Po zakończeniu prac nad Elizabeth, pomyślałem by naprawić coś "lżejszego". Obróciłem się więc na fotelu i na podłodze zobaczyłem tytułowy odbiornik, który już przeleżał tam ponad rok. Tu dla porównania w towarzystwie Elizabeth: Ale był to jedynie dawca części dla właściwej sztuki jeszcze dłużej czekającej na swój czas, tej na dole: Po rozkręceniu tej właściwej sztuki okazało się, że są to zupełnie inne konstrukcje, których wspólną cechą była obudowa, klawisze i skala (choć też niezupełnie): Różne są też oznaczenia modelowe - 5.134A vs 5.136A: Wywnioskowałem, że "dawca" jest młodszy, ma już stereodekoder na układzie scalonym uPC554C, ale jakość wykonania części elektronicznej wyraźnie słabsza od "biorcy". Ten ostatni zaś był w znacznie lepszym stanie poza połamanymi kilkoma przełącznikami i brakiem gałki. Oba dawały oznaki życia. Wybór więc był prosty. Brak odbioru wynikał z zanieczyszczenia przełączników, które przemyłem "kontaktem", a kilka godzin później izopropanolem pod ciśnieniem. Tu mała dygresja - z powodzeniem do takich czynności stosowałem zmywacze do hamulców, dają spore ciśnienie, dobrze czyszczą i szybko wysychają, sądząc po właściwościach, prawdopodobnie głównym składnikiem jest benzyna ekstrakcyjna, no i są sporo tańsze od izopropanolu w sprayu. Koniec dygresji.
Sprzęt zaczął grać. Przełączniki naprawiłem "dospawując" kawałki z polskich Isostatów wraz z zatopieniem na łączeniu kawałków drutu: Małej naprawy wymagał też programator uszkodzony jak i reszta odbiornika wskutek upadku (zapomniałem dodać, że pochodził z PSZOKu
Po podłączeniu kolumn głośnikowych odbiornik zagrał, bardzo ładnie zagrał, czego się nie spodziewałem. Poza brakami mocy (2 x 7W) w niczym nie ustępuje Elizabeth, część m.cz. praktycznie nie szumi, no może trochę za dużo niskich tonów, ale je można skorygować potencjometrem, separacja stereo na zakresie UKF również bardzo dobra. Czułość tunera super, pomimo zwykłych diod stabilizujących napięcie varikapowe stacje nie "pływają", nawet z wyłączonym ARCz.
To właśnie było to miłe zaskoczenie
Na koniec jeszcze kilka zdjęć: Pozdrawiam.
P.S. Schematów nie załączam, są bezproblemowo dostępne.