cirrostrato pisze: pt, 20 lutego 2026, 10:26Na Allegro nie ma małych oscyloskopoówek więc trudno określić ,,cenę normalną" ale jak ktoś potrzebuje B6S1 lub 5ŁO38I to są do upolowania, moje ostatnie zdobycze B4S2 z Allegro w cenie niewiele wyższej niż te pogardzane 8ŁO29I ale trzeba się ciut postarać. Zauważyłem obecnie dwa trendy, albo ktoś sprzedaje lampy w idiotycznych cenach (niestety ,,namawia'' do tego zero kosztów wystawienia na Allegro Lokalne) albo ma dużo i chce je szybko spieniężyć w rozsądnej cenie,
Są na Ebay, ale cena zabija. W Polsce nie było produkowano urządzeń z takimi lampami. Przy tak małym ekranie jest większa trudność w dostrzeżeniu zniekształceń sygnału sinusoidalnego, gdyż niedasie bez uszczerbku na jasności zmniejszyć rozmiaru plamki. Z tego powodu nadawały by się np: do wobuloskopu, wskaźnika fazy zamiast klasycznego oscyloskopu analogowego.
cirrostrato pisze: pt, 20 lutego 2026, 10:26ostatnio były pogardzane PCL82 nos z opakowania zbiorczego w cenie 4zł/sztuka i, przy większym zakupie czyli +45zł, wysyłka gratis, zainteresowanie było mikre.
Witam Kolegów.
Odniosę się do tematu wizualizacji przebiegów,
ale także tej uproszczonej,w kierunku "oczu magicznych".
Chodzi mi po głowie temat DEKATRONiu.
Co Koledzy na to?
Nie musi być układ licznika i zliczania,
ale kręciołek w przód i w tył dla dostrojenia.
Tak,jak "kiełbasa" w jednej starej ADZE.
Tylko tu po obwodzie.
Najprostszy układ.
Linijka neonowa po obwodzie.
Pozdrawiam Kolegów.
Jacek"b/t"