Witam!
Bym się pisał na 2 sztuki ale może przez PayPal?
Bo u mnie mam zasadę, że konta zawsze na zero.....bo potem tamto i owamto i w końcu kupuję jakąś bzdurę do domu czy płacę za zgrzewkę wody mineralnej(u mnie jest paskudna woda w sieci- ujęcie przy Borach Tucholskich), jak nie ma kasy to nie ma sępienia grosza.....prosta sprawa.
6E1P jest tańsza niż oryginalna EM80 ale coś za coś, bo luminofor jest taki jak w wyświetlaczach VFD IV-6 czy IV-11, nie jest to świecący piękną zielenią wilemit a raczej coś używanego do dziś.
Czyli raczej nie będę dziadował, bo za 6E1P też muszę wybulić te 80zł, szkoda tylko, że potem piękne radio zbiera kurz bo na dole domu lokalne radio PiK w FM jest czymś zakłócone i słuchamy go w DAB+, RMF FM i ZET nikt u nas nie słucha.
Mam też do remontu piękne AEG.....stało z 8 lat w pokoju od południa a pokój prawie nigdy nie wietrzony, można w ciemno "kartoflaki" wymieniać, takie przesuszone.
Nie wiem czy będę jeszcze te graty zbierał, bo poobijanej pokrywy Harman/Kardon AVR 130 nikt u mnie nie zregeneruje, a nie będę do grata wartego 300-400zł dopłacał, bo to sprzęt ponad 20-letni, tak go InPost załatwił, doręczając blisko po miesiącu.
HEROFON Record FM-EJ
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

-
szalony
- 1875...2499 postów

Re: HEROFON Record FM-EJ
Można ten problem rozwiązać używając transwerterów samochodowych stosowanych w furach w których radio nie ma DABSzrot majster pisze: śr, 29 lipca 2026, 23:43
Czyli raczej nie będę dziadował, bo za 6E1P też muszę wybulić te 80zł, szkoda tylko, że potem piękne radio zbiera kurz bo na dole domu lokalne radio PiK w FM jest czymś zakłócone i słuchamy go w DAB+, RMF FM i ZET nikt u nas nie słucha.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!szalony pisze: czw, 30 lipca 2026, 09:56Można ten problem rozwiązać używając transwerterów samochodowych stosowanych w furach w których radio nie ma DABSzrot majster pisze: śr, 29 lipca 2026, 23:43
Jest to mały odbiornik DAB+ sprzężony z małym nadajnikiem UKF FM. Zasilanie 12V, pobór prądu szczątkowy. Ceny wahają się od 40zł za gołą chińską płytkę po 120 zł za "wypasione" modele jak ne zdjęciu:
Mam mini nadajniki.. to nie jest problem.
Problem jest w tym, że rodzice takich rzeczy jak radio DAB+ już nie ogarniają,
W aucie ojciec ma radio z DAB+ i PiK-a słucha z trzaskami i multipath a nie w cyfrze.
Ja tylko internet i FM oraz MP3, CD i Spotify.
Ale transmitter to gorszy pomysł niż mini nadajnik sprzężony z radiem internetowym czy odbiornikiem BT i smartfonem, w internecie jest ogromny wybór stacji, w DAB+ tylko Polskie Radio.
Polska to nie Holandia czy Niemcy, tu po wybuchu wojny na Ukrainie Solec na 225kHz i FM zostaną na 15-30 lat a nadawcy komercyjni nie rozwijają DAB+
-
ballasttube
- 3125...6249 postów

