumienność ekranu kabla, ale coś czuję, że w miarę wydłużania długości przewodu sygnałowego, ilość wypromieniowywanej przez kabel energii będzie wzrastała, wraz z jego długością. Długi przewód sygnałowy będzie też wprowadzał tłumienie w samym płynącym przez niego sygnale, a poziom tego dodatkowego tłumienia będzie rósł wraz z długością przewodu i częstotliwością sygnału. Najlepszym wyjściem będzie używanie dobrych przewodów i wtyków, kupionych u pewnego dystrybutora (nie na Allegro, czy AliExpress), i opieraniu się na dokładności tłumików montowanych fabrycznie w dobrej klasy generatorach sygnałowych. Można podejmować próby wykorzystywania tłumików zewnętrznych, ale o niezbyt dużym tłumieniu (wówczas powinno się odpowiednio zredukować poziom sygnału z samego generatora), gdyż przy niespełnieniu tych warunków część sygnału będzie mogła nam przelatywać przez "eter" i nieszczelne ekrany kabli, które w takim układzie również muszą być bardzo dobrej jakości (sprawdzonej doświadczalnie) oraz odpowiednio od siebie i mierzonego radioodbiornika oddalone. Dobrze to rozumiem?

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Nieliniowy
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: Nieliniowy »

Z gory przepraszam, nadaje z innego komputera bez Polskich znakow..

A czy w amatorskich warunkach dopuszczany jest pomiar poprzez porownanie z odbiornikiem wzorcowym?
W moim przypadku SDR (NOOELEC SMART XR). Jest pomiar sygnalu w dB. Nie wiem jak to jest skalibrowane, antena patyk na pasmo 3m z zestawu.

Ciekawe odkrycie, z dolu jest jeszcze jedna stacja na 85.9MHz. Normalne odbiorniki w domu jej nie widza, moj tez na razie.
Pasmo FM notatki.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.