Rubin 714p - obraz czarno-biały przy kolorowym sygnale

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Klupek98
50...74 posty
50...74 posty

Rubin 714p - obraz czarno-biały przy kolorowym sygnale

Post autor: Klupek98 »

Dzień dobry!

potrzebuję pomocy w rozwiązaniu problemu w moim Rubinie 714p. Podczas podawania sygnału z obrazem kolorowym obraz na telewizorze jest czarno-biały. Sygnał, który podaję jest w systemie PAL. Telewizor jest wyposażony w dekoder pal-secam KAEL tv4. W celu zweryfikowania uszkodzenia odblokowałem tor chrominacji popraz zwarcie PP10. Efekt odblokowania toru chrominacji jest na obrazkach. Wygląda tak jakby pas dla koloru czerwonego był wyświetlany jako jedyny. Nasycenie tego koloru czerwonego można regulować suwakiem. Napięcie nasycenia regulujące ogranicznik diodowy sygnału różnicowego jest poprawnie doprowadzane do bloku dekodera, dlatego eliminuję raczej usterkę suwaka nasycenia.

Moje doświadczenie nie pozwala mi jednak na zlokalizowanie usterki jedynie po tych objawach. W momencie, w którym PP10 nie jest zwarte obraz jest zupełnie czarno-biały.

Wyprowadzenia na dekoderze pal-secam KAEL tv4 oznaczone są w następujący sposób:
[mierzone dla sygnału pasów kolorowych]
1. VID (a więc całkowity sygnał wizyjny)
2. masa
3. V+ (dodatnie impulsy odchylania pionowego)
4. 24V +
5. BY sygnał różnicowy niebieski
6. RY syganał różnicowy czerwony
7. NAS (nasycenie)
8. H- (ujemne impulsy odchylania poziomego)

według tych wyprowadzeń postanowiłem zmierzyć sygnał, którego wykresy dodaję na dwóch z obrazków.

Lektura Naprawa odbiorników telewizyjnych - L. B. Witkowskiego przyniosła mi takie informacje:

w momencie odblokowania toru chrominacji poprzez zwarcie PP10:
-gdy otrzymamy obraz czarno-biały z kolorowymi zakłóce- niami, przyczyny należy szukać w ograniczeniu pasma sygnału wizyjnego przez uszkodzenie tkwiące w detektorze wizyjnym lub w obwodzie toru chrominancji poprzedzającym przełącznik elektronowy,

-brak reakcji wskazuje na uszkodzenie toru chrominancji lub bloku sterowania Y7. Należy zwrócić uwagę na potencjometr R8b, regulacji nasycenia koloru, napięcie pobierane ze ślizgacza tego potencjometru służy do ustawienia poziomu odcięcia w ogranicznikach amplitudowych toru chrominancji (D12 i D13 w torze R-Y). Jakakolwiek przerwa w tym obwodzie powoduje zmianę napięcia na diodach ogranicznika i w rezultacie - zablokowanie toru,

- gdy otrzymamy obraz kolorowy, ale brak w nim będzie koloru czerwonego (rys. 9.17), to uszkodzony jest pierwszy stopień (T10) toru sygnału różnicowego R-Y,

natomiast lektura Naprawa i strojenie odbiorników telewizji kolorowej S.A. Jeliaszkiewicza takie:

Brak obrazu kolorowego; jest obraz czarno-biały. Brak obrazu kolorowego może być spowodowany nieprawidłowym ustawieniem regulatora nasycenia kolorów i wyłącznika toru chrominancji lub uszkodzeniem w torze radiowym albo w torze chrominancji. Do uszkodzeń w torze radiowym, które uniemożliwiają odbiór obrazu kolorowego, można zaliczyć zawężenie pasma przepuszczania (wskutek rozstrojenia obwodów głowicy w.cz. lub wzmacniacza p.cz. wizji) oraz nieprawidłowe dostrojenie częstotliwości heterody ny (np. wskutek wypadnięcia rdzenia z cewki, odłączenia konden satora, braku napięcia na diodach pojemnościowych lub niewłaścj wej wartości tego napięcia przy uszkodzonym układzie ARCzH). W takich przypadkach należy przede wszystkim sprawdzić mozliwość odbioru obrazu kolorowego przy ręcznym dostrojeniu cze stotliwości heterodyny.

