Witam wszystkich,
Naprawiam taki wzmacniacz audio. Problem z nim taki że lewy kanał ciszej gra. Zmierzyłem oscyloskopem sygnał na wyjściach głośnikowych i różnica wynosi ok. Upp 70mV. Wszystkie potencjometry wyczyszczone, sprawne. Problem jest prawdopodobnie z korektorem i u mnie jest właśnie płytka korektora (oznaczenie: 2217-665) która nie ma w sobie układów scalonych a pojedyncze tranzystory. Na lewym kanale są tranzystory: T201 - BC239C, T203 - BC214C, a na prawym T202 - BC214C, T204 - BC239C. Czy taka konfiguracja jest możliwa? Nie powinny być czasem takie same na L i R kanale? Ogólnie to ktoś już był przede mną i coś kombinował. Niestety nie mogę znaleźć schematu do tego korektora. Może ktoś z kolegów ma to bardzo bym prosił o wysłanie. Załączam zdjęcie tej płytki korektora 2217-665 i schemat na którym bazuję.
Wzmacniacz Unitra Diora WS 354A
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
Kondensat 1
- 5...9 postów

Wzmacniacz Unitra Diora WS 354A
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Re: Wzmacniacz Unitra Diora WS 354A
Witam!
Tam są Telpody suwakowe głośność/balans o bardzo kiepskiej jakości, możesz sobie czyścić.....i tak będą "kwiatki" typu jak opisujesz.
Jedyna opcja to potencjometry tego rozmiaru z odczepem konturu, które kupisz na Aliexpress, możesz założyć na płytce prototypowej, będzie na lata.
Tam są Telpody suwakowe głośność/balans o bardzo kiepskiej jakości, możesz sobie czyścić.....i tak będą "kwiatki" typu jak opisujesz.
Jedyna opcja to potencjometry tego rozmiaru z odczepem konturu, które kupisz na Aliexpress, możesz założyć na płytce prototypowej, będzie na lata.
-
Kondensat 1
- 5...9 postów

Rozbierałem je i czyściłem, i na oscyloskopie ładnie widać jak pracują. Więc raczej nie one.
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!
Podaj sygnał wprost na końcówki mocy.....może być zestarzenie się pary różnicowej albo wyschnięte elektrolity wzmacniacza, ten wzmacniacz jest strasznie upchany w środku, przez co to wszystko pracowało koło 40 lat w wysokich temperaturach, zielone czy niebieskie, nie ma znaczenia, te ELWY wyschły na pieprz, szczególnie wszystkie 1-10uF to bym profilaktycznie powymieniał , na początek wszystkie sprzęgające, miałem tak w Kleopatrze WST-102, gdzie 2,2uF miał kilkanaście omów ESR a pojemność w nanofaradach, te wzmacniacze to ostatnie sprzęty z końca PRL-u, nie były dobrze zaprojektowane a jeszcze gorzej wykonane.
Podaj sygnał wprost na końcówki mocy.....może być zestarzenie się pary różnicowej albo wyschnięte elektrolity wzmacniacza, ten wzmacniacz jest strasznie upchany w środku, przez co to wszystko pracowało koło 40 lat w wysokich temperaturach, zielone czy niebieskie, nie ma znaczenia, te ELWY wyschły na pieprz, szczególnie wszystkie 1-10uF to bym profilaktycznie powymieniał , na początek wszystkie sprzęgające, miałem tak w Kleopatrze WST-102, gdzie 2,2uF miał kilkanaście omów ESR a pojemność w nanofaradach, te wzmacniacze to ostatnie sprzęty z końca PRL-u, nie były dobrze zaprojektowane a jeszcze gorzej wykonane.
-
Kondensat 1
- 5...9 postów

Jutro wymienię, choć mierzyłem testerem i w kolektorze te stare Elwy jeszcze trzymają parametry trochę zawyżoną pojemność i esr w okolicach 5 ohm. Doprecyzuję problem z tymi tranzystorami bo na obu kanałach powinna być symetria tzn. jak T201 i T202 pracują jako pierwszy stopień wzmocnienia (chyba) to powinny być takie same a ja mam NPN i PNP (BC239C i BC214C), tak samo z drugim stopniem tylko na odwrót. Mierząc Upp na kolektorach T201 i T202 różnica wynosi podobnie jak na wyjściu głośnikowym (70mV). Tak jakby ktoś zamienił miejscami T202 z T204 na prawym kanale. Nie mam schematu więc to są tylko domysły.
-
SpiAnd
- 100...124 posty

Schemat:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
mll
- 125...249 postów

Akurat te z foty to nie Teldpody a chyba jakieś importowane (jugosławia?). Ale głośność i balans rzeczywiście słabej jakości i niełatwe do zastąpienia przez zagraniczne podzespoły.Szrot majster pisze: ndz, 10 maja 2026, 12:12 Witam!
-
Olkus
- 2500...3124 posty

Potencjometry w razie czego (chyba) mam.
Kondensatory z pomiarów wydają się OK, ESR 5R jest w porządku dla kondensatora o pojemności kilku uF. Elwy miały zwykle tolerancję +100% (czasem +50%) więc większa pojemność była częsta. Mogą mieć ewentualnie upływ.
Pozdrawiam,
A.
Kondensatory z pomiarów wydają się OK, ESR 5R jest w porządku dla kondensatora o pojemności kilku uF. Elwy miały zwykle tolerancję +100% (czasem +50%) więc większa pojemność była częsta. Mogą mieć ewentualnie upływ.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,