OTLamp pisze: ndz, 5 lipca 2026, 20:18
Z tej broszury wynika, że te termistory bocznikujące żarówki w zasadzie działają dopiero wtedy, gdy żarówki się przepalą i ich rolą jest podtrzymanie ciągłości obwodu. W tej sytuacji radio może normalnie działać bez żarówek. Dziwne rozwiązanie...
Witam!
Przynajmniej radio gra w Święta czy wolny dzień, w Skandynawii nie ma dużego zaludnienia i fachowców co kilka kilometrów.
A u nas nieraz widziałem "patent" w Pionierze U2 z żarówką choinkową,niestety nie wszyscy wiedzą, że tego typu żarówki same się zwierają po przepaleniu.....w ten sposób działa to jak "watowany" drutem bezpiecznik(czyli nie działa, a w Pionierze zwarcie przez uszkodzony kondensator odsprzęgający żarzenie niszczy lampy i rozgrzewa do czerwoności rezystor redukcyjny(widziałem kilka razy przepalone sekcje tego rezystora w złomowych Pionierkach)
Miałem też radio Duńskie gdzie była żarówka 120V jako bareter......niestety z przyczyn niezależnych ode mnie musiałem to radio zaraz sprzedać, szczególnie nie płakałem bo brak UKF i nietypowe(zaraz po wojnie) i wymęczone lampy.
Miałem też Metz z UKF gdzie była jedna żaróweczka 18V 100mA, podświetlająca skalę, usterka polegała na rozpadnięciu się jej oprawki, przypasowała oprawka od Jubilat/Contessa.
Czyli na ten moment po niedzieli zaczynam pomiary bo radio już jest czyste.
Nie jest to parszywe w serwisie jak Philipsy z tego okresu(te wielkie pudła z UKF i kilkoma głośnikami)
Czyli jak widać lampy nie były niedożarzone i nie było aż takiego problemu.
Żywotność serii U czy wcześniejszej C czy telewizyjnych P/H/X była mniejsza niż typowych E na 6,3V.
Kiedyś kupiłem sobie publikację, , była tam wzmanka o ELEKTRIT TITANIC U na lampach OSTAR, ponoć bardzo mało ich zostało(degradacja mocno przegrzanej katody tlenkowej)
Zlote-lata-radia-w-II-Rzeczypospolitej_[30364]_1200.jpg
Ja nic nie zbieram przedwojennego bo przy moich możliwościach finansowych i tendencji do partactwa by zostało przerobione na oktale rosyjskie albo inne lampy "śmieciowe" i bym dopiero oberwał za zniszczenie zabytku, bo DKE38 przerobione na UCL82 czy PCL82 i diodę 1N4007 to masowo na Jarmarku Dominikańskim w Gdańsku można kupić, to się nazywa "profesjonalny przegląd)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.