Odbudowa DETEFONu
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn
-
Majkiel
- 25...49 postów

-
spiga
- 375...499 postów

-
Majkiel
- 25...49 postów

Re: Odbudowa DETEFONu
Witam kolegów.
Temat cały czas aktualny, trochę czasowo zszedł do szuflady bo skończyły się długie, zimowe wieczory.
Czy ktoś z posiadaczy Detefonu byłby w stanie dostarczyć szczegółowe, wyraźne zdjęcia przełącznika po zdjęciu gałki oraz od wnętrza. Jak wygląda końcówka osi i z jednej i zdrugiej strony. Jak do obrotowej osi umocowane są ruchome styki. Czy ośka po zdjęciu głaki jest wieloklinowa czy spłaszczona. Jaka jest jej średnica i długość.
Będę wdzięczny za nawiązanie współpracy
Temat cały czas aktualny, trochę czasowo zszedł do szuflady bo skończyły się długie, zimowe wieczory.
Czy ktoś z posiadaczy Detefonu byłby w stanie dostarczyć szczegółowe, wyraźne zdjęcia przełącznika po zdjęciu gałki oraz od wnętrza. Jak wygląda końcówka osi i z jednej i zdrugiej strony. Jak do obrotowej osi umocowane są ruchome styki. Czy ośka po zdjęciu głaki jest wieloklinowa czy spłaszczona. Jaka jest jej średnica i długość.
Będę wdzięczny za nawiązanie współpracy
-
staku
- 625...1249 postów

Taki może być?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Majkiel
- 25...49 postów

Jak najbardziej.
Kontaktujemy się na priv.
Kontaktujemy się na priv.
-
Majkiel
- 25...49 postów

Bardzo dziękuję koledze Staku za poratowanie i to ze sporą, bezinteresowną nawiązką.
Wydaje się że droga do odbudowy mojego egzeplaża jest już dość prosta.
Gdy tylko zacznę - bedę się dzielił rezultatami i fotoralacją.
Postaram się także zwymiarować sam przełacznik ze szczegółami tak by było to pomocne innym w podobnej sytuacji.
Wydaje się że droga do odbudowy mojego egzeplaża jest już dość prosta.
Gdy tylko zacznę - bedę się dzielił rezultatami i fotoralacją.
Postaram się także zwymiarować sam przełacznik ze szczegółami tak by było to pomocne innym w podobnej sytuacji.
-
cirrostrato
- 6250...9374 posty

A w środku obudowy jest co jest ale pismak zarobił https://www.bryk.pl/artykul/wynalazek-k ... yl-detefon
Popierając kogoś warto sprawdzić jaki jest jego termin ważności.
-
Majkiel
- 25...49 postów

Witam kolegów po bardzo dlugiej nieobecności.
W końcu ruszyłem z projektem odbudowy Detefonu.
W zwiazku z tym potrzebować będę trochę pomocy posiadaczy żywych egzemplarzy.
Szczątki mojego, czarnego posiadają logo PWŁ -zatem to egzeplarz z lat 1929 - 1931.
A że wewnątrz obudowy nie było niemal nic z oryginalnego schematu, pytanie 1: czy w tym okresie Detefony posiadały tylko 2 zakresy i jedną dużą cewkę czy może były także już 3 zakresowe z dwiema - dużą i mniejszą cewką wewnątrz?
Załączam zdjęcia tego co miałem wewnątrz swojego egzemplarza.
W końcu ruszyłem z projektem odbudowy Detefonu.
W zwiazku z tym potrzebować będę trochę pomocy posiadaczy żywych egzemplarzy.
Szczątki mojego, czarnego posiadają logo PWŁ -zatem to egzeplarz z lat 1929 - 1931.
A że wewnątrz obudowy nie było niemal nic z oryginalnego schematu, pytanie 1: czy w tym okresie Detefony posiadały tylko 2 zakresy i jedną dużą cewkę czy może były także już 3 zakresowe z dwiema - dużą i mniejszą cewką wewnątrz?
Załączam zdjęcia tego co miałem wewnątrz swojego egzemplarza.
-
Majkiel
- 25...49 postów

Pytanie nr 2: czy karkas dużej cewki jest przyklejony do obudowy radia czy tylko wciśnięty i zblokowany tylną pokrywką?
Pytanie nr 3: czy gniazda bananów w oryginale były wyłącznie nitowane do blaszek czy bywały także skręcane na nakrętki?
W moim trupku wszystkie gniazdka są na nakrętki i podejrzewam, że to efekt przeróbki poprzedników sprzed lat.
Pytanie nr 3: czy gniazda bananów w oryginale były wyłącznie nitowane do blaszek czy bywały także skręcane na nakrętki?
W moim trupku wszystkie gniazdka są na nakrętki i podejrzewam, że to efekt przeróbki poprzedników sprzed lat.
-
Majkiel
- 25...49 postów

