Nabyłem takie oto cacuszko:
https://www.youtube.com/watch?v=KgHahxij4fU
Cacuszko ku mojemu zdumieniu działa bez zarzutu. W środku magnetron chyba polski, z elektromagnesem. Wyjście magnetronu- szklane. Transformator wysokiego napięcia na rdzeniu zwijanym, zaś zegar odmierzające czas -japoński Omron.
Zabytkowa kuchenka mikrofalowa Unitra Warel
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn
-
Alek
- 1875...2499 postów

-
tszczesn
- moderator
Re: Zabytkowa kuchenka mikrofalowa Unitra Warel
ładna rzecz, nigdy na żywo nie widziałem, z chęcią się zapiszę na pokaz 
Możesz zobaczyć jaki tam jest typ magnetronu? Z polskich do kuchenek znam MC-07, MC-1, MC-5 i MC-5A, przy czym tylko ten pierwszy jest zaprojektowany do elektromagnesu.
Możesz zobaczyć jaki tam jest typ magnetronu? Z polskich do kuchenek znam MC-07, MC-1, MC-5 i MC-5A, przy czym tylko ten pierwszy jest zaprojektowany do elektromagnesu.
-
taipan3
- 1250...1874 posty

Nawet nie wiedziałem że takie coś było u nas produkowane. Nigdy wcześniej tego nie widziałem. Alku a wiesz coś więcej czy była dostępna w ogólnej sprzedaży czy była to produkcja absolutnie niszowa. A pokażesz zdjęcia wnętrza ?Moim sąsiadem w latach 70-tych był wiceminister przemysłu lekkiego, mogłem nazwę pokręcić, różne miał cuda w domu, ale tego nawet u niego nie było.
-
ballasttube
- 3125...6249 postów

Szok pozytywny.
Mój niestety już nieżyjący wuj
miał na początku lat 1970tych
zmywarkę do naczyń kuchennych.
Wtedy to był też szok.
Niestety już nie ustalę jej marki.
Ale podobno też była krajowa.
Wuj miał coś do czynienia z
elektryką siłową i Targami
Poznańskimi.
Pozdrawiam.
Jacek
Mój niestety już nieżyjący wuj
miał na początku lat 1970tych
zmywarkę do naczyń kuchennych.
Wtedy to był też szok.
Niestety już nie ustalę jej marki.
Ale podobno też była krajowa.
Wuj miał coś do czynienia z
elektryką siłową i Targami
Poznańskimi.
Pozdrawiam.
Jacek
-
Alek
- 1875...2499 postów

Obstawiam MC-07, z tego względu, że ewidentnie elektromagnes jest.tszczesn pisze: sob, 28 lutego 2026, 17:56 ładna rzecz, nigdy na żywo nie widziałem, z chęcią się zapiszę na pokaz
Znalazłem jeszcze w historii "Laminy" wzmiankę:
W ramach poszukiwania nowych obszarów zastosowań lamp mikrofalowych, zwrócono uwagę na
rosnącą liczbę bardzo różnych aplikacji magnetronów na falę ciągłą, w tym do kuchenek
mikrofalowych, suszarni drewna w fabrykach mebli, odprężania szkła okiennego w hutach szkła,
suszarni artykułów spożywczych czy do sterylizacji przyrządów medycznych oraz innych zastosowań
w medycynie, a także w stacjach radiolokacyjnych pracujących w cywilnym ruchu lotniczym.
W porozumieniu z Warszawskimi Zakładami Radiowymi RADWAR opracowano konstrukcję dwóch
magnetronów typu MC-1 o mocy wyjściowej 1,5 kW, i MC-5 o mocy wyjściowej 5 kW oraz MC-7 o
mocy wyjściowej 700 W, z przeznaczeniem do uruchomienia produkcji kuchenek mikrofalowych pod
handlową nazwą AGATA. Jednak ze względu na wysokie koszty w stosunku do konkurencji, produkcja
tych kuchenek została wstrzymana. Kolejną konstrukcją był magnetron typ MC-50 o mocy 50 kW z
przeznaczeniem do suszarni drewna w fabrykach mebli oraz magnetron typu MC-02 o mocy 200 W z
przeznaczeniem dla przemysłu spożywczego. Produkcja seryjna tych magnetronów też nie została
jednak uruchomiona czego głównym powodem były wysokie koszty wytwarzania w stosunku do
importowanych bardzo tanich magnetronów produkowanych masowo.
-
AZ12
- 3125...6249 postów

Witam
Przypuszczam że mogły być problemy z specjalistycznymi materiałami dla tego typu lamp.Alek pisze: ndz, 1 marca 2026, 08:22 Produkcja seryjna tych magnetronów też nie została
jednak uruchomiona czego
W latach 80 japońska firma Toshiba była jednym z głównym producentów tych magnetronów.Alek pisze: ndz, 1 marca 2026, 08:22głównym powodem były wysokie koszty wytwarzania w stosunku do
Ratujmy stare tranzystory!
-
cirrostrato
- 6250...9374 posty

A OMIG rezonatorów i generatorów kwarcowych oraz mini radyjek. Byłem na pogrzebie firmy.AZ12 pisze: ndz, 1 marca 2026, 11:10 W latach 80 japońska firma Toshiba była jednym z głównym producentów tych magnetronów.
-
tszczesn
- moderator
Trochę nie rozumiem tego problemu. Chyba byli w stanie skalkulować koszty wytwarzania elementów przy założonej skali produkcji? Ceny konkurencji chyba też były znane, więc nie rozumiem sytuacji. Jak chcieli produkować małoseryjnie coś co ma konkurować z wielkoseryjną produkcją to nie jest chyba niespodzianką, że biznes się nie uda.Alek pisze: ndz, 1 marca 2026, 08:22
Obstawiam MC-07, z tego względu, że ewidentnie elektromagnes jest.
[...]
Produkcja seryjna tych magnetronów też nie została
jednak uruchomiona czego głównym powodem były wysokie koszty wytwarzania w stosunku do
BTW. Katalog z tymi lampami masz?
Bym wrzucił na forum, ale jest zbyt duży, nie chce mi się zmniejszać.