układ pionowy
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
- 625...1249 postów
układ pionowy
Witam
Szanowni forumowicze,co sądzicie o takim układzie "lampowca".Zawsze tak "na płasko" to dla odmiany inaczej.
Pozdrawiam
Szanowni forumowicze,co sądzicie o takim układzie "lampowca".Zawsze tak "na płasko" to dla odmiany inaczej.
Pozdrawiam
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- 625...1249 postów
-
- 375...499 postów
Witam
Podziwiam. Ja jednak kryję lampy jak robię pancerną obudowę. Ten Twój wzmacniacz jest zajefajny. Mój będzie płaski i lampy wewnątrz, tak po prostu wyszło. Jak będę robił coś dla domu to drewniana obudowa i lampki w dwuszeregu do prezentacji. W tym wypadku są narażone! Obecnie szlifuję drewnianą skrzyneczkę, ma rysy na lakierze i muszę się tego pozbyć. Co do Twojej konstrukcji to chętnie ją obejrzę po zakończeniu z lampami.
Pozdrowienia
Podziwiam. Ja jednak kryję lampy jak robię pancerną obudowę. Ten Twój wzmacniacz jest zajefajny. Mój będzie płaski i lampy wewnątrz, tak po prostu wyszło. Jak będę robił coś dla domu to drewniana obudowa i lampki w dwuszeregu do prezentacji. W tym wypadku są narażone! Obecnie szlifuję drewnianą skrzyneczkę, ma rysy na lakierze i muszę się tego pozbyć. Co do Twojej konstrukcji to chętnie ją obejrzę po zakończeniu z lampami.
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
-
- 2500...3124 posty
Fajne! Jedyne, co nie jest zbyt fajne, to ten obrzydliwie potrzaskany lakier na górze (a może to jakaś folia zabezpieczająca?) i brak przepustu gumowego w otworze, przez który przechodzą kable. Ale tak to jest super, znasz się na porządnej robocie!
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!
-
- 625...1249 postów
-
- 375...499 postów
-
- 625...1249 postów
-
- 625...1249 postów
Dziękuję za wszelkie sugestie i opinie.Wzmacniacz będzie w mojej ulubionej SE z prostownikiem lampowym(2 bakielitowe podstawki z tyłu)w roli prostownika do 1 stopnia wystąpi 6c5s,a stopnia mocy 5c3s,co do lampek w stopniach to będę kombinował.Jak napisał Piotr z racji przejrzystości układu można sobie pozwolić na różne opcje.
Pozdrawiam
ps. czy ktoś się orientuje gdzie można nabyć radiatory o powierzchni boków tego urządz.(29*31cm),w miarę niskie żebra,nie chodzi o chłodzenie a raczej wygląd boczków.
Pozdrawiam
ps. czy ktoś się orientuje gdzie można nabyć radiatory o powierzchni boków tego urządz.(29*31cm),w miarę niskie żebra,nie chodzi o chłodzenie a raczej wygląd boczków.
-
- 375...499 postów
Witamnuncjusz1 pisze: ps. czy ktoś się orientuje gdzie można nabyć radiatory o powierzchni boków tego urządz.(29*31cm),w miarę niskie żebra,nie chodzi o chłodzenie a raczej wygląd boczków.
Jak zwykle wszystko kupisz na dobrym skupie złomu, tylko jest to raczej kwestia czasu niż pieniędzy. Jakie ja tam radiatory kiedyś widziałem. Nie wszytko jednak możemy uratować przed przemiałem. Jak kiedyś pisałem jedną z największych liczb we wszechświecie jest liczba zniszczonych przez ludzi lamp, teraz to może tranzystorów, tylko to jakby mniej boli.
Pozdrowienia
Interstage transformers in addition to providing added voltage gain, transformer coupling eliminates the necessity of voltage-blocking (coupling) capacitor and provides a low-resistance path for direct current to the tube plate.
-
- 625...1249 postów
-
- 375...499 postów
[quote="nuncjusz1"]Dziękuję za wszelkie sugestie i opinie.Wzmacniacz będzie w mojej ulubionej SE z prostownikiem lampowym(2 bakielitowe podstawki z tyłu)w roli prostownika do 1 stopnia wystąpi 6c5s,a stopnia mocy 5c3s,co do lampek w stopniach to będę kombinował [quote]
Witam
Mam prostownik we wzmacniaczu dokładnie na tych samych lampach. Teraz w ramach remontu chciałem uporządkować napięcia zasilania.
Okazało się jednak, że jest sposób pozbycia się jednej lampy, myślę o 6C5S. Ponieważ zastosowałem mostki lampowo diodowe to ze środka uzwojenia (bo jest tam i środek) mogę pociągnąć połowę z +400V anodowego. Myślałem, że chociaż o zasilaczach wiem wszystko ale gdzie tam. W książce którą obecnie czytam, Borowskiego "Zasilacze" (oczywiście literatura z Fonaru) odkryłem znaną prawę, że nie wiem co jeszcze można z prostych układów uzyskać przez zakombinowanie. Teraz dzieki tej wiadomości mam miejsce na duży dławik od Piotra i zysk kilku W na żarzeniu a więcej jak +200Vdc mi nie potrzeba. Zdziwiło mnie jeszcze, że stosujesz po dwie lampy tak jak ja, ale teraz od tego odchodzę, zmuszony jestem ze wzgledu na deficyt elektronówek prostowniczych.
Pozdrowienia
Witam
Mam prostownik we wzmacniaczu dokładnie na tych samych lampach. Teraz w ramach remontu chciałem uporządkować napięcia zasilania.
Okazało się jednak, że jest sposób pozbycia się jednej lampy, myślę o 6C5S. Ponieważ zastosowałem mostki lampowo diodowe to ze środka uzwojenia (bo jest tam i środek) mogę pociągnąć połowę z +400V anodowego. Myślałem, że chociaż o zasilaczach wiem wszystko ale gdzie tam. W książce którą obecnie czytam, Borowskiego "Zasilacze" (oczywiście literatura z Fonaru) odkryłem znaną prawę, że nie wiem co jeszcze można z prostych układów uzyskać przez zakombinowanie. Teraz dzieki tej wiadomości mam miejsce na duży dławik od Piotra i zysk kilku W na żarzeniu a więcej jak +200Vdc mi nie potrzeba. Zdziwiło mnie jeszcze, że stosujesz po dwie lampy tak jak ja, ale teraz od tego odchodzę, zmuszony jestem ze wzgledu na deficyt elektronówek prostowniczych.
Pozdrowienia
-
- 625...1249 postów
-
- 2500...3124 posty
Nieźle, ale... Nie podobają mi się te nazbyt grube kable ekranowane, zrób coś z tym (np. wykorzystaj staroświeckie polskie lub nowsze kabelki o średnicy zewnętrznej ok. 3-4mm i ekranie w postaci plecionki). Dodatkowo zaleca się odizolowanie kabla z jednej strony na odcinku np. 3cm, skręcenie żył ekranu razem, nałożenie na nie termoskurczki i podgrzanie jej, potem jeszcze jedna skurczka na miejsce wyjścia ekranu spod warstwy zewnętrznej (by usztywnić to miejsce i zapobiec np. ułamaniu się ekranu) i voila.
Studenckie Radio ŻAK 88,8MHz- alternatywa w eterze przez całą dobę!