Aby zakończyć temat, pokażę produkt finalny. Udało się ten wzmacniacz zbudować, z drobnymi przygodami, oraz pomierzyć podstawowe parametry. Zacznę opisem co ostatecznie zmieniłem, korzystając z rad kolegów, po pierwsze rezystory katodowe zmieniłem z 120Ω/5W na 330Ω/5W (rezystory na schemacie końcówki mocy R3), rezystory napięć anodowych na zasilaczu ostatecznie zmieniłem z 1,2kΩ, na 620Ω/10W (rezystory R37/39), traf nie ruszałem. Ostatecznie wzmacniacz zagrał, i według mnie jest OK, na pewno prawdziwego audiofila to by nie zadowolił, ale na moje ucho nadepnął słoń i jest super. Zresztą ten wzmacniacz jest „zbezczeszczony” techniką półprzewodnikową, posiada wbudowany bluetooth, przedwzmacniacz gramofonowy RIAA na układach scalonych, i cały tor sterowania wskaźnikami wyhyłowymi to czyste półprzewodniki, tor przełączania źródła sygnału oparty o tradycyjne przekaźniki i sterowny malutkim obrotowym przełącznikiem. Moimi skromnymi środkami pomierzyłem to co mogłem, zarówno przy obciążeniu 4Ω jak i 8Ω. Dodam że sprzęt z którego korzystam to mieszanka sprzętu z lat 70-80 i współczesnych cyfrowych z CHRL, więc na pewno wyniki są obarczone większym błędem pomiarowym niż były by przy porządnym sprzęcie, ale jak pisałem wyżej ten wzmacniacz był dla mnie eksperymentem, który uważam że wyszedł bardzo dobrze, a swoją drogą już kolega z pracy zaklepał po odsłuchach ten wynalazek, więc urządzenie trafiło do nowego domu, co mnie cieszy bo od dawna zastanawiałem się jak odwdzięczyć za okazaną pomoc dla mojego syna, i teraz mogłem to zrobić. Z tego co widziałem ten prezent bardzo go ucieszył.
Co u dało mi się pomierzyć:
Moc wyjściowa przy 8Ω - 8W
Moc wyjściowa przy 4Ω - 10W
Więc potwierdziło się co pisali koledzy, a dla mnie było nieznane, iż wpływ obciążenia na Raa trafa będzie miał znaczenie dla osiąganych paramentów.
Zniekształcenia THD w granicach 3%, przenoszone pasmo 30Hz-15kHz
Na tym temat kończę, wiem że fachowiec zrobił by to o wiele lepiej, ale to kolejna moja konstrukcja oparta o lampy telewizyjne, której celem jest szkunie tańszego rozwiązania, przy rosnących cenach popularnych lamp audio, może taka konstrukcja kogoś zainteresuje, powieli lub dopracuje ją tak że sprzęt zagra lepiej, może i większą moc wyciągnie, na pewno na EL84 układ dał by lepsze parametry. Pozdrawiam wszystkich a moderatorowi zostawiam decyzję czy temat zostawia czy usunie. Dziękuję wszystkim za okazaną pomoc i pozdrawiam.
2.jpg
1.jpg
3.jpg
4.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.