Transformator wyjściowy PP UL dzielony karkas problemy
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
wremir
- 50...74 posty

Transformator wyjściowy PP UL dzielony karkas problemy
Witam ponownie po latach !
Sprobuje i na tym forum , gdzie jak pamietam byli znawcy tematow i eksperci.
A artykul na temat transformatorow wyjsciowych Pana Gsmok znam na pamiec.Ja problem rozwiazalem
z tym ze nie zrozumialem powodu jego powstawania...
Moglbym sie ucieszyc i zapomniec , ale nurtuje mnie ten temat i moze wyjasnienie problemu chocby w celach
edukacyjnych pomogloby innym...
Zamiescilem watek :
https://www.diyaudio.com/community/thre ... ms.441090/
i na forum elektrody
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4175984.html
Nie chce doublowac postow , ale jesli jest taka potrzeba wyjasnie szczegoly...
Dziekuje za kazde wskazowki !
Sprobuje i na tym forum , gdzie jak pamietam byli znawcy tematow i eksperci.
A artykul na temat transformatorow wyjsciowych Pana Gsmok znam na pamiec.Ja problem rozwiazalem
z tym ze nie zrozumialem powodu jego powstawania...
Moglbym sie ucieszyc i zapomniec , ale nurtuje mnie ten temat i moze wyjasnienie problemu chocby w celach
edukacyjnych pomogloby innym...
Zamiescilem watek :
https://www.diyaudio.com/community/thre ... ms.441090/
i na forum elektrody
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4175984.html
Nie chce doublowac postow , ale jesli jest taka potrzeba wyjasnie szczegoly...
Dziekuje za kazde wskazowki !
-
wremir
- 50...74 posty

Re: Transformator wyjściowy PP UL dzielony karkas problemy
Moze to pokaze bardziej przejrzyscie o co mi chodzi , prosze zwrocic uwage na polaczenia 4ohm i roznice przebiegow , kazde polaczenie jest prawidlowe a roznica wynikow bardzo duza.
Jedyna roznica jest taka ze w jednym polaczone rownolegle sa gorne sekcje z lewej i prawej strony
a w drugim polaczone rownolegle sa sekcje gorne z dolnymi sekcjami...
To samo dotyczy jedynego dobrego polaczenia 8ohm jakie znalazlem zdjecie 3 , gorne sekcje polaczone szeregowo laczac rownolegle z dolnymi.
laczac je np. ostatnie z przedostatnimi daje rezultaty jak na zdjeciu 1 czyli zle.
Jedyna roznica jest taka ze w jednym polaczone rownolegle sa gorne sekcje z lewej i prawej strony
a w drugim polaczone rownolegle sa sekcje gorne z dolnymi sekcjami...
To samo dotyczy jedynego dobrego polaczenia 8ohm jakie znalazlem zdjecie 3 , gorne sekcje polaczone szeregowo laczac rownolegle z dolnymi.
laczac je np. ostatnie z przedostatnimi daje rezultaty jak na zdjeciu 1 czyli zle.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Einherjer
- 2500...3124 posty

A próbowałeś mierzyć pojemności w każdej z tych konfiguracji? W tej "złej" masz piękny obwód rezonansowy.
-
wremir
- 50...74 posty

Skupilem sie na znalezieniu dobrych polaczen z jak najlepszymi wynikami ,zeby trafa nie poszly na zlom na co w pewnwj chwili juz bylem gotowy...
Na jakies techniczne pomiary pojemnosci teraz nie jestem gotowy bo pozbieralem graty ,
ale zrobilem teraz pobiezne pomiary miernikiem RLC pojemnosc pierwotne - wtorne
Pojemnosc pierwotne - wtorne zdjecie 1 jak zaprojektowalem czyli zle wyniki:
polaczenie 8ohm -5357pf
polaczenie 4ohm - 5396pf
Pojemnosc pierwotne - wtorne z odlaczonymi gornymi sekcjami czyli przekladnia jak przy 4 ohm - 1298pf
polaczenie wtorne pokazane na zdjeciu best secondary connection 4ohm
Pojemnosc pierwotne - wtorne 1433pf
Cos to pokazuje , czyzby to wyjasnialo problem?
Na jakies techniczne pomiary pojemnosci teraz nie jestem gotowy bo pozbieralem graty ,
ale zrobilem teraz pobiezne pomiary miernikiem RLC pojemnosc pierwotne - wtorne
Pojemnosc pierwotne - wtorne zdjecie 1 jak zaprojektowalem czyli zle wyniki:
polaczenie 8ohm -5357pf
polaczenie 4ohm - 5396pf
Pojemnosc pierwotne - wtorne z odlaczonymi gornymi sekcjami czyli przekladnia jak przy 4 ohm - 1298pf
polaczenie wtorne pokazane na zdjeciu best secondary connection 4ohm
Pojemnosc pierwotne - wtorne 1433pf
Cos to pokazuje , czyzby to wyjasnialo problem?
-
wremir
- 50...74 posty

