Rembrandt

Lampowe odbiorniki telewizyjne i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Rembrandt

Post autor: Marcin K. »

Cześć. Może trochę chwalipost ale a końcu się trafiło i przywiozłem. Droga Berlin - Grodzisk Maz. - Kol. Poczesna😅 Rembrandt kompletny, gałki, ścianka tylna, oryginalny kineskop. Z początkowych oględzin stwierdziłem, że blok WN został przebudowany. Mianowicie lampa P50 (w sumie to taka GU50) została wraz z lampą usprawniającą 5Z4 wymieniona na PL/EL81. Z relacji pierwszego właściciela Rembrandt pracował żwawo do chwili wymiany go na telewizor kolorowy, czyli obstawiam że były to lata 70te. Jest duża szansa na uruchomienie, mam tylko jedno pytanie.
W sieci mam około 240V, telewizor maksymalnie może pracować przy 220V. Czym zbijać napięcie? Stabilizator z czasów Toski i Neptunów sobie poradzi?
Pozdrawiam, Marcin 😁
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Rembrandt

Post autor: Romekd »

Czołem.
Najtańszym, zapewniającym wysoką sprawność "przetwarzania" napięcia będzie dodatkowy transformator sieciowy z uzwojeniem pierwotnym na 230 V i wtórnym o napięciu wyjściowym ok. 20...25 V/1 A, włączonym w odwrotnej fazie szeregowo z napięciem sieciowym. Próba zbijania napięcia dobranym rezystorem będzie mało ekonomiczna, gdyż moc tego rezystora musiałaby być dość znaczna. Można zbijać napięcie przez włączenie szeregowo z telewizorem kondensatora, ale jego pojemność musiałaby być dość spora, więc i cena nie byłaby zbyt niska, za to nie byłoby dodatkowych strat mocy, jak przy szeregowo włączonym rezystorze.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Fajny. Gratuluję zakupu.

A w temacie zbijania napięcia: https://forum-trioda.pl/viewtopic.php?t=32325
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią.
W praktyce jest.
CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: CHOPIN66 »

A żarówka ? ale taka tradycyjna lub halogenowa dać szeregowo a zadziała skutecznie :D zacząłbym od 25W potem a 1/2 mocy pobieranej przez telewizor :D a przy okazji zyskamy sygnalizator zwarcia w telewizorze :lol: chroniący od razu transforamtory :D
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Za 70-150zł masz stabilizator ferrorezonansowy UKRAINA-2, polecam wymienić kondensator 16uF na DUCATI ENERGIA(nawet jeśli urządzenie to NOS- jeden z moich nie był używany), 300W na luzie, nawet do Rubina 714p pasuje.
A poza tym piękny TV, taka Wisła zza Odry, ta sama epoka
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: ballasttube »

EL81 uciągnie sama odchylanie poziome za GU-50tkę?
Rzeczone lampy GU widywałem niedawno na wiadomych
aukcjach.Może się trafi nie wypalona o znośnej emisji?
Pozdrawiam.
Jacek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
CHOPIN66 pisze: ndz, 24 maja 2026, 22:48 A żarówka ? ale taka tradycyjna lub halogenowa dać szeregowo a zadziała skutecznie :D zacząłbym od 25W potem a 1/2 mocy pobieranej przez telewizor :D a przy okazji zyskamy sygnalizator zwarcia w telewizorze :lol: chroniący od razu transforamtory :D
Ciekawy pomysł, ale czy potrafisz podać moc szeregowo włączonej z telewizorem żarówki, która pozwoli wytracić te 20...30 V przy deklarowanej przez producenta odbiornika mocy pobieranej 220 W? Jakiej mocy żarówkę proponujesz?

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Stosując żarówkę dwuwłóknową np. 24V 45/40 W w połączeniu szeregowym obu włókien można by uzyskać działanie baretera. Oczywiście wskazane jest przeprowadzenie testu z pomiarami. :D
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Szrot majster pisze: pn, 25 maja 2026, 00:49 Witam!
Za 70-150zł masz stabilizator ferrorezonansowy UKRAINA-2, polecam wymienić kondensator 16uF na DUCATI ENERGIA(nawet jeśli urządzenie to NOS- jeden z moich nie był używany), 300W na luzie, nawet do Rubina 714p pasuje.
A poza tym piękny TV, taka Wisła zza Odry, ta sama epoka
Stabilizator daje duże możliwości utrzymywania w miarę stałego napięcia na odbiorniku, co przy obecnej zmienności napięcia w sieci elektrycznej jest bardzo korzystną cechą. Jednak taki stabilizator z reguły trochę buczy, grzeje się (pobiera dodatkową moc) oraz jest stosunkowo duży i ciężki. Sprawdzi się miejscach, w których napięcie w gniazdkach elektrycznych wykazuje dużą zmienność, natomiast w instalacjach o mniej więcej stałym, choć zawsze podwyższonym napięciu idealnie sprawdzi się transformator obniżający napięcie (będzie mniejszy od stabilizatora, mniej stratny pod względem pobieranej mocy i z reguły tańszy w zakupie). Szeregowe żarówki lub inne obciążenie elektryczne jest niezastąpione głównie przy próbach uruchamiania starego lub naprawionego sprzętu.

