Witam!
Nikt nic nie pisze?
2-4 lata temu było więcej wpisów.
6CD6G- schemat wzmacniacza PP
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Re: 6CD6G- schemat wzmacniacza PP
Witam!Szrot majster pisze: pt, 20 marca 2026, 21:40 Witam!
Nikt nic nie pisze?
2-4 lata temu było więcej wpisów.
Ja NAPRAWDĘ nie aplikowałem lamp z odchylania poziomego w Push-Pull!
Gdyby to była nawet 807 czy GU-50 to bym sobie poradził, niestety na zagranicznych stronach nie mam co szukać przez mój angielski.
A używać AI nie będę bo tam też AI wywali mnie z uczestników forum.
Czy tak trudno mi pomóc?
Albo punkt pracy dla PL500 i kwita jak nie idzie inaczej.
Nie znam tych wszystkich wzorów bo nie takie miały być moje losy, nie skończyłem szkoły technicznej a liceum, gdzie na dobrą sprawę matura mogła być oblana bo się okazała nieprzydatna.
Czy może mam odejść, bo po 23 latach może jestem niepotrzebny?
Tak było na Elektrodzie, gdy odszedłem po 19 latach
-
onyx1944
- 625...1249 postów

Może jakbyś tak się nie rozpisywał o bzdurach, ludzie chętniej by czytali ten wątek zamiast marnować czas na czytanie tego.
Jak nie chcesz ecc82 możesz spróbować coś na tańszej 6n1p, srpp na 6n2p zapewni wzmocnienie a 6n1p wysterowanie pentod mocy, na szybko przeliczyłem takie cos: Grzejniki driverów trzeba będzie podnieść na jakieś 50-100v.
Inwerter mógłby być w jednej bańce dla dwóch kanałów lub połączyć triody równolegle i przeliczyć, ewentualnie jak braknie wzmocnienia dołożyć na niej stopień oporowy.
Jak nie chcesz ecc82 możesz spróbować coś na tańszej 6n1p, srpp na 6n2p zapewni wzmocnienie a 6n1p wysterowanie pentod mocy, na szybko przeliczyłem takie cos: Grzejniki driverów trzeba będzie podnieść na jakieś 50-100v.
Inwerter mógłby być w jednej bańce dla dwóch kanałów lub połączyć triody równolegle i przeliczyć, ewentualnie jak braknie wzmocnienia dołożyć na niej stopień oporowy.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!onyx1944 pisze: sob, 21 marca 2026, 01:23 Może jakbyś tak się nie rozpisywał o bzdurach, ludzie chętniej by czytali ten wątek zamiast marnować czas na czytanie tego.
Jak nie chcesz ecc82 możesz spróbować coś na tańszej 6n1p, srpp na 6n2p zapewni wzmocnienie a 6n1p wysterowanie pentod mocy, na szybko przeliczyłem takie cos:
20260321_011244.jpg
Grzejniki driverów trzeba będzie podnieść na jakieś 50-100v.
Nie mam skąd 50V wytrzasnąć, ma być kopia tego układu z GU-32 i 6N2P, bo jest prosty, niestety już została zaprojektowana obudowa i nie da rady już upychać kolejnych lamp.
Z podnoszeniem potencjału żarników nie zaryzykuję przy żarzeniu z zasilacza impulsowego.......za duża różnica potencjałów względem plusa zasilacza.
Ma być układ z dzielonym obciążeniem, tak jak poprzedni na GU-32, ewentualnie mogę iść w przerysowanie AVT-2754 czyli "kołyska" pod te lampy co kupiłem.
Ja i tak nie będę robił kaskody czy SRPP(to to samo), bo nie robiłem i tyle.
Zasilacz anodowy nie wydoli dodatkowego napięcia ujemnego bo zastosowałem separacyjny transformator 100VA, czyli przy 235V będzie około 260V jałowo, co stwarza problem z rozproszeniem mocy bo na pierwszym kondensatorze będzie około 366V.
Jednak zostaję przy schemacie końcówki Fendera 5e3 na 6N2P, bo i te lampy mam.
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!
Najchętniej to Tylko przerobić pod 6CD6G, dwie gałęzie katodowe, w sumie po co?
Poza tym układ będzie miał 75V Ug2 stabilizowane SG2S, pod to jest obudowa, więc Kolegi stary schemat siłą rzeczy być musi, zamiast Zenerek będą SG2S
Najchętniej to Tylko przerobić pod 6CD6G, dwie gałęzie katodowe, w sumie po co?
Poza tym układ będzie miał 75V Ug2 stabilizowane SG2S, pod to jest obudowa, więc Kolegi stary schemat siłą rzeczy być musi, zamiast Zenerek będą SG2S
-
onyx1944
- 625...1249 postów

W takim razie najbezpieczniej będzie obniżyć napięcie i zastosować układ z noty katalogowej:
Napięcie ujemne raczej nie obciąży zbytnio zasilacza, można to zrealizować na jakimś powielaczu.
Tam wkradł się błąd i brakło kondensatora sprzęgającego i tak teraz myślę że bias może być za mały i jakieś prądy siatki się pojawią. Jednak ta 6n1p może to nie najtrafniejszy wybór.
Nie fiksuj się na ten jeden schemat wiele lamp ma w specyfikacji rozwiązania na stopnie wejsciowe: Możesz dać na wejściu coś o większym wzmocnieniu a w inwerterze większym prądzie i tak wzmocnienie jest <1x.
Liczba lamp ci się zgodzi.
Tam wkradł się błąd i brakło kondensatora sprzęgającego i tak teraz myślę że bias może być za mały i jakieś prądy siatki się pojawią. Jednak ta 6n1p może to nie najtrafniejszy wybór.
Nie fiksuj się na ten jeden schemat wiele lamp ma w specyfikacji rozwiązania na stopnie wejsciowe: Możesz dać na wejściu coś o większym wzmocnieniu a w inwerterze większym prądzie i tak wzmocnienie jest <1x.
Liczba lamp ci się zgodzi.