Zagraniczny Mazur
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
tszczesn
- moderator
Zagraniczny Mazur
Muszę powiedzieć, że jeszcze czegoś takiego nie spotkałem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Re: Zagraniczny Mazur
Witam!
Może wersja okrętowa?
Był sobie taki odbiornik "Neptun" OMT czyli "Odbiornik Morski Tranzystorowy", który był zwykłym odbiornikiem "Fagot" do wyposażenia kabin statków wycieczkowych i transatlantyckich , miał fabrycznie pełny zakres 88-108MHz, też chyba rzadki odbiornik.
https://www.oldradio.pl/karta.php?numer=1772
Może wersja okrętowa?
Był sobie taki odbiornik "Neptun" OMT czyli "Odbiornik Morski Tranzystorowy", który był zwykłym odbiornikiem "Fagot" do wyposażenia kabin statków wycieczkowych i transatlantyckich , miał fabrycznie pełny zakres 88-108MHz, też chyba rzadki odbiornik.
https://www.oldradio.pl/karta.php?numer=1772
-
tszczesn
- moderator
Nie wiem. W okresie produkcji Mazura Polska podnosiła się z ruin i raczej co innego miała na głowie niż wyposażenie transatlantyków. To był okres rozwijającego się stalinizmu, kontakty handlowe ze światem zachodnim nie były chyba wtedy dobrze widziane, ale to niech ktoś lepiej znający się na historii najnowszej odpowie. Może ten odbiornik był pomyślany jako pomoc bratnim krajom postkolonialnym?
-
staku
- 625...1249 postów

Ciekawe jak wyglądał z twarzy. Znaczy skali.
-
tszczesn
- moderator
Na fotkach zniszczona i starta, nie wiem jak z bliska, też mnie to zastanawia. Jest pewna szansa, że uda mi się go kupić.
-
BenK
- 50...74 posty

.... kontakty handlowe ze światem zachodnim nie były chyba wtedy dobrze widziane....tszczesn pisze: śr, 13 maja 2026, 20:31 Nie wiem. W okresie produkcji Mazura Polska podnosiła się z ruin i raczej co innego miała na głowie niż wyposażenie transatlantyków. To był okres rozwijającego się stalinizmu, kontakty handlowe ze światem zachodnim nie były chyba wtedy dobrze widziane, ale to niech ktoś lepiej znający się na historii najnowszej odpowie. Może ten odbiornik był pomyślany jako pomoc bratnim krajom postkolonialnym?
Chyba z tej drugiej strony zelaznej kurtyny
Z eksportowych radioodbiornikow (w UK) ktore widzialem (tych starszych)
Polskie Calypso, Figaro jakies odbiorniki o oznaczeniu numerycznym
Radzieckie -Rigonda Symphony (nawet mam caly blok zasilania)
Wegierskie Orion AR-612
W UK rynek byl specyficzny, klasa radioodbiornikow popularnych byla slabo reprezentowana klasa robotnicza w wiekszosci korzystala z wypozyczalni radioodbiornikow (i pozniej telewizorow).
-
tszczesn
- moderator
Ale to było później. Za Stalina to chyba jeszcze nie?
-
Marcin K.
- 6250...9374 posty

Cześć. Zauważcie, że skrzynkę ma raczej bakelitową, coś jak poczciwy Pionierek, w którym to u nas nie było nigdy montowane chassis z lampami serii E.
Ciekawostka
PS. Co do okrętowego "Neptuna" to nie był to Fagot tylko Sobótka.
Miłego dnia, Marcin.
Ciekawostka
Miłego dnia, Marcin.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
SQ9MYU
-
zjawisko
- 1250...1874 posty

Znany mi jest Nokturn z legendą taką, iż jest to odrzut eksportowy któren miał iść do... Indii.
Opisany po angielsku, brak fal długich, za to podzielone średnie.
Opisany po angielsku, brak fal długich, za to podzielone średnie.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!Marcin K. pisze: czw, 14 maja 2026, 06:29 Cześć. Zauważcie, że skrzynkę ma raczej bakelitową, coś jak poczciwy Pionierek, w którym to u nas nie było nigdy montowane chassis z lampami serii E.
Ciekawostka![]()
Miłego dnia, Marcin.
A co za różnica między Fagotem a Sobótką?
I tak układ elektryczny identyczny, germanowe tranzystory i cholerne, czerwone elektrolity ELWA.
No pudło nowsze.....wzorniczo nie siedziało to już w epoce Klawesyna/DML-301
-
zjawisko
- 1250...1874 posty

Zasadnicza jest taka, że Sobótka ma co najwyżej (zależnie od wersji) german w stopniu mocy m.cz. Reszta na krzemie.Szrot majster pisze: czw, 14 maja 2026, 09:52 A co za różnica między Fagotem a Sobótką?
I tak układ elektryczny identyczny, germanowe tranzystory i cholerne, czerwone elektrolity ELWA.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!
A ile odbiorników Ślęża czyli ostatniego odbiornika tel generacji wyszło z BC211/BC313 a ile z kupionym za dewizy TAA611?
Ja trafiłem w trupie tego radia na TAA611......niestety jako nastolatek ani razu nie dostałem nic co by się nadawało do uratowania, zawsze w stanie "barn find" czyli brud, pleśń i mysiony.
Mam gdzieś takie radio ale od 2012 roku nie zajrzałem do wnętrza, wiem tylko, że wszystko jest uwalane tłustym brudem.
A ile odbiorników Ślęża czyli ostatniego odbiornika tel generacji wyszło z BC211/BC313 a ile z kupionym za dewizy TAA611?
Ja trafiłem w trupie tego radia na TAA611......niestety jako nastolatek ani razu nie dostałem nic co by się nadawało do uratowania, zawsze w stanie "barn find" czyli brud, pleśń i mysiony.
Mam gdzieś takie radio ale od 2012 roku nie zajrzałem do wnętrza, wiem tylko, że wszystko jest uwalane tłustym brudem.