Krótkotrwałe silne przeciążenie lampy EL34.

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
szalony
moderator

Krótkotrwałe silne przeciążenie lampy EL34.

Post autor: szalony »

Podczas pomiaru do parowania nowej EL34 (JJ) w wyniku mojej głupoty nastąpił zanik ujemnego napięcia siatki sterującej, i to zaraz po rozżarzeniu lampy. Bezpiecznika oczywiście nie było, zorientowałem się dopiero po chmurze dymu z rezystorów w zasilaczu anodowym :| Przez przynajmniej 15-20 sekund lampa pracowała z prądem zwarciowym zasilacza, nie wiem ile on wynosi, ale transformator jest duży, i jedyne ograniczenie mogły stanowić znajdujące sę w zasilaczu lampa prostownicza EZ81 i trioda szeregowa 6S19P, sądząc po całkowitym zniszczeniu rezystorów szeregowych EZ81 i odpaleniu ścieżek od płytki, prąd był spory.

Zastanawiam się jak bardzo mogła ucierpieć EL34. Anoda nie zdążyła się zaświecić na czerwono, choć nie dało się już lampy wziąć do ręki, natomiast boję się o warstwę emisyjną katody :cry:
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità
elektron6
125...249 postów
125...249 postów

Re: Krótkotrwałe silne przeciążenie lampy EL34.

Post autor: elektron6 »

Stara poczciwa RFT czy Tesla pewnie by to wytrzymała... Dla lampy JJ z obecnej produkcji to był zapewne szok...
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
szalony pisze: pn, 23 lutego 2026, 11:45 (...)
Zastanawiam się jak bardzo mogła ucierpieć EL34. Anoda nie zdążyła się zaświecić na czerwono, choć nie dało się już lampy wziąć do ręki, natomiast boję się o warstwę emisyjną katody :cry:
Jeśli tylko nie pojawił się w lampie snop iskier, a anoda nie zdążyła się nawet porządnie rozżarzyć, to lampa mogła to chwilowe przeciążenie przeżyć. Jeśli w lampie wystąpiło silne żarzenie anody, a na szkle bańki osiadła metaliczna powłoka z odparowanej lekko anody, to taka lampa z reguły już się do niczego nie nadawała. Sam duży prąd anodowy, spowodowany brakiem ujemnego napięcia na siatce pierwszej przez krótki czas nie musiał jeszcze uszkodzić lampy.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
zygmuntf
25...49 postów
25...49 postów

Post autor: zygmuntf »

Lampy potrafią znieść bardzo dużo. Kiedyś, w wyniku błędu, na siatkę ECC83 (też JJ) podałem -250 V. Katalogowe Ugmax co do wartości bezwzględnej wynosi 50 V. Teoretycznie mogło dojść do przebicia siatka-anoda. Tymczasem nic się nie stało; lampę mam do dzisiaj.
Awatar użytkownika
szalony
moderator

Post autor: szalony »

Romekd pisze: pn, 23 lutego 2026, 15:00 Czołem.

Jeśli tylko nie pojawił się w lampie snop iskier, a anoda nie zdążyła się nawet porządnie rozżarzyć (...)

Pozdrawiam
Romek
Na szczęście praca była na tyle krótka (dzięki spaleniu się rezystorów anodowych lampy prostowniczej w zasilaczu), że anoda nie zdążyła się rozżarzyć. Przebicia nie było, obawiałem się bardziej czy coś nie dzieje się w katodzie.
elektron6 pisze: pn, 23 lutego 2026, 14:01 autor: elektron6 » pn lut 23, 2026 3:01 pm
Stara poczciwa RFT czy Tesla pewnie by to wytrzymała... Dla lampy JJ z obecnej produkcji to był zapewne szok...
Problemem jest niestety cena starej poczciwej Tesli bądź RFT :cry: EL34 ze starej produkcji są drogie, w przypadku par i kwadr jeszcze droższe, a w dodatku z jakichś przyczyn audiofile (w tym amerykańscy) uważają, że akurat Tesle i RFT "najlepiej brzmią". :roll: Robione są cuda, malowane na cokołach albo grawerowane laserem loga "RFT", których RFT nigdy nie umieszczało, etc. Ceny za EL34 tesli dochodzą do 500zł za jedną sztukę. Teraz jakimś cudem wypłynęła na allegro para EL34 za 380zł, ale stan w którym dochodzą do mnie paczki z Polski wyklucza zakupy.
Senza mai stancià nè mai rifiatà
Cumbattenti d'onore di Santa Libertà
Parechji sò spariti à o fior' di l'età
Surghjent'è acque linde di lu fium'unità