Zagraniczny Mazur

Radioodbiorniki lampowe i wszystko co jest z nimi związane.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Zagraniczny Mazur

Post autor: tszczesn »

Muszę powiedzieć, że jeszcze czegoś takiego nie spotkałem
mazur.jpeg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Re: Zagraniczny Mazur

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Może wersja okrętowa?
Był sobie taki odbiornik "Neptun" OMT czyli "Odbiornik Morski Tranzystorowy", który był zwykłym odbiornikiem "Fagot" do wyposażenia kabin statków wycieczkowych i transatlantyckich , miał fabrycznie pełny zakres 88-108MHz, też chyba rzadki odbiornik.
https://www.oldradio.pl/karta.php?numer=1772
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Nie wiem. W okresie produkcji Mazura Polska podnosiła się z ruin i raczej co innego miała na głowie niż wyposażenie transatlantyków. To był okres rozwijającego się stalinizmu, kontakty handlowe ze światem zachodnim nie były chyba wtedy dobrze widziane, ale to niech ktoś lepiej znający się na historii najnowszej odpowie. Może ten odbiornik był pomyślany jako pomoc bratnim krajom postkolonialnym?
Awatar użytkownika
staku
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: staku »

Ciekawe jak wyglądał z twarzy. Znaczy skali.
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Na fotkach zniszczona i starta, nie wiem jak z bliska, też mnie to zastanawia. Jest pewna szansa, że uda mi się go kupić.
BenK
50...74 posty
50...74 posty

Post autor: BenK »

tszczesn pisze: śr, 13 maja 2026, 20:31 Nie wiem. W okresie produkcji Mazura Polska podnosiła się z ruin i raczej co innego miała na głowie niż wyposażenie transatlantyków. To był okres rozwijającego się stalinizmu, kontakty handlowe ze światem zachodnim nie były chyba wtedy dobrze widziane, ale to niech ktoś lepiej znający się na historii najnowszej odpowie. Może ten odbiornik był pomyślany jako pomoc bratnim krajom postkolonialnym?
.... kontakty handlowe ze światem zachodnim nie były chyba wtedy dobrze widziane....
Chyba z tej drugiej strony zelaznej kurtyny :-) W PRL kontkaty handlowe poprzez odpowiednie instytucje byly jak najbardziej mile widziane. Po tej drugiej stronie wladze staraly sie kapitalistom jak najbardziej ograniczac mozliwosc sprzedazy na wschod -Coordinating Committee for Multilateral Export Controls.

Z eksportowych radioodbiornikow (w UK) ktore widzialem (tych starszych)
Polskie Calypso, Figaro jakies odbiorniki o oznaczeniu numerycznym
Radzieckie -Rigonda Symphony (nawet mam caly blok zasilania)
Wegierskie Orion AR-612
W UK rynek byl specyficzny, klasa radioodbiornikow popularnych byla slabo reprezentowana klasa robotnicza w wiekszosci korzystala z wypozyczalni radioodbiornikow (i pozniej telewizorow).
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Ale to było później. Za Stalina to chyba jeszcze nie?
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Marcin K. »

Cześć. Zauważcie, że skrzynkę ma raczej bakelitową, coś jak poczciwy Pionierek, w którym to u nas nie było nigdy montowane chassis z lampami serii E.
Ciekawostka :shock:
PS. Co do okrętowego "Neptuna" to nie był to Fagot tylko Sobótka.
Miłego dnia, Marcin.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
zjawisko
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: zjawisko »

Znany mi jest Nokturn z legendą taką, iż jest to odrzut eksportowy któren miał iść do... Indii.

Opisany po angielsku, brak fal długich, za to podzielone średnie.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Marcin K. pisze: czw, 14 maja 2026, 06:29 Cześć. Zauważcie, że skrzynkę ma raczej bakelitową, coś jak poczciwy Pionierek, w którym to u nas nie było nigdy montowane chassis z lampami serii E.
Ciekawostka :shock:
PS. Co do okrętowego "Neptuna" to nie był to Fagot tylko Sobótka.
Miłego dnia, Marcin.
Witam!
A co za różnica między Fagotem a Sobótką?
I tak układ elektryczny identyczny, germanowe tranzystory i cholerne, czerwone elektrolity ELWA.
No pudło nowsze.....wzorniczo nie siedziało to już w epoce Klawesyna/DML-301
Awatar użytkownika
zjawisko
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: zjawisko »

Szrot majster pisze: czw, 14 maja 2026, 09:52 A co za różnica między Fagotem a Sobótką?
I tak układ elektryczny identyczny, germanowe tranzystory i cholerne, czerwone elektrolity ELWA.
Zasadnicza jest taka, że Sobótka ma co najwyżej (zależnie od wersji) german w stopniu mocy m.cz. Reszta na krzemie.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Witam!
A ile odbiorników Ślęża czyli ostatniego odbiornika tel generacji wyszło z BC211/BC313 a ile z kupionym za dewizy TAA611?
Ja trafiłem w trupie tego radia na TAA611......niestety jako nastolatek ani razu nie dostałem nic co by się nadawało do uratowania, zawsze w stanie "barn find" czyli brud, pleśń i mysiony.
Mam gdzieś takie radio ale od 2012 roku nie zajrzałem do wnętrza, wiem tylko, że wszystko jest uwalane tłustym brudem.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Pierwsze Fagoty miały w torze p.cz. germanowe tranzystory AF426, a ich głowica UKF była zrealizowana na germanowych tranzystorach AF106 (z importu). Z tego co pamiętam, to we wzmacniaczu niskiej częstotliwości był tylko jeden tranzystor krzemowy i to nie polski, a firmy Tesla (jakiś KCxxx). Sobótki powstały nieco później i mimo podobnego układu były już wykonywane na tranzystorach krzemowych, w głowicy BF215, a w p.cz. BF214, natomiast tranzystory germanowe były montowane już tylko w stopniu wyjściowym wzmacniacza niskiej częstotliwości, później zastąpione krzemowymi BC211/BC313.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Romekd pisze: czw, 14 maja 2026, 16:13 Czołem.
Pierwsze Fagoty miały w torze p.cz. germanowe tranzystory AF426, a ich głowica UKF była zrealizowana na germanowych tranzystorach AF106 (z importu). Z tego co pamiętam, to we wzmacniaczu niskiej częstotliwości był tylko jeden tranzystor krzemowy i to nie polski, a firmy Tesla (jakiś KCxxx). Sobótki powstały nieco później i mimo podobnego układu były już wykonywane na tranzystorach krzemowych, w głowicy BF215, a w p.cz. BF214, natomiast tranzystory germanowe były montowane już tylko w stopniu wyjściowym wzmacniacza niskiej częstotliwości, później zastąpione krzemowymi BC211/BC313.

Pozdrawiam
Romek
Witam!
A Ślęża na scalaku?
Wiem, bo miałem bebechy w łapach
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Powiem szczerze, Ślęży z układem TAA611 jakoś nie kojarzę. Pamiętam, że pierwsze odbiorniki o tej nazwie miały w stopniu mocy germanowe tranzystory serii AC, a nowsze BC211 i BC313. Pamiętam radia przenośne z układem TAA611, ale stacjonarnych nie mogę sobie przypomnieć, choć nie wykluczam, że może takie też były, tylko mnie się nie trafiły... :roll:

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .