Dama Pik M2403SD z problemami

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Dama Pik M2403SD z problemami

Post autor: Marcin K. »

Cześć. Po nieżyjącym tacie pozostały mi dwa magnetofony, Dama Pik i M2405S. O ile w tym drugim nie było grzebane, o tyle w Damie wszystko co mogło być, było kombinowane. O co chodzi. Mianowicie magnetofon odtwarza dobrze, naprawiłem przewijanie, chodzi na obu kanałach pooprawnie, sprawdzone na taśmie testowej z ZRK, którą dość przypadkiem mam. Natomiast magnetofon ten nie nagrywa na kanale lewym.
Objaw jest taki, że sygnał ze źródła (z radia) nie przechodzi do wzmacniacza czyli w tym wypadku słuchawek podłączonych do tegoż magnetofonu.
Zauważyłem, że płytka korektora na kanale lewym była wyciągana, w ogóle jest inna, chyba włożona od innego M2405S, bądź jeszcze innego modelu. O ile udało mi się ją doprowadzić do stanu jak na kanale prawym (kilka elementów było za dużo, widać Damia Pik była bardziej oktorojna), jak również wyczyszczenie nieszczęsnego przełącznika N/O nic nie pomogło.
Sytuacja jest taka, że w pozycji "stereo" sygnał z radia przechodzi bez pudła na kanale prawym, wskaźnik pracuje poprawnie, regulacja poziomu zapisu działa poprawnie, to na lewym kanale jest totalne nic. Przy maksymalnym przeciągnięciu potencjometru coś tam słychać ale to chyba tylko jakiś przesłuch. W pozycji załączony tylko kanał L jest cisza, w pozycji kanał P gra poprawnie. W pozycji "suma" znowu jest cisza, jakby kanał lewy tłumił też kanał prawy.
Napięcia pomierzone na obu płytkach kolektora, i lewy i prawy kanał, różnice są mało znaczące, prawie żadne względem siebie i schematu. Widać, że przełącznik raczej spełnia swoją rolę choć jego konstrukcja to jakaś masakra :)
To czy sama głowica kasuje/nagrywa to pomijam narazie ten temat, niech sygnał zacznie płynąć z wejścia na wyjście :)
Nie mam w ogóle żadnego doświadczenia z remontowaniem szpulowców, niejeden w swom życiu rozebrałem i to było by na tyle. Przydał by się drugi taki sam na wzór/podmianę podzespołów. Ale tak sobie myślę, że skoro płytka kolektora pracuje z tymi samymi elementami przy odtważaniu jak i przy nagrywaniu to problem nie będzie leżał w jej obrębie, tylko gdzie indziej. Pierwsza myśl to problem z zestawem przełączników/potencjometrów poziomu zapisu/wskaźników. To jest jakby jeden moduł połączony za pomocą dwóch wtyczek z resztą chassis. Siądę i przemierzę czy jakiś przewód nie jest pomylony, może urwany, widać że ojcie dość mocno walczył z tą piękną panią. Jest tam pierdylion kabelków średniej jakości.
Także jeśli któryś z Kolegów ma jakieś doświadczenie z tego typu magnetofonami i chciałby się podzielić swoją wiedzą to bardzo chętnie przeczytam i zapoznam się z tematem.
Z pozdrowieniami, Marcin K.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Dama Pik M2403SD z problemami

Witam. Widzę, że nikt nie ma pomysłów co z tym fantem zrobić. Ja też nie mam, czasu jeszcze mniej. Poskładałem magnetofon, stoi dumnie na półce z założona taśmą do słuchania + Radmor 5102, może kiedyś do niego powrócę.
Pozdrawiam, Marcin.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
Awatar użytkownika
Marek7HBV
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Post autor: Marek7HBV »

Nie ma się potrzeby zniechęcać. W opisanym przypadku mogą być tylko trzy przyczyny tj uszkodzenie sekcji przełącznika żródeł, funkcji 1,2 lub 7,8 oraz potencjometr zapisu i jego obwód. Wszystko zależy od posiadanych narzędzi tj monitora sygnału -oscyloskopu {lub choćby słuchawek o wyższej rezystencji}potrzebnego do sprawdzenia toru sygnału. Dostęp do płytki jest niezbyt łatwy, ale da się za pomocą długiej sondy wszędzie dojść. :D https://www.oldradio.pl/foto_schematy/0 ... %20Pik.pdf
Awatar użytkownika
Marcin K.
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Cześć. Udało mi się zdobyć komplet płytek odczyt/zapis w dużo lepszej kondycji niż te co są w moim magnetofonie, mają oznaczenie 500-2215-110-016/D oraz 500-2215-111-012/D. Wyczyściłem przełączniki, zmierzyłem mostkiem wszstkie kondensatory elektrolityczne, jedynie te najmniejsze miały podwyższony ESR a jeden 470uF/25V popuścił soki więc poszedł do wymiany bez pomiaru. Zmierzyłem multimetrem tranzystory, zdają się być OK.
Po obejrzeniu tego filmu: https://www.youtube.com/watch?v=R_Y_p2RSuo0 załamałem ręce, gdzie gośc wywalił prawie wszystkie elektrolity, jego sprawa :O
W kolejnej wolnej chwili zdemontuję wszystkie przełączniki sygnału i porządnie wyczyszczę gdyż są w kolorze czarnym, od papierochów, które kopcił mój tata.
Dzięki za nakierowanie strony poszukiwań błędów, podążę tym tropem.
Oczywiście zamelduje co się dzieje.
Miklego dnia, Marcin.
μ Ω Σ Φ π
SQ9MYU
bratyslaw
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: bratyslaw »

