Urządzenie do zademonstrowania w szkole...

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

dsrecordss pisze:Chcę zrobić coś efektownego na fizykę (w zeszłym roku była lampa plazmowa) a, że pokochałem banieczki to miło by było zrobić coś na nich...
Wstaw kondensator stały - np. mikowy na 500V lub więcej, w razie czego dobieraj jego pojemność metodą wymiany.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

:arrow: dsrecordss
Ja tego imienia na bierzmowaniu jeszcze nie dostałem, co nie przeszkadza mi go używać ;)

ps. OT? Cóż to za skrót? Na forum rozumiany chyba jako "off topic", ale jakoś mnie to nie przekonuje. Bo w sumie dlaczego nie "on topic"?
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Piotr pisze: ps. OT? Cóż to za skrót? Na forum rozumiany chyba jako "off topic", ale jakoś mnie to nie przekonuje. Bo w sumie dlaczego nie "on topic"?
Bo jak jest na temat to nie trzeba tego specjalnie zaznaczać :) 'OT' zawsze znaczyło 'Off Topic'.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

W porządku. Chciałem tylko wyrazić moją niechęć to skrótów typu OT, BTW, IMHO itp, które coraz obficiej pojawiają się w wypowiedziach na forum.
Co prawda domyślanie się ich rozwinięć nie sprawia mi kłopotu, ale przyjemności też nie.
To podobnie, jak driver, inverter, layout, pin i takie tam. Później nie można się dogadać, a w gazetce piszą o "regulacji napięcia anodowego" we wzmacniaczu...
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Piotr pisze:W porządku. Chciałem tylko wyrazić moją niechęć to skrótów typu OT, BTW, IMHO itp, które coraz obficiej pojawiają się w wypowiedziach na forum.
Co prawda domyślanie się ich rozwinięć nie sprawia mi kłopotu, ale przyjemności też nie.
A czemu? To normalnie przyjęte skróty w komunikacji elektronicznej powstałe na samym jej początku, jeszcze w latach 70tych. Coś jak kod Q w telegrafii :) to zupełnie co innego niż
Piotr pisze:To podobnie, jak driver, inverter, layout, pin i takie tam. Później nie można się dogadać, a w gazetce piszą o "regulacji napięcia anodowego" we wzmacniaczu...
bo tu są przypadkie bezsensownego używania angielskich słów czy zwrotów zamiast tych istniejących w języku polskim.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

tszczesn pisze:A czemu?
Może dlatego, że lata 70 to nie jest czas, do którego odczuwałbym sentyment, choćby taki, jak do początku XXw.
Widzisz, wolę Mahlera od Stockhausena. Razem z całym dobrodziejstwem inwentarza. Pewnie dlatego przedkładam zabawki ze szkła, metalu i porcelany nad plastik.
Taki już ze mnie dinozaur ;)
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Piotr pisze:
tszczesn pisze:A czemu?
Może dlatego, że lata 70 to nie jest czas, do którego odczuwałbym sentyment, choćby taki, jak do początku XXw.
Widzisz, wolę Mahlera od Stockhausena. Razem z całym dobrodziejstwem inwentarza. Pewnie dlatego przedkładam zabawki ze szkła, metalu i porcelany nad plastik.
Ja w sumie podobnie, ale akurat te skróty wygodne i przydatne są, zniką dię nie wzięły. A że z inglisza pochodzą? No cóż - wtedy w tamtych krajach sie ten postęp dokonywał...
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

A tak jeszcze w kwestii tego generatora Tesli i jego okolic...

Czy są jakieś istotne różnice pomiędzy PL504 a PL500? Przyglądałem się ich kartom od Franka i nijak wielkich różnic nie widzę... Ale może za mało wiem?

Pozdrawiam
Staszek
OTLamp

Post autor: OTLamp »

MalKontent pisze: Czy są jakieś istotne różnice pomiędzy PL504 a PL500? Przyglądałem się ich kartom od Franka i nijak wielkich różnic nie widzę... Ale może za mało wiem?
PL504 ma o 4W większą moc admisyjną anody (16W).