Witam
Stałem się posiadaczem 2szt. transformatorów PP LO-PP40-1 jest to chyba jakaś z pierwszych wersji tego transformatora Pana Ogonowskiego bo obecne produkowane mają inaczej oznaczone wyprowadzenia. Nie bardzo mogę się zorientować po opisie na transformatorze które to odczepy są do głośników 4 Om a które do 8 Om. Ewentualnie da się to jakoś doświadczalnie sprawdzić.
Transformator głośnikowy PP LO-PP40-1
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
czarnieski
- 75...99 postów

Transformator głośnikowy PP LO-PP40-1
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
czarnieski
- 75...99 postów

Re: Transformator głośnikowy PP LO-PP40-1
Z tyłu jest jeszcze informacja:
-
Romekd
- moderator
Czołem.
Być może opisy wskazują, że wyjście stanowią trzecie końcówki, licząc od prawej strony (na górze i na dole; mamy tam zaznaczony "plusik" i "minusik" wyjścia) transformatora. Informacja o połączeniu zwory może wskazywać, że aktualnie ustawionym obciążeniem jest 4 Ω, gdyż dla ustawienia impedancji wyjściowej 8 Ω należałoby zworę przelutować z przedostatnich wyprowadzeń od prawej strony, na ostatnie z prawej strony. Tak przynajmniej podpowiada mi logika. Zaznaczyłem wyprowadzenia na zdjęciu poniżej.
Pozdrawiam i życzę spokojnych i szczęśliwych świąt.
Romek
Być może opisy wskazują, że wyjście stanowią trzecie końcówki, licząc od prawej strony (na górze i na dole; mamy tam zaznaczony "plusik" i "minusik" wyjścia) transformatora. Informacja o połączeniu zwory może wskazywać, że aktualnie ustawionym obciążeniem jest 4 Ω, gdyż dla ustawienia impedancji wyjściowej 8 Ω należałoby zworę przelutować z przedostatnich wyprowadzeń od prawej strony, na ostatnie z prawej strony. Tak przynajmniej podpowiada mi logika. Zaznaczyłem wyprowadzenia na zdjęciu poniżej.
Pozdrawiam i życzę spokojnych i szczęśliwych świąt.
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
czarnieski
- 75...99 postów

Dziękuje Romekd. Miałem wcześniej transformatory Pana Ogonowskiego a te mnie trochę zaskoczyły opisem. Tak jak napisałeś +,- to będą wyjścia na głośniki a na 8 Om trzeba przelutować zworę.
Pozdrawiam
Zdrowych i spokojnych świąt Wielkanocnych.
Pozdrawiam
Zdrowych i spokojnych świąt Wielkanocnych.
-
cirrostrato
- 6250...9374 posty

Trochę słabo wypełniony ten rdzeń (jakaś zaleta?), LO mógł się lepiej postarać.