Archiwum płytek drukowanych do książki Pana Adama Tatusia

Masz nietypowy problem 'lampowy'? Spróbuj tutaj.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn

CHOPIN66
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Archiwum płytek drukowanych do książki Pana Adama Tatusia

Post autor: CHOPIN66 »

Romekd pisze: wt, 10 marca 2026, 16:28 Czołem.
Powód był oczywisty - zachęcanie innych czytających do bezprawnego pozyskiwania książki, która objęta jest prawami autorskimi, czyli było to działanie na szkodę Autora książki, który zresztą osobiście zgłosił do moderatorów naruszanie jego praw! Czym innym jest ściąganie książek, które zostały wydane kilkadziesiąt lat temu i ze 100. procentową pewnością nie zostaną już wznowione, a czym innym bezprawne ściąganie książek napisanych współcześnie, których autorzy mogą wznowić kolejne wydania.

Pozdrawiam
Romek

Romku ale z drugiej strony książka od przeszło 12-13 lat nie jest już w sprzedaży i nie nastąpiło wznowienie więc warto było by się odezwać może do traxmana , żeby udostępnił ją w dziale dyskusje ogólne dostępnym tylko dla zalogowanych ? :D Może warto utworzyć dział książki i czasopisma dostępny tylko dla zalogowanych ?
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

:arrow: CHOPIN66

Co stoi na przeszkodzie, żebyś sam napisał książkę i ją udostępnił za darmo?
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią.
W praktyce jest.
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: taipan3 »

Szkoda że książka nie jest dostępna w wersji elektronicznej. Trochę dziwne bo takich publikacji na temat lamp jest mało i na pewno jest zainteresowanie, pewnie małe ale zawsze jest. Może trzeba ją wznowić.
Co do schematów płytek drukowanych na tej stronie są, można je pobrać.
https://wydawnictwo.btc.pl/ksiazki/pros ... io-e-book/
Oczywiście jest to oferta do tych którzy tak jak ja posiadają ją w wersji papierowej ale nie chcą niszczyć książki żeby zrobić odbitkę.
Awatar użytkownika
ECL86
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: ECL86 »

taipan3 pisze: śr, 11 marca 2026, 15:28 Oczywiście jest to oferta do tych którzy tak jak ja posiadają ją w wersji papierowej ale nie chcą niszczyć książki żeby zrobić odbitkę.
Użytkownicy posiadający wersję papierową mogą zgodnie z prawem posiadać jej kopię elektroniczną np. w postaci pliku .pdf na komputerze.
traxman
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: traxman »

Do tych dywagacji dorzucę swoją.
Przyczyna jest bardzo prosta - po udostępnieniu nielegalnego pliku pdf w sieci, sprzedaż książki przez kolejne lata wynosiła przykładowo:
"
w okresie od 01.01.2024 do 31.12.2024 przedstawiała się następująco:
Sprzedano 0 egz., wartość sprzedaży w cenach zbytu: 0 PLN.
Zgodnie z umową ******* z dn. ******* honorarium autorskie za ww. okres przedstawia się następująco:
12% od kwoty 0 PLN = 0 PLN.
"
Pomimo tego, że książka nie była pisana dla zarobku, a zebrania „dla potomności” kilku sprawdzonych aplikacji w jednym miejscu - podjęta została dla mnie jedyna słuszna decyzja o rozwiązaniu umowy i książka więcej nie będzie dostępna.

Popełniłem też drugą części książki z konstrukcjami bardziej złożonymi min.: PX25SE, 300BSE, 6S33SPP, przedwzmacniaczy RIAA i aktualizacji (poprawek) części pierwszej, a także książki o procesorach Sigma DSP, żadna z tych pozycji nie ukaże się, ani w postaci drukowanej, ani elektronicznej z ww. powodu.
Smutna prawda jest taka, że wydawanie książek technicznych min. z powodu wszechobecnej kradzieży nazywanej delikatnie "piractwem" umarło i raczej nie zostanie wskrzeszone.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Traxman odżył na forum! :) Zamierzasz wrócić jeszcze do pisania na forum w ogólności, czy tylko chwilowa wizyta?
traxman pisze: czw, 12 marca 2026, 07:35
w okresie od 01.01.2024 do 31.12.2024 przedstawiała się następująco:
Sprzedano 0 egz., wartość sprzedaży w cenach zbytu: 0 PLN.
Zgodnie z umową ******* z dn. ******* honorarium autorskie za ww. okres przedstawia się następująco:
12% od kwoty 0 PLN = 0 PLN.
:(
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Cześć Adam.
Nasuwa mi się bardzo smutna refleksja i po raz kolejny przypomina się film, do którego scenariusz napisali Mike Judge i Etan Cohen, który został zaprezentowany w roku bodajże 2006. Jednym z możliwych, przyszłym "systemem świata", zdaniem autorów pomysłu w tym filmie SF będzie "idiokracja", co jak się okazuje zaczyna być coraz bardziej realne, "prorocze", gdyż powolne realizowanie się tego scenariusza chyba powoli widzimy... :(

https://www.filmweb.pl/film/Idiokracja-2006-139428

Niestety wszyscy znajomi, którzy obejrzeli ten film (zresztą dość kiepski), siebie, swoich bliskich i znajomych uważają za tych mądrych, a pozostałych za idiotów...

Ja bardzo chętnie kupiłbym napisane przez Ciebie książki, dla zachowania wyników Twojej bezcennej, jak sądzę, pracy na dłużej, a może i sięgania do nich, jak przydarzy mi się w przyszłości jakaś "demencja starcza" (latka lecą)...
Ten sam cel prześwieca prowadzonemu przez członków stowarzyszenia "Trioda" Forum, ale tu ta "wiedza" jest mocno rozproszona i ciężko coś znaleźć, a tym bardziej zweryfikować jej prawdziwość (niestety, darmowa "sztuczna inteligencja" wypisuje przeważnie straszne głupoty, które wzajemnie się wykluczają... wypróbuję płatne modele), szczególnie gdy się nie wie, że takie zagadnienia były na "Triodzie" poruszane.

Co do książek i praw autorskich, to sam mam duże problemy z wyrobieniem sobie zdania, czy można je publikować, jeśli mają już 60...80 lat...?, gdyż od wielu lat poszukuję kilkunastu książek, wydanych kilkadziesiąt lat temu, których nie ma, gdyż pewnie zostały w przeważającej większości zutylizowane, razem z zawartą w niej wiedzą, gdyż żadne zachowane egzemplarze nie trafiają już do antykwariatów i portale aukcyjne...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
traxman
5...9 postów
5...9 postów

Post autor: traxman »

szalony pisze: czw, 12 marca 2026, 10:16 Traxman odżył na forum! :) Zamierzasz wrócić jeszcze do pisania na forum w ogólności, czy tylko chwilowa wizyta?
:(
Raczej nie, aktywowałem się na prośbę Tomka, bo coś grzebią przy mierniku lamp.
Awatar użytkownika
taipan3
1250...1874 posty
1250...1874 posty

Post autor: taipan3 »

Prawa autorskie chodzi o majątkowe trwają przez całe życie autora a po jego śmierci jeszcze przez 70 lat.