Marcin K. pisze: pn, 2 marca 2026, 13:19 Po obejrzeniu tego filmu: https://www.youtube.com/watch?v=R_Y_p2RSuo0 załamałem ręce, gdzie gośc wywalił prawie wszystkie elektrolity, jego sprawa :O
Większość "filmowców" wymienia kondensatory elektrolityczne hurtowo. Ja wpierw mierzę i większości przypadków wymiany wymagają tylko te o małych pojemnościach, jeśli chodzi o polskie sprzęty :wink:
onyx1944
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: onyx1944 »

Trochę off topic i pewnie gupawe pytanie, ale czy można kupić taśmy z muzyką do takiej damy?
Czy trzeba sobie samemu nagrać z jakiegoś innego źródła?
Np flac cd itp?
Awatar użytkownika
Szrot majster
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Szrot majster »

onyx1944 pisze: pt, 6 marca 2026, 22:04 Trochę off topic i pewnie gupawe pytanie, ale czy można kupić taśmy z muzyką do takiej damy?
Czy trzeba sobie samemu nagrać z jakiegoś innego źródła?
Np flac cd itp?
Witam!
Ja ze swojej szkoły podstawowej i od ludzi miałem kilka "zetek", albo padły albo ojciec po pijanemu porozbijał(nie była i nie jest to do dziś jakakolwiek akceptacja tego hobby), ale taśmy tylko zużyte Stilony udawało mi się dorwać, nagrywałem z radia, monofonicznego oczywiście.
W Polsce nie wydawano na szpulach nagrań muzycznych, był winyl i szpula była "gorszym sortem", na zasadzie "nagram od kumpla bo mu ktoś sprzedał/dał/pożyczył płyty z Pewexu/Baltony. Ale kaseta była tania w produkcji i magnetofony też......dlatego znamy wydania muzyczne na kasetach ale ludzie 40+ raczej z tym mieli szanse obcować w realu.
Na szpulach wydawano lekcje języków, pomoce dla szkół, edukacji muzycznej, pomoce logopedyczne, materiały dla przedszkoli i inne bzdety nie kierowane do zwykłego zjadacza chleba.
Co innego USA i system 8-TRACK(taka sama taśma 6,35mm ale w kasecie), tam wydawano nagrania muzyczne.
Sam posiadam Aria/Gracia(eksport RFN) i trupa na części, dwa Variocordy 263 UHER i kilka lampowych ale jak wielokrotnie pisałem szwankuje mi lewa ręka i nie robię tego, bo trudno mi rozebrać dziwaczną, starą mechanikę.
Chciałem też dać do renowacji swoje dwa kaseciaki 3-HEAD, Pioneer i UHER, bo mam koło 80 czystych kaset we folii i ze 30-40 bez folii albo mało używanych.......niestety wiadomo jak to się ma 43 lata i nie choruje a rodzice od przychodni do przychodni, siada psychika i prościej Spotify odpalić albo CD puścić a nie robić składanki jak 30-35 lat temu.
Jak chcesz nagrywać na szpulowy magnetofon to KONIECZNIE :!: nawet tani interfejs audio, nawet chińczyk z Allegro/Aliexpress, Realtek HD na 90% płyt głównych brzmi sucho, ostro, po prostu to jest dobre do gier a nie jest to DAC audiofilski.
Taśma pokroju STILON jeszcze ujdzie, enerdowskie ORWO tylko do utylizacji, warto kupić AGFA, BASF, SCOTCH czy z nowych EMTEC/RMG, tylko jest to zabawa droga i jeśli chodzi o analogową zajawkę na krótko to lepiej wychodzi.....magnetowid S-VHS/VHS Hi-FI 6-HEAD, najlepiej modele zapisujące dźwięk helikalnie czyli głowicami na bębnie wizyjnym.
Ja swoją GRACIA wyślę raczej do serwisu Vintage ale bez wymiany 100% elektrolitów na MUSE czy ELNA, i co do zdania Kolegi bratyslaw o elektrolitach, to niestety w sprzęcie UNITRA potrafią padać kondensatory z końca PRL-u, te zielone, często głupieją końcówki mocy monolityczne UL1481 czy UL1482, wszystko się wzbudza, strzela i tylko wymiana wszystkich elektrolitów w obwodach tych układów "uzdrawia" stare radio czy radiomagnetofon