radio Mariola

Ogłoszenia o poszukiwaniu lub kupnie elementów, urządzeń, sprzętu i literatury związanej z tematyką forum.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

radio Mariola

Post autor: romanradio »

Kupię zębatkę plastikową napędu strojenia,tę fi 7 mm na ośkę
jak na foto
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
*przepaść już blisko więc brną dalej gubiąc zdrowy rozsądek po drodze*
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: radio Mariola

Post autor: CHOPIN66 »

To była ta sama płyta co w Joli 2 ?
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

CHOPIN66 pisze: śr, 15 lipca 2026, 12:44 To była ta sama płyta co w Joli 2 ?
Ta sama płyta drukowana z tą samą zębatką plastikową była w radyjku IWONA.W Joli była już zębatka mosiężna
Jestem zdesperowany,alby kupić nawet całe takie radio nie nadające się do renowacji i wydłubać to nędzne kółko,jest wciśnięte na metalową ośkę i dokręcone z czoła śrubeczką M2,5 .Stało się tak,że jest wzdłużnie pęknięte i moduł zęba nijak nie pasuje pomimo sklejenia,można dojechać tylko do 1/2 skali .Można by wydrukować w/g starego z korekcją błędu,ale JEDNĄ SZTUKĘ ?? Jeśli będę miał takowe,nawet tylko użyczone na wzór to dorobię z epoxy 1 + 1szt dla tego kto pomoże
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

romanradio pisze: czw, 16 lipca 2026, 12:05
CHOPIN66 pisze: śr, 15 lipca 2026, 12:44 To była ta sama płyta co w Joli 2 ?
Ta sama płyta drukowana z tą samą zębatką plastikową była w radyjku IWONA.W Joli była już zębatka mosiężna
Jestem zdesperowany,alby kupić nawet całe takie radio nie nadające się do renowacji i wydłubać to nędzne kółko,jest wciśnięte na metalową ośkę i dokręcone z czoła śrubeczką M2,5 .Stało się tak,że jest wzdłużnie pęknięte i moduł zęba nijak nie pasuje pomimo sklejenia,można dojechać tylko do 1/2 skali .Można by wydrukować w/g starego z korekcją błędu,ale JEDNĄ SZTUKĘ ?? Jeśli będę miał takowe,nawet tylko użyczone na wzór to dorobię z epoxy 1 + 1szt dla tego kto pomoże
Pytałem o Jolę 2 bo mam całą płytę z torem radiowym- wzmacniacz był na płycie magnetofonu . Jak byś miał plik do druku 3D to mogę pogadać z Januszem - jego syn ma w Gdańsku drukarkę 3D i mógłby wydrukować to z ABS .
spgrzenek
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: spgrzenek »

Witam
Przwaliłem moje przdasie i znalazłem taki kompletny zespół kondensatora z napędem.I co ciekawe moja zębatka również jest peknięta .Szczelina mo około 0,5mm.Po zdjęciu z os można ją ścisnąc.Wygląda że gdyby opiłować troszkę tą ośkę albo zębatkę od środka i po ściśnięciu zębatki szczypcami zalać klejem typu "kropelka" powinno się udać doprowadzić ją do stanu fabrycznego.Mi ten kondensator nie jest potrzebny gdyby coś proszę pisać na pryw.
Grzegorz
Awatar użytkownika
romanradio
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Witam
Czyli dorobię 2 szt + :o jedna
Mam doświadczenie w kopiowaniu gałek bakelitowych z brakującymi kawałkami korpusu na obwodzie zewn.tę też można.
ALE
Dobrze kombinujesz z klejeniem,już się nad tym "pochylałem"Po sklejeniu pęknięcia super glue ( na szczęście ten rodzaj plastiku klei) - niestety rozstaw sąsiednich ząbków po sklejeniu w mini imadle jest minimalnie szerszy i wycinek koła kondensatora stroj. blokuje się w tym miejscu To dlatego ,że nastąpiła deformacja po czasie.Nie ma ( chyba) takich supercienkich brzeszczotów aby delikatnie poszerzyć szczelinę przed klejeniem,nie odpuszczam na razie tej metody ,może skalpel ze spiłowanym na szorstko cienkim ostrzem? Z otworem wewn. zębatki nie ma problemu,jeśli przy klejeniu będzie przekoszony ( a pewnie już jest) można go poprawić nakiełkiem lub wiertłem ,to drugie raczej ryzykowne bo może pęknąć.
pozdrawiam R.
ps. sadzę,że nie tylko taki problem w tym radyjku ale wielu innych,zwłaszcza b. starych,nietypowych