Łódzka Fonica

Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Łódzka Fonica

Post autor: Romekd »

Czołem.
Kilka dni temu, przeglądając nowości YouTube natrafiłem na smutny film o polskim zakładzie z branży elektrotechnicznej, który podobnie jak większość pozostałych polskich firm z tej branży stopniowo popadał w ruinę, po czym został zlikwidowany i nic po nim nie zostało. Mowa o polskiej Fonice w Łodzi. Niektóre podane na filmie informacje wydają mi się nieprecyzyjne (lub może zupełnie błędne), ale film pokazuje historię firm polskiego przemysłu elektronicznego. Poniżej link do filmu:

https://www.youtube.com/watch?v=7gizr5EufwU

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Łódzka Fonica

Post autor: Alek »

W filmie niestety razi sztucznointeligencki narrator.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Fakt, jest to koszmarnie złe, ale również część podawanych w filmie informacji wydaje mi się mało prawdopodobna (nie wiem, czy możliwa jest sprzedaż ponad 300 tysięcy gramofonów rocznie do Rosji /z taśmy produkcyjnej schodziły gramofony w ilościach 1 co minutę/, zatrudnienie wynoszące ponad 4500 osób). Te informacje wymagałyby potwierdzenia przez kogoś pracującego wtedy w łódzkiej Fonice...

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Szrot majster »

Romekd pisze: śr, 29 kwietnia 2026, 12:37 Fakt, jest to koszmarnie złe, ale również część podawanych w filmie informacji wydaje mi się mało prawdopodobna (nie wiem, czy możliwa jest sprzedaż ponad 300 tysięcy gramofonów rocznie do Rosji /z taśmy produkcyjnej schodziły gramofony w ilościach 1 co minutę/, zatrudnienie wynoszące ponad 4500 osób). Te informacje wymagałyby potwierdzenia przez kogoś pracującego wtedy w łódzkiej Fonice...

Pozdrawiam
Romek
Witam!
Fonica produkowała same werki gramofonów na rynek ZSRR.
Nie zawsze było takie same ramię, często go nie było a w Rosji dokładano ichniejsze wynalazki.....tak zwany "Szynel", co widać po stanie armii Federacji Rosyjskiej
Ramiona Fonica bazowały na konstrukcjach japońskich a Rosjanie i tak kupili co było.....bo nic tam nie było, wyłączając "Atomgrady" jak Sławutycz czy Energodar.
Kiedyś ktoś na grupie fanów UNITRY na FB sprzedawał taki wynalazek, co go ktoś z "sojuza" miał, prawdopodobnie z bazaru lat 90-tych.
A Ruskie produkowali dużo lepsze gramofony na przykład KORVET.
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: taipan3 »

Jest to dla mnie wartość całkowicie bzdurna. Myślę że prawdopodobne jest że przez cały czas swojej działalności wyprodukowała 300 000 gramofonów, jest to możliwe. Jedyne dane jakie udało mi się znaleźć to pod koniec swojej działalności produkowała 1000 gramofonów rocznie.
BenK
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: BenK »

taipan3 pisze: śr, 29 kwietnia 2026, 18:25 Jest to dla mnie wartość całkowicie bzdurna. Myślę że prawdopodobne jest że przez cały czas swojej działalności wyprodukowała 300 000 gramofonów, jest to możliwe. Jedyne dane jakie udało mi się znaleźć to pod koniec swojej działalności produkowała 1000 gramofonów rocznie.
no jakos tak bardzo arbitralne stwierdzenie :)
(stary jestem pamiec nie teges) firma z ponad 4000 pracownikow, trzema zakladami Wroblewskiego, Nowotki(?) i jakis podmiejski Konstantynow(?) pracujaca na dwie zmiany (moze nie wszystkie wydzialy ale fuchy z galwanizerni odbieralem latem po ciemku ) to ile miala produkowac ? AFAIK Tego bylo grubo ponad 200tys rocznie. Dopoki jakis ideowy "steropian" nie polozyl calej Lodzi nie tylko Fonicy.
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Miałeś racje zbyt arbitralne , nie spodziewałem się że ta produkcja była aż tak masowa. Kolejne dane jakie udało się mi znaleźć to że Fonica w ciągu całej swojej działalności wyprodukowała 2 000 000 gramofonów, ilość naprawdę imponująca.
BenK
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: BenK »

