Witam!
Jestem w trakcie uruchamiania telewizora Rubin 714p z roku 1980 i na obecny moment mierzę się z problem braku obrazu. Pisk z trafopowielacza nie jest słyszalny, jedynie bardzo ciche charakteryczne terkotanie, któremu też trzeba się raczej przysłuchać. Diagnoza jest oczywiście taka, że brak jest WN. Napięcia na lapmach w bloku odchydalnia prezentują się następująco:
(blok w nowej wersji na powielaczu napięciowym, na dwóch lampach)
6p45s
jest (powinno być)
1,8 siatka 1. -90V (-65- -85V)
2,7,9 siatka 3. oraz katoda 1,6V (1,3V)
3,6 siatka 2. 211V (170V)
4,5 żarnik 10V AC (6,6V)
lampa 6p45s ma na swoim boku wgłębienie, tak jakby rozgrzane szkło odkształciło się do środka, czy ktoś spotkał się z takim zjawiskiem? czy kwalifikuje ono lampę do wymiany?
6f1p
1 anoda triody 210V (powinno być 130V)
2 siatka 1. pentody -19V (... -22V)
3 siatka 2. pentody 210V (130V)
4,5, żarnik 10V AC (6,6V)
6 anoda pentody 260V (160V)
7, 8 katody 10V (7,5V)
napięcia są, natomiast są za wysokie generalnie wszędzie w odbiorniku, nie wiem czy ma to związek w tym, że nie posiada on przełącznika napięcia sieciowego (?) czy Rubiny były produkowane w takiej wersji (bez przełącznika) czy może być to przeróbka?
wymieniono powielacz napięciowy na TPN-II Unitry, co jak domyślam się spowodowało to, że w szeregu między powielaczem a elektrodą ogniskującą kineskopu włożono rezystor 470K jak sprawdzić czy powielacz napięciowy jest sprawny?
napięcia na kineskopie:
11 katoda 398V (powinno być 290V)
12 180V (... 120V)
13 elektroda przyspieszająca B 380V (?)
14,1 żarnik 10V (6,6V)
2 katoda 398V (290V)
3 148V (120V)
4 elektroda przyspieszająca R 350V (?)
5 elektroda przyspieszająca G 430V (?)
6 katoda 398V (?)
7 183V (120V)
napięcie elektrody ogniskującej oraz anody kineskopu pozostają mi nie znane ponieważ nie posiadam żadnej sondy WN
(napięcia prawidłowe podaję bazując na książce Naprawa Odbiorników Telewizyjnych L. B. Witkowskiego)
żarnik kineskopu jest sprawny, bez przerwy
w telewizorze wymieniłem wszystkie niskonapięciowe kondensatory elektrolityczne na nowe, tych wysoko napięciowych, przykręcanych do chassis natomiast nie ruszałem
załączam schemat bloku odchylania w nowej wersji
Pozdrawiam i proszę o pomoc w naprawie
Rubin 714p - brak obrazu, dźwięk jest
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
Klupek98
- 25...49 postów

Rubin 714p - brak obrazu, dźwięk jest
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
OTLamp
- 1250...1874 posty

Re: Rubin 714p - brak obrazu, dźwięk jest
Szczerze mówiąc, nie mogę się nadziwić, jak można zmierzyć napięcie żarzenia ponad półtora razy przekraczające znamionowe i w najlepsze kontynuować pomiary dla kolejnych lamp... Przy takim napięciu to nawet bez pomiaru, jasność świecenia katod powinna budzić poważne wątpliwości. No chyba, że to miernik jest trefny i zawyża, albo pomiar wykonany nieprawidłowo.
Wklęśnięcie na bańce wskazuje na tak duże przeciążenie, że zmiękło szkło bańki i zostało "zassane". Lampa raczej do wymiany.Klupek98 pisze: śr, 3 czerwca 2026, 20:08 lampa 6p45s ma na swoim boku wgłębienie, tak jakby rozgrzane szkło odkształciło się do środka, czy ktoś spotkał się z takim zjawiskiem? czy kwalifikuje ono lampę do wymiany?
Klupek98 pisze: śr, 3 czerwca 2026, 20:08 napięcia są, natomiast są za wysokie generalnie wszędzie w odbiorniku, nie wiem czy ma to związek w tym, że nie posiada on przełącznika napięcia sieciowego (?) czy Rubiny były produkowane w takiej wersji (bez przełącznika) czy może być to przeróbka?
Przełącznik napięcia sieci raczej był w każdym Rubinie, więc coś masz tam poknocone, a z punktu widzenia napięcia żarzenia wygląda to tak, jakby transformator sieciowy był ustawiony na 127 V...
-
Klupek98
- 25...49 postów

Re: Rubin 714p - brak obrazu, dźwięk jest
tak to racja z tym napięciem, przelutowałem przewody na dalszy odczep po stronie pierwotnej transformatora sieciowego w wyniku czego napięcia wróciły do normalnych (żarzenie w tym momencie = 6,6V)