Pomiarowa lampa "solid-state"

Układy półprzewodnikowe pełniące ważne funkcje pomocnicze w układach lampowych.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Pomiarowa lampa "solid-state"

Post autor: TooL46_2 »

Ladnie aproksymuje :) Fajnie, ze dziala.

Mialem podobna koncepcje sterowania tego MOSFETa z procka. Moze jakos mi sie uda naskrobac jak bym to widzial wieczorem mojego czasu.
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Tomasz Gumny »

Odchudziłem schemat do niezbędnego minimum i ponownie obmierzyłem. Nałożyłem wyniki pomiarów na oryginalną charakterystykę i takie wyniki mnie zadowalają, zwłaszcza że są powtarzalne, na czym mi najbardziej zależało.
Teraz pora na pentodę. :) Byłbym wdzięczny za jakieś sugestie, bo nawet nie wiem, z której strony do niej podejść.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tomek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Trochę się doedukowałem i jestem pod wrażeniem jak kilka drucików może skomplikować życie. Nie wiem, czy dobrze rozumiem parametry pentody i ich znaczenie dla działania lampy. Naszkicowałem coś takiego.
Zakładam, że pentoda to dwa źródła prądowe regulowane napięciem siatki G1:
-źródło G2 o nachyleniu Sg2[mA/V];
-źródło A o nachyleniu Sa.
Na to drugie źródło wpływa również napięcie UG2, ale ten wpływ jest to μg2g razy mniejszy niż G1.
Czy rezystancja w obwodzie anody to po prostu Ri z danych katalogowych?
Jaka jest wobec tego wartość R? w obwodzie G2?
W jaki sposób połączenie A i G2 (w triodę) może radykalnie zmniejszyć rezystancję wewnętrzną?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Tomek
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Rezystancje wewnętrzne źródeł prądowych powinny być równolegle do nich. Zasadniczo rezystancja wewnętrzna z karty katalogowej jest rezystancją małosygnałową dla konkretnego punktu pracy, mówiącą o tym jak mała zmiana napięcia wpływa na zmianę prądu. Chociaż w tym uproszczonym "modelu" można pewnie przyjąć, że będzie to statyczna rezystancja. Rezystancji wewnętrznej obwodu siatki drugiej zwykle się nie podaje, bo siatki drugiej nie używa się jako wyjścia (oprócz pewnie jakichś egzotycznych układów). Trzeba by sobie odczytać z charakterystyk.
W jaki sposób połączenie A i G2 (w triodę) może radykalnie zmniejszyć rezystancję wewnętrzną?
Wprowadzając ujemne sprzężenie zwrotne. Przecież napięcie na siatce drugiej wpływa na prąd anodowy, a jeśli mamy w obwodzie anody rezystor to też na napięcie na anodzie. Jak napięcie z anody podamy na g2 zamykamy sprzężenie zwrotne.
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Einherjer pisze: śr, 22 kwietnia 2026, 21:28Rezystancje wewnętrzne źródeł prądowych powinny być równolegle do nich.
Zawsze miałem z tym problemy. O ile źródło napięciowe z szeregową rezystancją „wewnętrzną” jest dla mnie intuicyjnie zrozumiałe, to rezystancję równoległą „psującą” źródło prądowe przyjmuję na wiarę. Dzięki!
Wprowadzając ujemne sprzężenie zwrotne. Przecież napięcie na siatce drugiej wpływa na prąd anodowy, a jeśli mamy w obwodzie anody rezystor to też na napięcie na anodzie. Jak napięcie z anody podamy na g2 zamykamy sprzężenie zwrotne.
Dziekuję za wytłumaczenie. Niestety to jeszcze bardziej komplikuje realizację emulatora pentody.
Tomek
Awatar użytkownika
Tomasz Gumny
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Szybko poszło...
Zacząłem sobie rysować źródło prądowe IA ze wzmacniaczem sumującym UA, UG1 (z offsetem), do tego wzmacniacz różnicowy UA-UG2.
Dla IG2 wychodzi podobnie, a to już 6 wzmacniaczy operacyjnych. Poddaję się.
Tomek