Niestety poziom obecnego "dziennikarstwa" jest przerazajacy .Dane podwane sa dowolnie naciagane zmieniane itd.
IMVHO te 300 tys. to bylo naciagnieta ilosc wyprodukwanych sztuk wszystkich produktow no ale 300 brzmi w kontekscie filmu niz np.240 tys.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
BenK pisze: czw, 30 kwietnia 2026, 08:42 Niestety poziom obecnego "dziennikarstwa" jest przerazajacy .Dane podwane sa dowolnie naciagane zmieniane itd.
IMVHO te 300 tys. to bylo naciagnieta ilosc wyprodukwanych sztuk wszystkich produktow no ale 300 brzmi w kontekscie filmu niz np.240 tys.
Od wielu lat obserwuję ten proces, w którym wyolbrzymia się pewne liczby (przybliża do "nieco" wyższych, bo to lepiej się "sprzedaje") i dobudowuje się naciągane teorie, by podnieść atrakcyjność ("sensacyjność"; 4500 pracowników na bruk...) publikowanego materiału. Smutne, że takich czasów doczekaliśmy. Rzetelność podawanych informacji jest niestety w obecnych czasach bardzo marna (wszystko trzeba dokładnie sprawdzać, niczemu bezrefleksyjnie nie wierzyć)... :?

Pozdrawiam
Romek
traxman
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: traxman »

taipan3 pisze: czw, 30 kwietnia 2026, 06:46 Miałeś racje zbyt arbitralne , nie spodziewałem się że ta produkcja była aż tak masowa. Kolejne dane jakie udało się mi znaleźć to że Fonica w ciągu całej swojej działalności wyprodukowała 2 000 000 gramofonów, ilość naprawdę imponująca.
Zakładając fałszywie, że wszystko zostało w kraju, pozostaje tylko płakać, bo gramofon miała średnio, co 20 osoba, wliczając w to też gramofony popularne typu Artur, wszelkie czerwone "Hity" itp.
Poziom gramofonizacji był więc mocno mizerny.
Awatar użytkownika
zjawisko
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: zjawisko »

A zakładając jeszcze mniej optymistycznie, że duuużo poszło do sajuza, to poziom gramofonizacji był jeszcze bardziej mizerny.

Przeglądając strony-katalogi z radzieckimi sprzętami większość werków modnych u nich radiol jest z Foniki.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

https://technique.pl/mediawiki/index.ph ... B3d_(2016)
Kierunek wschód polskich gramofonów.
traxman
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: traxman »

W zasadzie zamiast wątpliwej jakości YT, polecam książki autorstwa Mirosława Sikory związane z wywiadem technicznym w PRL. Rykoszetem jest też oczywiście o firmach w których znalazły zastosowanie wykradzone rozwiązania, nie tylko z branży elektro/elektroniki:

Black Box. Wywiad jako instrument transferu technologii i wsparcia decyzji ekonomicznych w PRL 1955–1990
High-Tech za żelazną kurtyną. Elektronika, komputery i systemy sterowania w PRL

Niespodziewałem się, że będę czytelnikiem wydawnictw IPN, bo z historii interesują mnie tylko stare sprzęty audio, ale wg mnie warto,
bo można z nich dowiedzieć sie sporo ciekawych rzeczy. Obie pozycje niestety trudno dostępne.
Nie obawiać się objętości, bo czyta się je naprawdę szybko.

Jest jeszcze pozycja:
Wyniki pracy wywiadu naukowo-technicznego MSW PRL 1971-1989
ale niestety nie moge jej zdobyć, może na targach książki się uda.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

traxman pisze: czw, 30 kwietnia 2026, 11:55
Wyniki pracy wywiadu naukowo-technicznego MSW PRL 1971-1989
ale niestety nie moge jej zdobyć, może na targach książki się uda.
Szukasz fizycznej? PDF jest na necie.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità