B4S2

Teoria lamp elektronowych, techniki próżniowe, zagadnienia konstrukcyjne. Nic dodać, nic ująć. Wszystko o lampach.

Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer

Awatar użytkownika
AZ12
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: B4S2

Post autor: AZ12 »

Witam
cirrostrato pisze: pt, 20 lutego 2026, 10:26Na Allegro nie ma małych oscyloskopoówek więc trudno określić ,,cenę normalną" ale jak ktoś potrzebuje B6S1 lub 5ŁO38I to są do upolowania, moje ostatnie zdobycze B4S2 z Allegro w cenie niewiele wyższej niż te pogardzane 8ŁO29I ale trzeba się ciut postarać. Zauważyłem obecnie dwa trendy, albo ktoś sprzedaje lampy w idiotycznych cenach (niestety ,,namawia'' do tego zero kosztów wystawienia na Allegro Lokalne) albo ma dużo i chce je szybko spieniężyć w rozsądnej cenie,
Są na Ebay, ale cena zabija. W Polsce nie było produkowano urządzeń z takimi lampami. Przy tak małym ekranie jest większa trudność w dostrzeżeniu zniekształceń sygnału sinusoidalnego, gdyż niedasie bez uszczerbku na jasności zmniejszyć rozmiaru plamki. Z tego powodu nadawały by się np: do wobuloskopu, wskaźnika fazy zamiast klasycznego oscyloskopu analogowego.
cirrostrato pisze: pt, 20 lutego 2026, 10:26ostatnio były pogardzane PCL82 nos z opakowania zbiorczego w cenie 4zł/sztuka i, przy większym zakupie czyli +45zł, wysyłka gratis, zainteresowanie było mikre.
Gdybym o tym wiedział wcześniej...
Ratujmy stare tranzystory!
ballasttube
3125...6249 postów
3125...6249 postów

Re: B4S2

Post autor: ballasttube »

Witam Kolegów.
Odniosę się do tematu wizualizacji przebiegów,
ale także tej uproszczonej,w kierunku "oczu magicznych".
Chodzi mi po głowie temat DEKATRONiu.
Co Koledzy na to?
Nie musi być układ licznika i zliczania,
ale kręciołek w przód i w tył dla dostrojenia.
Tak,jak "kiełbasa" w jednej starej ADZE.
Tylko tu po obwodzie.
Najprostszy układ.
Linijka neonowa po obwodzie.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t"