B4S2
Moderatorzy: gsmok, Romekd, tszczesn, OTLamp, Einherjer
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Re: B4S2
Witam!
Odnośnie lamp oscyloskopowych......mam lampy NOS Polkolor 8LO29.
Ma ktoś z Kolegów transformator od Kabid KR7001?
Bo ta lampa potrzebuje koło 1-1,5kV napięcia anodowego, chciałem ją wykorzystać do zegara na lampie oscyloskopowej, gdyż jest śmieciowa a nie droga jak niskonapięciowe lampy RFT czy te zachodnioniemieckie
Odnośnie lamp oscyloskopowych......mam lampy NOS Polkolor 8LO29.
Ma ktoś z Kolegów transformator od Kabid KR7001?
Bo ta lampa potrzebuje koło 1-1,5kV napięcia anodowego, chciałem ją wykorzystać do zegara na lampie oscyloskopowej, gdyż jest śmieciowa a nie droga jak niskonapięciowe lampy RFT czy te zachodnioniemieckie
-
ballasttube
- 3125...6249 postów

Jak by tu zbić do połowy napięcie z transformatora mikroweli?
Nie mam na myśli złośliwości i odwinięcia połowy zwojów,tylko jakieś
zgrabne rozwiązanie elektroniczne.
Transformator od mikroweli jest łatwy do zdobycia.
I ma od razu także uzwojenie żarzenia.
Pozdrawiam.
Jacek
"b/t"
Nie mam na myśli złośliwości i odwinięcia połowy zwojów,tylko jakieś
zgrabne rozwiązanie elektroniczne.
Transformator od mikroweli jest łatwy do zdobycia.
I ma od razu także uzwojenie żarzenia.
Pozdrawiam.
Jacek
"b/t"
-
Olkus
- 2500...3124 posty

Poza tym są wielkie...Tomasz Gumny pisze: czw, 19 lutego 2026, 08:50 Transformatory od mikrofalówek pobierają absurdalnie dużą moc na biegu jałowym. Dlatego raczej nadają się do pracy przerywanej lub wręcz impulsowej.
Lepiej zrobić powielacz napięcia.
Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
-
OTLamp
- 1250...1874 posty

Transformatory od mikrofalówek daje się normalnie użyć, ale przy dwa razy niższym napięciu zasilania uzwojenia pierwotnego, a więc 115 V. Wtedy prąd jałowy jest rzędu 100-200 mA, w przeciwnym wypadku nierzadko przekracza 2 A. W praktyce najlepiej łączyć dwa transformatory o podobnych parametrach, uzwojenia pierwotne szeregowo, a wtórne wedle potrzeb. Ewentualne różnice będą miały odzwierciedlenie w napięciach na uzwojeniach pierwotnych. Oczywiście raczej nie do lampy oscyloskopowej, tylko do cokolwiek większych obciążeń. Dobrze jest też usunąć zworę magnetyczną, co nie zawsze jest proste i grozi skaleczeniem uzwojeń.
-
Szrot majster
- 2500...3124 posty

Witam!OTLamp pisze: czw, 19 lutego 2026, 11:40 Transformatory od mikrofalówek daje się normalnie użyć, ale przy dwa razy niższym napięciu zasilania uzwojenia pierwotnego, a więc 115 V. Wtedy prąd jałowy jest rzędu 100-200 mA, w przeciwnym wypadku nierzadko przekracza 2 A. W praktyce najlepiej łączyć dwa transformatory o podobnych parametrach, uzwojenia pierwotne szeregowo, a wtórne wedle potrzeb. Ewentualne różnice będą miały odzwierciedlenie w napięciach na uzwojeniach pierwotnych. Oczywiście raczej nie do lampy oscyloskopowej, tylko do cokolwiek większych obciążeń. Dobrze jest też usunąć zworę magnetyczną, co nie zawsze jest proste i grozi skaleczeniem uzwojeń.
Co niektórzy wykorzystują trafa z mikrofali do zasilania VTTC czyli cewki Tesli na lampie, ale to nie są wtedy lampy pokroju EL519/6P45S a "grubszego kalibru" jak GU-81M czy często ogromne triody nadawcze/modulacyjne, oczywiście do lampy oscyloskopowej to bez sensu.
Można te 1200V(zredukować rezystorem do 1000V) uzyskać z zasilacza do komory jonizacyjnej a taki zrobić idzie na transformatorze od Stolicy czy podobnego radia albo innego z lampą prostowniczą, do tego dwie sztuki EY86, tylko trzeba nawinąć uzwojenie żarzenia dla drugiej lampy bo są one żarzone bezpośrednio.
Miałem kiedyś podręcznik fizyki mojej Mamy ze studiów(zootechnika na ATR w Bydgoszczy), był tam opis ale wsiąkł gdzieś ten podręcznik, mógłby ktoś podesłać schemat?
-
zjawisko
- 625...1249 postów

Zacząłem post ale zamknąłem komputer.
Wrócę później.
Zobacz sobie jak był zrobiony oscyloskop jeden taki duży (3/4 obudowy puste, ale spory ekran) z lat 80, krajowy. Plecami dwa transformatorki 2 VA, stabilizacja na dwóch szeregowych Zenerach między nimi i od wyjścia parę stopni powielacza. A lampa dwa razy większa. Działało.
Zobacz sobie jak był zrobiony oscyloskop jeden taki duży (3/4 obudowy puste, ale spory ekran) z lat 80, krajowy. Plecami dwa transformatorki 2 VA, stabilizacja na dwóch szeregowych Zenerach między nimi i od wyjścia parę stopni powielacza. A lampa dwa razy większa. Działało.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
-
AZ12
- 3125...6249 postów

Witam
Prąd anodowy lampy oscyloskopowej niewielki ( rzędu kilkudziesięciu uA) i w zupełności wystarczy prosty generator wysokiego napięcia o wartości do kilku kilowoltów zbudowany na tranzystorach małej mocy.
Prąd anodowy lampy oscyloskopowej niewielki ( rzędu kilkudziesięciu uA) i w zupełności wystarczy prosty generator wysokiego napięcia o wartości do kilku kilowoltów zbudowany na tranzystorach małej mocy.
Ratujmy stare tranzystory!
-
zjawisko
- 625...1249 postów

To co miałem wcześniej, a klapnąłem komputer: 
Można się zdziwić, a fotografie pokazują wyraźnie styk pośrodku ekranu.

Mają wszyscy, mam i ja, bo leżą na alldrogo, nie mylić z tą co ma styk na ekranie.
W normalnej cenie, a nie śmieciowa.Szrot majster pisze: śr, 18 lutego 2026, 21:05 ...gdyż jest śmieciowa a nie droga jak niskonapięciowe lampy RFT czy te zachodnioniemieckie
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
S. Lem
i cóż to za robotniczka,
S. Lem