Przed dalszą lokalizacją uszkodzenia korzystne jest sprawdzenie za pomocą oscyloskopu, czy sygnały chrominancji występują w sygnale wizyjnym i tam, skąd sygnał ten jest doprowadzany (np. w punkcie pomiarowym KT14 na rys. 6.3). Przy prawidłowym przechodzeniu sygnałów chrominancji na oscylogramie tylnej części impulsu wygaszania pionowego powinny być widoczne sygnały identyfikacji, których amplituda dwukrotnie przewyższa amplitude impulsów synchronizacji pionowej (oscylogram 2 na rys. 6.1). Najcześciej brak obrazu kolorowego jest spowodowany uszkodzeniami w układzie identyfikacji. Aby dokładniej określić, gdzie w układzie identyfikacji lub w innych fragmentach układu odbiornika znajduje się uszkodzenie, trzeba sztucznie włączyć tor chrominancji. W tym celu w odbiorniku telewizyjnym YJIIIIT-61-II należy po- łączyć z masą punkt pomiarowy KT10 (patrz rys. 6.1), a w odbior- niku telewizyjnym YIIMMIIT-61-II wyprowadzenie 10 modułu dyskryminatorów YM2-2-1 (patrz rys. 7.4). Jeżeli wówczas pojawi się obraz kolorowy (nawet w nieprawidłowej fazie), to uszkodzony jest układ identyfikacji (patrz tablice 8.1, 8.2, 8.3). Przy braku obrazu kolorowego należy szukać uszkodzenia w poszczególnych stopniach toru chrominancji lub toru radiowego.

Z tego, na co mi wygląda całkowity sygnał wizji (czyli schodki z widocznymi informacjami dla koloru) jest poprawny (?) potrzebuję kogoś, kogo doświadczenie pozwoli na potwierdzenie tego. Moje nie pozwala mi na ocenienie czy na przykład informacja o kolorach jest zbyt mała, żeby uruchomić dalsze tory itd. Chyba wtedy będzie można zdecydować czy blok częstotliwości radiowej dostarcza prawidłowego sygnału a usterka jest w bloku dekodera albo czy uszkodzony jest blok cz. radiowych i występuje wspomniane ograniczenie pasma sygnału wizyjnego przez uszkodzenie tkwiące w detektorze wizyjnym
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Rubin 714p - obraz czarno-biały przy kolorowym sygnale

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Po pierwsze elektrolity.....90% urządzeń rosyjskich nie działa albo działa byle jak właśnie przez to.
Zobacz czy nie jest walnięta(utrata emisji) któraś lampa w torze wizji.....TV pracował na żarzeniu 10V zamiast 6,3V.....może być tak, że wszystkie lampy sygnałowe już straciły emisję
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Najprostsze uszkodzenie, to nieprawidłowy impuls S-C na nóżce 15 TDA4510. Obwód wytwarzający ten impuls {tranzystorowy na płytce dekodera} mógł zostać uszkodzony, albo po prostu rozregulowany. Powinien być peerek do jego ustawienia. :D
Klupek98
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: Klupek98 »

Marek7HBV pisze: śr, 8 lipca 2026, 20:19 Najprostsze uszkodzenie, to nieprawidłowy impuls S-C na nóżce 15 TDA4510. Obwód wytwarzający ten impuls {tranzystorowy na płytce dekodera} mógł zostać uszkodzony, albo po prostu rozregulowany. Powinien być peerek do jego ustawienia. :D
sygnał jaki jest na 15. TDA4510 przesyłam na zdjęciu. Czy jest poprawny? Którym Pr należy kręcić? Czy ktoś może posiada jakieś informacje na temat tego dekodera? schemat itd.?
Szrot majster pisze: śr, 8 lipca 2026, 18:12 Po pierwsze elektrolity.....90% urządzeń rosyjskich nie działa albo działa byle jak właśnie przez to.
elektrolity zostały wszystkie przeze mnie wymienione
Szrot majster pisze: śr, 8 lipca 2026, 18:12 Zobacz czy nie jest walnięta(utrata emisji) któraś lampa w torze wizji.....TV pracował na żarzeniu 10V zamiast 6,3V.....może być tak, że wszystkie lampy sygnałowe już straciły emisję
nie wiem czy to kwestia lamp. Napięcia na katodach lamp w bloku dekodera raczej pokładają się z tymi jakie powinny być. Zamienianie ze sobą 6f12p nie daje żadnych zmian.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.