Radiowiec pisze: sob, 11 kwietnia 2026, 01:15
Kto bogatemu zabroni
Koszty były prawie identyczne z wersją o mniejszej wydajności, więc stwierdziłem że lepiej mieć coś "mocniejszego" w tych samych pieniądzach co wersja słabsza
Witam!
Co do zasilaczy.....niestety INCO IZS poza moim zasięgiem(nie finansowym, stać mnie i na zasilacz, i na komplet nowych EL500, czy ich rosyjskich klonów), problem taki, że.....ich nie ma, jak już to na południu Polski a jak ja do Gdańska mam 100km a do Krakowa ponad 600km, zresztą nigdy w Krakowie nie byłem. Nie ma sensu a kurier rozpieprzy taki delikatny sprzęt.
Oglądałem chińczyki ale mam cykora bo jak padnie to 1500zł w błoto, technologia SMPS, z trafem już nie robią nawet takich do 30-60V/10A(nie mówimy o szajsie typu popularny na Elektrodzie RXN-305D, który mam i który nawet połowy tego co dałem nie był wart-do testów laptopów się nie nadawał, bo się grzał jak piec)
Pomysł jaki mam, to filtr aktywny, czyli odfiltrowane 500-600V i drugie 400V i trzeci zakres około 300V, filtr na MOSFET czy IGBT i prosty układ z potencjometrem, stabilizacja niepotrzebna, zabezpieczenie topikowe i crowbar na wyjściu czyli tyrystor, który pali bezpiecznik.
Nie mam dostępu do wiedzy po angielsku, konta ebay nie chcę bo cła, podatki i tak dalej.