Tygodnie lecą i postępiki przy pracach rekonstruktorskich również.
Pochwalę się efektami naprawy bakelitowej obudowy.
W moim trupku poprzednicy sprzed lat wykonali 3 dodatkowe otwory, które trzebabyło zabudować.
Idealnie nadawał się do tego drobny pył bakelitowy i klej kropelka.
Pochwalę się efektami naprawy bakelitowej obudowy.
W moim trupku poprzednicy sprzed lat wykonali 3 dodatkowe otwory, które trzebabyło zabudować.
Idealnie nadawał się do tego drobny pył bakelitowy i klej kropelka.
-
Majkiel
- 25...49 postów

Uszkodzone było rownież ucho.
-
Majkiel
- 25...49 postów

Zacząłem również renowację przełącznika, który otrzymałem od kolegi Staku.
Rozłożony na czynniki pierwsze, wyczyszczony powoli składa się z powrotem.
Wiekszym wyzwaniem będzie odtworzenie połaczeń na niruchomej tarczy ze stykami, tam nity albo popękały albo korozja tworzy duży opór.
Rozłożony na czynniki pierwsze, wyczyszczony powoli składa się z powrotem.
Wiekszym wyzwaniem będzie odtworzenie połaczeń na niruchomej tarczy ze stykami, tam nity albo popękały albo korozja tworzy duży opór.
-
Ola Boga
- 625...1249 postów

Jestem pod wrażeniem, wygląda znakomicie. Możesz dokładniej opisać ten proces? Wtykasz pył do uszkodzonego miejsca i zakraplasz klejem, czy robisz jakąś wstępną mieszaninę? Czym polerujesz powierzchnię?
-
Majkiel
- 25...49 postów

Proces jest dość czasochłonny ale efekt jest taki jaki chciałem osiągnąć.
Kilka kroków:
1) Pył bakelitowy - na papierze sciernym 100 - 120 ręcznie ścierałem jakąś starą, czarną, bakelitową oprawkę do żarówki.
2) Przygotowanie otworów - sfazowałem im lekko krawędzie tak, by po zaplombowaniu uzyskać lepsze trzymanie.
3) Otwory zakleiłem od spodu taśmą klejącą, do takiego podklejonego otworu wsypałem szczyptę pyłu, dodałem kropelkę. Pył nie zwilżał się sam, więc wykałaczką wymieszałem to co powstało dbając by "wlazło" w każdy zakamarek. Następnie znowu odrobinę pyłu i odrobinę kropelki + mieszanie, odrobina pyłu + odrobina kropelki + mieszanie i tak aż powstał nadmiar.
4) Wystający nadmiar ściąłem delikatnie nożykiem tapicerskim, potem ostrożne szlifowanie paierem 100 na klocku drewnianym.
5) Polerowanie wykonałem na filcowym krążku w wolnoobrotowej szlifierce stołowej z dodatkiem lekkościernej pasty polerskiej.
Kilka kroków:
1) Pył bakelitowy - na papierze sciernym 100 - 120 ręcznie ścierałem jakąś starą, czarną, bakelitową oprawkę do żarówki.
2) Przygotowanie otworów - sfazowałem im lekko krawędzie tak, by po zaplombowaniu uzyskać lepsze trzymanie.
3) Otwory zakleiłem od spodu taśmą klejącą, do takiego podklejonego otworu wsypałem szczyptę pyłu, dodałem kropelkę. Pył nie zwilżał się sam, więc wykałaczką wymieszałem to co powstało dbając by "wlazło" w każdy zakamarek. Następnie znowu odrobinę pyłu i odrobinę kropelki + mieszanie, odrobina pyłu + odrobina kropelki + mieszanie i tak aż powstał nadmiar.
4) Wystający nadmiar ściąłem delikatnie nożykiem tapicerskim, potem ostrożne szlifowanie paierem 100 na klocku drewnianym.
5) Polerowanie wykonałem na filcowym krążku w wolnoobrotowej szlifierce stołowej z dodatkiem lekkościernej pasty polerskiej.
-
Ola Boga
- 625...1249 postów

Efekt rzeczywiście jest bardzo dobry.
A brakujące ucho dorabiałeś, czy tylko dokleiłeś odłamany element?
A brakujące ucho dorabiałeś, czy tylko dokleiłeś odłamany element?