Witam!
Mam takie "antyczne" OP-AMPY , TAA861 mam w DIP6 jak MOC3020(NRD) i kupione od Oregi w metalowych obudowach.
Szukam coś zarówno na germanie, krzemie, Darligtonach....czymkolwiek byle było retro.
Orega/saico podaje, że to driver do AD161/AD162 ale plastikowy DIP6 i AD germanowe to dwie różne epoki.
Mój angielski jest beznadziejny, po niemiecku mało o tych układach.
Do Elektrody już cztery lata nie mam dostępu, beznadziejny angielski powoduje, że moje konta na zagranicznych forach od razu idą do wywalenia.
Ja się tego języka zacząłem uczyć prawie 31 lat temu do 2012 roku, nigdy nie było szansy używać......to nie rosyjski, który "swojsko" brzmi na przykład dla kogoś z Mazowsza czy Kujaw albo niemiecki , który u siebie często słyszę.
Nie mam dostępu do Radiomuseum, bo mam kartę płatniczą, którą......za parę tygodni zlikwiduję, bo jest bezużyteczna dla mnie, dlatego nie będę nią płacił
TAA861/TAA761+ tranzystory, czy ktoś próbował?
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

-
Einherjer
- 2500...3124 posty

Re: TAA861/TAA761+ tranzystory, czy ktoś próbował?
Na radiomuseum jest schemat z publikacji Siemensa z 1973 roku https://www.radiomuseum.org/tubes/tube_taa861.html z tranzystorami AD161/2. W karcie katalogowej jest znowu schemat z BD135/6 i zasilaniem symetrycznym. Oba bardzo uproszczone, jakby chcieć faktycznie robić taki wzmacniacz to wypadałoby chociaż dołożyć polaryzację tranzystorów końcowych, żeby chociaż prąd spoczynkowy miały.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.