HEROFON Record FM-EJ

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: HEROFON Record FM-EJ

Post autor: Szrot majster »

No właśnie wręcz odwrotnie. Jesteś traktowany poważnie, na równi ze wszystkimi, bez taryfy ulgowej.
Dlatego OTLamp zadał pytanie kluczowe dla tego wątku:
OTLamp pisze: ndz, 5 lipca 2026, 10:11 POMIERZYSZ coś w końcu, czy dalej będziesz się bawił w wróżbitę?

ps. Piękne radio. Warto by było porządnie naprawić.
[/quote]

Witam!
OK, zakupię najpierw żarówki......nie mam dużego doświadczenia z układem uniwersalnym
Nie zbierałem bo nie miałem trafa separacyjnego i nerwowe życie, mimo RCD w domu jednak zawsze coś nie zadziała..... RCD to nie strażnik zawsze gotowy.
Obecnie ceny transformatorów separacyjnych nie są wysokie i taki 100-250VA do radyjek bez trudu idzie kupić w granicach 100-300zł a używany jeszcze taniej.
Kiedyś w starym domu mnie taki uniwersalny Grundig mocno trzepnął 230V, od tego czasu podchodzę z rezerwą do wszelkich układów elektronicznych bez separacji od sieci energetycznej.
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Witam!
A czy pokazane żarówki 18V 0,1A będą dobre?
Potem bywały używane w epoce tranzystorów jako kontrolki STEREO.
Ja muszę wszystko w internecie zamawiać.....na miejscu co najwyżej kupię bezpieczniki topikowe po zawyżonej o 30-50% cenie a zresztą każdy tutaj wie jak wygląda dostępność części w małych miejscowościach.
Ja zrobiłem ze stanu ruiny tropikalnego Philipsa, też zniekształcał, ale tam jest transformator..... coś mnie tknęło i zmierzyłem napięcie na pierwszym kondensatorze filtra..... było 140V zamiast około 250V, okazało się że skończyła się EZ80.
To OK, pokupuję co potrzebne, rozkręcę dogłębnie, mam mostek RLC, krytyczne kondensatory w żarzeniu i siatce UL84 zmienię.
To może nie nagonka?
Ja mam stary nawyk, bo 20 lat temu tym handlowałem, wstawianie mniej zużytych lamp za kompletne trupy i na Allegro.
Olkus
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Olkus »

:arrow: Szrot majster lampy, które pokazałeś, wyglądają dużo lepiej niż te co niedawno wyciągnąłem z zakupionego radia Juwel, w celu jego czyszczenia. Każdą lampę przetarłem wacikiem z odrobiną wody, tak by nie zniszczyć napisów. Po takim zabiegu są prawie jak nowe z pudełka, tylko EZ80 Tesli straciła napisy, ta faktycznie wygląda na mocniej wygrzaną.
Podłączenie radia bez sprawdzenia kondensatorów za prostownikiem jest ryzykowne. Dwa razy trafiłem na zwarte :!: Podobnie warto sprawdzić kondensatory w okolicy lampy prostowniczej (tu selen) jeśli takie są.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Olkus pisze: ndz, 5 lipca 2026, 14:11 :arrow: Szrot majster lampy, które pokazałeś, wyglądają dużo lepiej niż te co niedawno wyciągnąłem z zakupionego radia Juwel, w celu jego czyszczenia. Każdą lampę przetarłem wacikiem z odrobiną wody, tak by nie zniszczyć napisów. Po takim zabiegu są prawie jak nowe z pudełka, tylko EZ80 Tesli straciła napisy, ta faktycznie wygląda na mocniej wygrzaną.
Podłączenie radia bez sprawdzenia kondensatorów za prostownikiem jest ryzykowne. Dwa razy trafiłem na zwarte :!: Podobnie warto sprawdzić kondensatory w okolicy lampy prostowniczej (tu selen) jeśli takie są.

Pozdrawiam,
A.
Witam!
Ja mam też zasadę, że takie stare strucle podłączam przez żarówkę 60W/75W, tutaj początkowo się nie żarzyła a radio to ma prostownik półprzewodnikowy, czyli już wiedziałem, że zwarcia nie ma.
W miarę rozgrzewania się lamp odbiornika żarówka ledwo zajarzyła włókno w stopniu jakby odkładało się na niej może 20V, nie zmierzyłem tego.
A radia z transformatorem miałem już takie, że żarówka od razu świeciła pełnym światłem, tylko w tym przypadku te kondensatory po prostu albo wykipiały od góry albo denko wypchnęło.
Bez żarówki nic nigdy nie odpalam, kiedyś robiłem tak, że zakładałem bezpiecznik 0,5A czy 0,63A zamiast 1A, jak się przepalił to był koniec zabawy.
A kondensatory w obwodzie prostownika są krytyczne i od razu trzeba założyć nowe i porządnej jakości, te niebieskie co w zasilaczach ATX są.
A napisy z lamp to już tu same odpadają, nie umyjesz tego.
Są pisaki do lamp.....10 lat temu były.
Żarówki po niedzieli kupię.
18V/0,1A nie jest powszechnie dostępna i to jeszcze E10.
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Witam!
Całe radio dokładnie przedmuchałem kompresorem, sporo kurzu było.
Lampy tutaj są na PCB co mnie dziwi jak na 1958 rok.
Podstawki są ceramiczne a nie badziewne preszpanowe jak w radiach z tego okresu.
Całe radio razem ze skalą i frontem jest mocowane na 4 wkręty z tyłu frontu.....pierwszy raz taki patent widzę, od dołu śrub nie ma,
Owe "urdoxy" przy żarówkach to termistory BRIMAR CZ2
Tyle znalazłem
brimistors.pdf
Ciekawe czy puszka kondensatora da się otworzyć?
Bo kryje ona kilka elektrolitów i jakby w pomiarach wyszło, że któryś jest trupem to trzeba będzie wypatroszyć całą puszkę, kiedyś spotkałem 50uF+50uF+5uF, niestety było wewnętrzne zwarcie do masy......no ale wówczas miałem 24 lata a nie 43 lata.
Jest tu zespolona "dioda selenowa" w tekstolitowej puszce.
Ale bez żarówek nic nie zrobie.
Jest też rezystor drutowy ceramiczny VITROHM ze zworą termiczną(stop Wooda czy też Lichtenberga)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
OTLamp
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: OTLamp »

Z tej broszury wynika, że te termistory bocznikujące żarówki w zasadzie działają dopiero wtedy, gdy żarówki się przepalą i ich rolą jest podtrzymanie ciągłości obwodu. W tej sytuacji radio może normalnie działać bez żarówek. Dziwne rozwiązanie...