Idzie powoli, ale do przodu.
Dostałem słabej jakości kasety Equipex do sprawdzenia. Początkowo wyglądało na to że nie ma na nich żadnego sygnału, a tylko szum.
Ale na szczęście okazało się to fałszywym wnioskiem, wynikającym z tego że testowałem to tylko na małym fragmencie taśmy.
Problem z taśmami wewnątrz kaset Equipex jest taki, że z czasem stają się klejące. Mechanizm magnetowidu nie jest w stanie ich przewijać. Długo walczyłem żeby uzyskać przynajmniej kilka sekund przewijania, a tylko podczas przewijania mogłem sprawdzać sygnał z głowic.
Jakimś cudem kasety w końcu zaczęły się przewijać (może to z powodu upałów) i wtedy złapałem prawidłowy sygnał SYNC.
Tak więc metoda z podmianą głowic okazała się dobra.
Warto dodać że nowa szersza głowica nie musi dawać mniejszego sygnału. Gdyby to była szersza głowica, ale zgodna we wszystkich innych parametrach z oryginalną, to tak. Tu jednak mam zupełnie inną głowicę, która może się różnić wszystkim. Szerokością szczeliny magnetycznej, ilością zwojów cewki, parametrami obwodu magnetycznego, itp. Więc któryś parametr może rekompensować spadek powodowany większą szerokością.
W każdym razie wyszło że nowe głowice odbierają poprawne i całkiem silne sygnały SYNC i audio.
Jest tylko problem z zamocowaniem.
Oryginalna głowica miała mocowanie za pomocą małej śrubki od spodu:
Śrubka jest bardzo mała, na oko M1.2 albo M1.4 (suwmiarka mierzy na 1.27 mm, co nie pasuje do żadnego ze standardów):
No i muszę to odtworzyć w nowych głowicach.
Najprościej było by przykleić od spodu fragment nagwintowanej blaszki. Takie coś można wyciągnąć z jakiegoś starego napędu CD czy stacji dyskietek.
Przykładowy element z odzysku jaki znalazłem:
Niestety śrubki są tu grubsze, i mają z 1.8 mm średnicy. Nie mieszczą się w podłużny otwór mocujący głowicę. Tego podłużnego otworu nie mam jak łatwo powiększyć, więc szukam blaszek z mniejszymi śrubkami. Niestety na razie bezskutecznie,
Przeróbka i upgrade magnetowidów VCR1502 i VCR1700.
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
atom1477
- 625...1249 postów

Re: Przeróbka i upgrade magnetowidów VCR1502 i VCR1700.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Odbiornik TV na 2 tranzystorach/lampach: Prima II/Prima III:
viewtopic.php?f=16&t=29213
viewtopic.php?f=16&t=29213