układ pionowy

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

układ pionowy

Post autor: nuncjusz1 »

Witam
Szanowni forumowicze,co sądzicie o takim układzie "lampowca".Zawsze tak "na płasko" to dla odmiany inaczej.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
...:::SQL:::...
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: ...:::SQL:::... »

Faaajny :D:D:D:D:D:D
Też chcę taki :roll:
Pozdrawiam :D
Buduj(ę/emy) zegarek przekaźnikowy Obrazek
Obrazek
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: Retroman »

Witam
Podziwiam. Ja jednak kryję lampy jak robię pancerną obudowę. Ten Twój wzmacniacz jest zajefajny. Mój będzie płaski i lampy wewnątrz, tak po prostu wyszło. Jak będę robił coś dla domu to drewniana obudowa i lampki w dwuszeregu do prezentacji. W tym wypadku są narażone! Obecnie szlifuję drewnianą skrzyneczkę, ma rysy na lakierze i muszę się tego pozbyć. Co do Twojej konstrukcji to chętnie ją obejrzę po zakończeniu z lampami.
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Fajne! Jedyne, co nie jest zbyt fajne, to ten obrzydliwie potrzaskany lakier na górze (a może to jakaś folia zabezpieczająca?) i brak przepustu gumowego w otworze, przez który przechodzą kable. Ale tak to jest super, znasz się na porządnej robocie!
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
Kazimierz
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: Kazimierz »

Kilka lat temu wzmacniacze lampowe o budowie pionowej produkowała firma NAGRA ze Szwajcarii. Tak, tak. Ta od Kudelskiego i magnetofonów.
pozdrawiam
Awatar użytkownika
MalKontent
375...499 postów
375...499 postów

Post autor: MalKontent »

Fajna konstrukcja, zaiste :) Autor artykułu o wzmacniaczu w układzie circlotron, którego skan jest tu gdzieś na forum, też prezentował zdjęcia takiej piętrowej konstrukcji :)

A to białawe w niebieskie pasy to zdecydowanie jest folia zabezpieczająca z blachy nierdzewki...

Pozdrawiam
Staszek
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Folia,folia,tylko nie nierdzewka a aluminium,jak zrobię całość to wkleję zdjęcia.Rzeczywiście inspiracją były obudowy monobloków Nagry,gdzie lampy również były na górze.Ciekawe jak będzie z przydźwiękiem od sieciowych na dole?Vault-przepuściki oczywiście będą.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Bardzo dobry pomysł. Przy małej ilości dużych podzespołów może uczynić układ bardziej przejrzystym.
Zaintrygowałeś mnie, Nuncjuszu ;) Porządny wzmacniacz się szykuje.
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Dziękuję za wszelkie sugestie i opinie.Wzmacniacz będzie w mojej ulubionej SE z prostownikiem lampowym(2 bakielitowe podstawki z tyłu)w roli prostownika do 1 stopnia wystąpi 6c5s,a stopnia mocy 5c3s,co do lampek w stopniach to będę kombinował.Jak napisał Piotr z racji przejrzystości układu można sobie pozwolić na różne opcje.
Pozdrawiam
ps. czy ktoś się orientuje gdzie można nabyć radiatory o powierzchni boków tego urządz.(29*31cm),w miarę niskie żebra,nie chodzi o chłodzenie a raczej wygląd boczków.
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

nuncjusz1 pisze: ps. czy ktoś się orientuje gdzie można nabyć radiatory o powierzchni boków tego urządz.(29*31cm),w miarę niskie żebra,nie chodzi o chłodzenie a raczej wygląd boczków.
Witam
Jak zwykle wszystko kupisz na dobrym skupie złomu, tylko jest to raczej kwestia czasu niż pieniędzy. Jakie ja tam radiatory kiedyś widziałem. Nie wszytko jednak możemy uratować przed przemiałem. Jak kiedyś pisałem jedną z największych liczb we wszechświecie jest liczba zniszczonych przez ludzi lamp, teraz to może tranzystorów, tylko to jakby mniej boli.
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Hmm... Trzeba było o tym pomyśleć przed wykonaniem obudowy. Teraz będzie znacznie trudniej. Najpopularniejsze aluminiowe profile, których używam mają bok 165, lub 200mm.
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Nie będę upierał się przy radiatorach,jak nie dostanę to pomyślę o bokach z innego mat.,lub pozostanie łączenie tych wymiarów o których piszesz.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Retroman
375...499 postów
375...499 postów

[quote="nuncjusz1"]Dziękuję za wszelkie sugestie i opinie.Wzmacniacz będzie w mojej ulubionej SE z prostownikiem lampowym(2 bakielitowe podstawki z tyłu)w roli prostownika do 1 stopnia wystąpi 6c5s,a stopnia mocy 5c3s,co do lampek w stopniach to będę kombinował [quote]
Witam
Mam prostownik we wzmacniaczu dokładnie na tych samych lampach. Teraz w ramach remontu chciałem uporządkować napięcia zasilania.
Okazało się jednak, że jest sposób pozbycia się jednej lampy, myślę o 6C5S. Ponieważ zastosowałem mostki lampowo diodowe to ze środka uzwojenia (bo jest tam i środek) mogę pociągnąć połowę z +400V anodowego. Myślałem, że chociaż o zasilaczach wiem wszystko ale gdzie tam. W książce którą obecnie czytam, Borowskiego "Zasilacze" (oczywiście literatura z Fonaru) odkryłem znaną prawę, że nie wiem co jeszcze można z prostych układów uzyskać przez zakombinowanie. Teraz dzieki tej wiadomości mam miejsce na duży dławik od Piotra i zysk kilku W na żarzeniu a więcej jak +200Vdc mi nie potrzeba. Zdziwiło mnie jeszcze, że stosujesz po dwie lampy tak jak ja, ale teraz od tego odchodzę, zmuszony jestem ze wzgledu na deficyt elektronówek prostowniczych.
Pozdrowienia
nuncjusz1
625...1249 postów
625...1249 postów

Produkcja "układu pionowego" postępuje naprzód,widok panelu górnego.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Vault_Dweller
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Vault_Dweller »

Nieźle, ale... Nie podobają mi się te nazbyt grube kable ekranowane, zrób coś z tym (np. wykorzystaj staroświeckie polskie lub nowsze kabelki o średnicy zewnętrznej ok. 3-4mm i ekranie w postaci plecionki). Dodatkowo zaleca się odizolowanie kabla z jednej strony na odcinku np. 3cm, skręcenie żył ekranu razem, nałożenie na nie termoskurczki i podgrzanie jej, potem jeszcze jedna skurczka na miejsce wyjścia ekranu spod warstwy zewnętrznej (by usztywnić to miejsce i zapobiec np. ułamaniu się ekranu) i voila.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!