Witam.
Dziękuję Koledze"Szrot Majster" za wycinek Jego odpowiedzi, dotyczący tego, co ja na dany temat napisałem.
Nie sprawdzałem tego, ale, na prostą logikę, czy Grudziądz za miedzą Kolegi nie ma skomunikowania kolejowego
ani z Gdańskiem,ani z Olsztynem, ani z Elblągiem? Ale to moja logika, a kolejowa - pewnie insza.
Na trasie z Warszawy "grasuje" Pendolino. Jest na poziomie komfortu,niestety biletowo-cenowym-także:-(
Nie ma z jego trasą skomunikowania z Grudziądza? Pewnie - nie za bardzo:-( Z koleją trudno wygrać.
Odnośnie "oka magicznego" jeszcze: EM84 jest poziome i paskowe, ale kolor niestety nie ten odcień zieleni,
pomijając żarzenie osobne z małego trafka. W każdym razie mogę sprawdzić, czy mi się takowe nie uchowało
jeszcze. Jakby co.
Pozdrawiam Kolegę "Szrot Majster" i Wszystkich Koleżeństwa.
Jacek"b/t"
Dziękuję Koledze"Szrot Majster" za wycinek Jego odpowiedzi, dotyczący tego, co ja na dany temat napisałem.
Nie sprawdzałem tego, ale, na prostą logikę, czy Grudziądz za miedzą Kolegi nie ma skomunikowania kolejowego
ani z Gdańskiem,ani z Olsztynem, ani z Elblągiem? Ale to moja logika, a kolejowa - pewnie insza.
Na trasie z Warszawy "grasuje" Pendolino. Jest na poziomie komfortu,niestety biletowo-cenowym-także:-(
Nie ma z jego trasą skomunikowania z Grudziądza? Pewnie - nie za bardzo:-( Z koleją trudno wygrać.
Odnośnie "oka magicznego" jeszcze: EM84 jest poziome i paskowe, ale kolor niestety nie ten odcień zieleni,
pomijając żarzenie osobne z małego trafka. W każdym razie mogę sprawdzić, czy mi się takowe nie uchowało
jeszcze. Jakby co.
Jacek"b/t"
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!ballasttube pisze: czw, 30 lipca 2026, 16:20 Witam.
jeszcze. Jakby co.
Jacek"b/t"
Z Grudziądzem jest połączenie kolejowe, bo Górna Grupa(tak to figuruje w papierach PKP i wcześniej od czasów Bismarcka) leży na trasie z Olsztyna, od mostu do Grudziądza dzieli mnie 4km, mieszkam właściwie przy Borach Tucholskich.
Można pojechać ode mnie do Laskowic Pomorskich, które są największym węzłem kolejowym północnej Polski na trasie Śląskiej Magistrali Węglowej.
A stamtąd już do Gdynia Główna i jest pociąg, Pendolino czy Intercity też.....zależy za ile ale jak widzę stan taboru i to, że w 90% wagonów nie działa klimatyzacja a nawet ostatnio się koło Tucholi szynobus spalił, to latem bym nie pojechał, tak samo w mróz też nie.
EM84 mam pełno....tu nie chodzi o wstawienie byle czego, mam też chińskie 6E2 czyli EM87.
6E1P jest tańsze niż EM80, choć tez problematyczne w zakupie, egzemplarz używany to może być "mina", chyba że ktoś pomierzy go na testerze lamp czy poda żarzenie i anodowe , plus maksymalny minus na siatkę by pokazać stan luminoforu.
Poczekam na razie bo nie "pali" mi się, mam na czym słuchać, poza tym mam Beskida, Tarabana 2 i dziś się Śnieżnik R-502 suszy po gruntownym praniu PCB, niestety o te "klocki Dzierżoniowskie" ludzie nie dbali, w środku prawie zawsze jest taki tłusty brud zmieszany z kurzem, nieraz wygląda to jak po pożarze.
Ale te konstrukcje łatwo i przyjemnie się przestraja z tym, że kanciaste BF195 czy BF215 od razu do śmieci, wstawiam BF241, radio od razu "kopa" dostaje, czułość szybuje o połowę albo lepiej.
Jak to mówią "można chcieć" , lampowe radia trudno kupić w stanie by się dało naprawić, ceny takich lamp bocznostykowych o 4V żarzeniu też mnie odrzucają, były za 100-300zł wojenne "polskie" Telefunkeny a nawet Kosmosy czy Philipsy z Karolkowej w Warszawie, nie brałem bo nie mam dostępu do aukcji na E-BAY a w takim radiu nie wypada druciarstwa robić w stylu nawijania drutu by uzyskać 6,3V i wstawianiu śmieci rosyjskich za cenę piwa jak u Kolegi w Gdańsku.
Ja mam tak nerwowo w domu, że na ten moment wolę nie grzebać w takich radiach co mają fazę na masie.....półprzewodnikowy Taraban jest raczej bezpieczny, tym bardziej, że mam trafo separacyjne.