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Marek7HBV pisze: pn, 25 maja 2026, 12:26 Stosując żarówkę dwuwłóknową np. 24V 45/40 W w połączeniu szeregowym obu włókien można by uzyskać działanie baretera. Oczywiście wskazane jest przeprowadzenie testu z pomiarami. :D
Wszystko się zgadza Marku, ale w przypadku tego telewizora, w którym większość grzejników katod lamp jest połączona równolegle (nie widzę też żadnego elementu ograniczającego prąd początkowy), w momencie włączenia prąd rozruchowy może być bardzo duży, co wynika z niskiej rezystancji zimnych grzejników lamp, a przy gwałtownym skoku prądu przy włączaniu może dojść do przepalenia niskonapięciowych żarówek (tu nie mogę być jednak pewny, gdyż tylko pobieżnie zerknąłem na schemat telewizora, a poza tym znalazłem dwie sprzeczne informacje o średniej mocy pobieranej przez ten sprzęt /120 W i 220 W/). Tak jak napisałeś, potrzebny jest test...

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Co do stabilizatora.....u mnie w ciągu sekund napięcie skacze pomiędzy 230V a 248V-255V, mam duży problem z tym, w ciągu dnia są momenty, że muszę zasilać elektronikę typu PC, serwer NAS, routery i ONT a nawet jarzeniowe oświetlenie z baterii 2x100Ah równolegle, za dnia zjada mi to 30% energii a po południu czy nocą baterie się ładują i zasypiam przy szumiących wentylatorach UPS-a.
Inaczej bym wszystko sobie popalił, LED-ów E27 chyba z 7 już poszło(ale to raczej nawyk ojca i pstrykanie wyłącznikami, wtedy lecą LED-y, u mnie 5 lat świecą, u rodziców 3 miesiące)
Mam te ruskie stabilizatory ale......mam teraz taki rollercoaster w domu, że nie podłączałem do nich nic a powinienem podłączyć stary sprzęt pomiarowy, stare radia lampowe czy wczesne TV kolorowe(tych ostatnich miałem zakazane zbierać, co kilka miesięcy było tłuczenie i mam jednego Philipsa na chassis KT3)
Co do żarówek bez sensu.....lepiej na OLX poszukać autotransformatora z przełącznikiem, po przełączeniu odczepów będzie idealny.
Ewentualnie autotransformator regulowany(wariak) z Chin, niestety tu trzeba uważać
A co do GU-50......lampa właściwie śmieciowa.
Taki "biedny" zamiennik(nie bezpośredni) drogiej 6L6 czy EL34
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Czołem. Oczywiście nie zamierzam go podłączać od razu do prądu, czekam na autotrafo z odczepami z lat 60-tych, które to kupiłem na oswojonym portalu ogłoszeniowym.
Wykopałem w czeluściach piwnicznych stabilizator bułgarskiej produkcji STABOR, jednakże radzi sobie średnio. To znaczy na dzień dobry pa pa powiedzieły kondensatory eksplodując na całość wnętrza, wymieniłem na rozruchowy 16uF bo taki mieli w sklepie :) Się okazuje, że ów Stabor, zasilając Librę 203, przy Uwe=245V obniża to napięcie do Uwy=243V, czyli wcale, pewnie rezystancja kabli daje większy spadek niż sam stabilizator. Jako, że nie chcę go pruć i przestawiać odczepów czy coś innego z niego robić, odstawiam na półkę na nastęne 20 (?) lat :) No i czekam na trafo z odczepami, pokażę zdjęcia o ile przyjdzie.
Co do lampy P50 (tudzież GU50) w torze WN, to nic w tej kwestii robić nie będę, niech przeróbka, którą to ktoś poczynił pozostanie a lamp GU50 posiadam naście z uwagi na zrobiony zapas do konstrukcji radioamatorskich gdzie nadaje się chyba doskonale jak rubinowa 6P45S którą uwielbiam (w torach wzmacniaczy w.cz oczywiście :) )
Niestety z uruchomieniem trzeba będzie trochę poczekać z uwagi na brak warsztatu, obecnie ocieplamy strop w domu i nie ma ni czasu ni miejsca na takie działania :(
Także Stabor niestety ale z obniżaniem napięcia sobie nie poradził. Nawet zastanawiałem się czy pojemnośc, którą to wymieniłem z 15uF na 16uF coś zmienia w działaniu tego stabilizatora ale chyba jednak nie. Pani w sklepie miała jeszcze 14uF ale nie będę już inwestował (no całe 15zł za 15uF) bo widzę że to nie ma sensu. Pan Adam Śmiałek na swoim kanale na jutjub opowiada właśnie o takim stabilizatorze i wyciąga z niego samo trafo, nie chcę tego robić z uwagi na to, że mam ten stabilizator bardzo ładnym stanie.
Pozdrawiam, i będę informował o stanie urządzenia :)
Marcin K.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU