Proxy sie wywala?

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Proxy sie wywala?

Post autor: TooL46_2 »

Od wczoraj mam problemy z dostepem do Forum -- dostaje wiadomosci ze proxy sie posypalo. Inni tez tak maja?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Proxy sie wywala?

Post autor: Thereminator »

Dziś po południu ze dwa razy wywaliło mi komunikat podczas przeglądania forum.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
onyx1944
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: onyx1944 »

Też miałem taki komunikat
Awatar użytkownika
TooL46_2
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: TooL46_2 »

OK, czyli to nie tylko moja przypadlosc. Prawdopodobnie ISP po stronie serwera ma jakie problemy. Wlasnie odpisywalem Tomkowi i czesc wiadomosci mi 'uciekla' przez toto... :evil:
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
‎"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein

tomdrabas.com
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Od kilku dni obserwowałem wzmożony ruch na Triodzie. Wczoraj padł nowy rekord w liczniku odwiedzających nasze Forum. Z tego co pamiętam podawana liczba zapytań skierowanych do Triody osiągnęła 2600 osób. Jednocześnie wczoraj słyszałem jak nasz serwer był mocno obciążany, gdyż momentami jego wentylatory zaczynały głośno hałasować, wchodząc na coraz wyższe obroty... Moc pobierana przez urządzenie potrafiła wzrastać do ponad 400 W!
Może to jakiś atak bootów, modeli językowych sztucznej inteligencji lub nawet próba zablokowania naszego serwera. O tym szerzej mógłby coś powiedzieć Tomek Szcześniak.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Padł kolejny rekord "odwiedzających" na Triodzie. Dzisiaj w ciągu pięciu minut "odwiedziło" nas 3399 osób, co świadczy o poważnym ataku i to poważniejszym niż poprzednie :( Też przed momentem nie byłem w stanie wejść na naszą stronę...
Einherjer
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Einherjer »

Musze sprawdzić czy ten "licznik odwiedzających" da się wyłączyć, bo jego wskazania są mocno mylące, żadne 3399 osób nas nie odwiedziło, to po prostu odwiedziny botów są wielokrotnie liczone. Najwyraźniej ktoś znowu pasie LLMa, mam nadzieję, że i tym razem Tomkowi uda się namierzyć zakres IP do wycięcia, albo bot "napasie się" i przestanie nasze forum ciągle odpytywać.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Znam przyczynę dużych wskazań licznika, dlatego "odwiedzających" we wcześniejszych postach napisałem w cudzysłowie. Próbowałem się dodzwonić do Tomka, ale jest teraz w pracy i nie może odebrać (wysłałem mu sms-a).
Na razie wszystko działa w miarę poprawnie, a ta sytuacja jest zapewne chwilowa (może potrwać kilka dni), więc nie musimy, na razie, przejmować się obecnym stanem. Takie rzeczy miały już miejsce kilkakrotnie. Poza tym ten licznik "odwiedzających" stanowi w pewnym sensie "detektor" większej liczby osób i bootów, próbujących zasysać treści z Triody, więc w moim odczuciu pełni bardzo przydatną funkcję i raczej bym go nie wyłączał.

Pozdrawiam serdecznie
Romek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Tym razem nie LLM a firmy analizujące linki i zajmujące się optymalizacją ruchu (ale nie u nas...). Wycięte na firewallu.
kolawski
250...374 postów
250...374 postów

Post autor: kolawski »

A teraz ja miałem taki sam komunikat. Pozdrawiam. Maciek
Awatar użytkownika
tszczesn
moderator

Post autor: tszczesn »

Tak co godzinę półtorej przychodzi z Chin krótkotrwały (rzędu 2 minut), ale intensywny ruch z wielu adresów IP, głównie pobierających załączniki. Na bieżąco staram się dodawać kolejne sieci do blacklisty, jeszcze trochę i będą tam chyba całe Chiny :)