Witam Kolegów.
Chciałbym zregenerować szklaną skalę do odb."Nokturn/Sonatina", pękniętą na 3 części.
Chciałbym ją włożyć między dwie cieńsze szybki i całość skleić ze sobą.Potem zmodyfikuję
element mocujący je do podłoża.(tła blaszanego).
Czym to skleić, aby nie rozpuścić nadruku stacji, znajdującego się pod spodem oryginału?
Czy np.klej polimetrowy przezroczysty się do tego nadaje?
Czy nie kleić w ogóle od strony nadruku?
Ewentualnie przykleiłbym te trzy odłamki do przyciętej szybki stroną bez napisów i dał
zrobić kserokopię kolorową lub na papierze fotograficznym.Z możliwością retuszu rys
od pęknięć, jeżeli takowe wyjdą po sklejeniu.
Poproszę o rady doświadczonych w tej sprawie Kolegów i pozdrawiam Wszystkich.
Jacek "b/t"
Regeneracja skali szklanej
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
ballasttube
- 3125...6249 postów

-
onyx1944
- 625...1249 postów

Re: Regeneracja skali szklanej
Witam
Podepnę się do tematu, i zdubluje pytania, tylko u mnie trochę więcej kawałków.
Radio ucierpiało podczas dostawy, oryginału ciężko szukać, da się to czymś skleić czy tylko skan i wydruk na jakiejś folii lub szkle? Skala niemała 26x16cm Celowo nie zmieniałem rozmiaru zdjęcia.
Podepnę się do tematu, i zdubluje pytania, tylko u mnie trochę więcej kawałków.
Radio ucierpiało podczas dostawy, oryginału ciężko szukać, da się to czymś skleić czy tylko skan i wydruk na jakiejś folii lub szkle? Skala niemała 26x16cm Celowo nie zmieniałem rozmiaru zdjęcia.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Valdi5
- 1250...1874 posty

Najprościej ( tak zrobiłem do Telefunkena) popękaną skalę między dwie szybki ( możliwie cienkie (np 2mm) a brzegi silikonem aby się nie wysypało.
Poszukuję radia lub szczątki:
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-polskie do 45r.,
-cewki do Echo 121Z
-skala do Telef. T4
-gałki do Telef. T6z
majorlwp@onet.eu
-
Radiowiec
- 625...1249 postów

Jest kilka możliwości.
Możesz spróbować skleić skalę np. tym :https://allegro.pl/produkt/zestaw-do-na ... 7750643150 (ale to nie było testowane przeze mnie - nie wiem czy nie rozpuści farby).
Możesz też odtworzyć skalę w jakimś programie graficznym, wydrukować na folii i włożyć pomiędzy szkło 2 mm (to raczej będzie prześwitywać bo tusz nie pokryje folii w 100% - ew. wydrukować x2 i złożyć razem pomiędzy szybki).
Możesz odtworzyć skalę w programie graficznym i dać do wydruku na plexi.
Możesz spróbować skleić skalę np. tym :https://allegro.pl/produkt/zestaw-do-na ... 7750643150 (ale to nie było testowane przeze mnie - nie wiem czy nie rozpuści farby).
Możesz też odtworzyć skalę w jakimś programie graficznym, wydrukować na folii i włożyć pomiędzy szkło 2 mm (to raczej będzie prześwitywać bo tusz nie pokryje folii w 100% - ew. wydrukować x2 i złożyć razem pomiędzy szybki).
Możesz odtworzyć skalę w programie graficznym i dać do wydruku na plexi.