Powiedz prosze czy te pomiary wyzej wnosza cos do tematu ?Einherjer pisze: czw, 11 czerwca 2026, 12:41 A próbowałeś mierzyć pojemności w każdej z tych konfiguracji? W tej "złej" masz piękny obwód rezonansowy.
Nie mierzylem takich transformatorow i nie mam porownania ale znacznie zmniejszajace sie pojemnosci przy tych polaczeniach z dobrymi
przebiegami swiadcza o ich znaczeniu.
przekladnia sprawdzana napieciem
4 sekcje połączone szeregowo przekladnia 28,74, impedancja 6607/8
3 sekcje połączone szeregowo przekladnia 38,11, impedancja 5800/4
Tymi polaczeniami 4 i 8 ohm z dobrymi przebiegami rozwiazalem moje problemy .
Wzmacniacz jest stabilny przy wszystkich obciazeniach R, RC , i C .
-
wremir
- 50...74 posty

Jeszcze Was zapytam przy okazji jaki waszym zdaniem powinien byc przebieg 10khz na wyjsciu ?
Czlowiek na diyaudio powiedzial:
"Generalnie niewielkie przesterowanie widoczne w D i E obrazu jest krytycznie stłumione i preferowane. Obraz C ma zbyt duże tłumienie częstotliwości i może tłumić słyszalne częstotliwości oraz nie zapewniać wystarczającej dynamiki."
Na wielu stronach widze preferencje do uzyskania jak najlepszego prostokata .
Czlowiek na diyaudio powiedzial:
"Generalnie niewielkie przesterowanie widoczne w D i E obrazu jest krytycznie stłumione i preferowane. Obraz C ma zbyt duże tłumienie częstotliwości i może tłumić słyszalne częstotliwości oraz nie zapewniać wystarczającej dynamiki."
Na wielu stronach widze preferencje do uzyskania jak najlepszego prostokata .
-
Einherjer
- 2500...3124 posty

Tyle wnoszą, że jak widzisz sposób połączenia sekcji uzwojenia wtórnego ma bardzo duże znaczenie, różnica jest ponad czterokrotnawremir pisze: czw, 11 czerwca 2026, 19:59Powiedz prosze czy te pomiary wyzej wnosza cos do tematu ?Einherjer pisze: czw, 11 czerwca 2026, 12:41 A próbowałeś mierzyć pojemności w każdej z tych konfiguracji? W tej "złej" masz piękny obwód rezonansowy.
Nie mierzylem takich transformatorow i nie mam porownania ale znacznie zmniejszajace sie pojemnosci przy tych polaczeniach z dobrymi
przebiegami swiadcza o ich znaczeniu.
-
Einherjer
- 2500...3124 posty

Z tych wszystkich wybrałbym A, ale prostokąt nie mówi wszystkiego, zależy od pozostałych parametrów. Wszystko aż do F byłoby dla mnie akceptowalne.wremir pisze: czw, 11 czerwca 2026, 20:12 Jeszcze Was zapytam przy okazji jaki waszym zdaniem powinien byc przebieg 10khz na wyjsciu ?
Nie nazwałbym tego przerzutu preferowanym, wszystko zależy w jaki zestaw parametrów celujemy i co jest dla nas ważniejsze. Co do C to może być prawda, ale nie mam takiej miarki w oku żeby stwierdzić czy faktycznie pasmo będzie obcięte za bardzo.wremir pisze: czw, 11 czerwca 2026, 20:12 Czlowiek na diyaudio powiedzial:
-
wremir
- 50...74 posty

Wielkie dzieki Tobie ze naprowadziles mnie na trop i w sumie wyjasnienie teraz jest proste .Einherjer pisze: czw, 11 czerwca 2026, 12:41 A próbowałeś mierzyć pojemności w każdej z tych konfiguracji? W tej "złej" masz piękny obwód rezonansowy.
Chociaz tak wielkie zmiany pojemnosci przy tych polaczeniach sa zadziwiajaco duze...
Tak ladnie narysowalem projekt zdjecie 1 i myslalem sprzezenia z pierwotnymi ok , przelozenia ok dlatego myslalem ze nawinalem
najlepsze transformatory jakie moglem nawinac...
Dlatego po wlaczeniu wzmacniacza tygodnie jak glupiu czepilem sie kompensacji wzmacniacza , i kiedy wyczerpalem mozliwosci zajalem sie transformatorem.Przy kilku kombinacjach zauwazylem ze ostatnie 2 sekcje na gorze nie chca byc polaczone z zadnymi sasiednimi tylko tymi na dole.
Ok , uratowalem trafa i musze przyznac ze dzwiek zaspokaja moje oczekiwania chociaz audiofilem nie jestem jakosc dzwieku rozrozniam !
Wycialem wszystkie snubbery i zoble ktore jak teraz mysle sa do kompensacji zlych traf...
Jak uporzadkuje wnetrze po tych probach zalacze zdjecie...
-
wremir
- 50...74 posty

Dzieki ! podalem tez na elektrodzie OdpowiedzEinherjer pisze: czw, 11 czerwca 2026, 21:46Z tych wszystkich wybrałbym A, ale prostokąt nie mówi wszystkiego, zależy od pozostałych parametrów. Wszystko aż do F byłoby dla mnie akceptowalne.wremir pisze: czw, 11 czerwca 2026, 20:12 Jeszcze Was zapytam przy okazji jaki waszym zdaniem powinien byc przebieg 10khz na wyjsciu ?Nie nazwałbym tego przerzutu preferowanym, wszystko zależy w jaki zestaw parametrów celujemy i co jest dla nas ważniejsze. Co do C to może być prawda, ale nie mam takiej miarki w oku żeby stwierdzić czy faktycznie pasmo będzie obcięte za bardzo.wremir pisze: czw, 11 czerwca 2026, 20:12 Czlowiek na diyaudio powiedzial: