Proxy sie wywala?
Moderator: gsmok
-
TooL46_2
- 1875...2499 postów

Proxy sie wywala?
Od wczoraj mam problemy z dostepem do Forum -- dostaje wiadomosci ze proxy sie posypalo. Inni tez tak maja?
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
"One should not pursue goals that are easily achieved. One must develop an instinct for what one can just barely achieve through one's greatest efforts."
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
Thereminator
- 6250...9374 posty

Re: Proxy sie wywala?
Dziś po południu ze dwa razy wywaliło mi komunikat podczas przeglądania forum.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
onyx1944
- 625...1249 postów

-
TooL46_2
- 1875...2499 postów

OK, czyli to nie tylko moja przypadlosc. Prawdopodobnie ISP po stronie serwera ma jakie problemy. Wlasnie odpisywalem Tomkowi i czesc wiadomosci mi 'uciekla' przez toto... 
Pozdr,
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-Tomek Drabas
________
—Albert Einstein
tomdrabas.com
-
Romekd
- moderator
Czołem.
Od kilku dni obserwowałem wzmożony ruch na Triodzie. Wczoraj padł nowy rekord w liczniku odwiedzających nasze Forum. Z tego co pamiętam podawana liczba zapytań skierowanych do Triody osiągnęła 2600 osób. Jednocześnie wczoraj słyszałem jak nasz serwer był mocno obciążany, gdyż momentami jego wentylatory zaczynały głośno hałasować, wchodząc na coraz wyższe obroty... Moc pobierana przez urządzenie potrafiła wzrastać do ponad 400 W!
Może to jakiś atak bootów, modeli językowych sztucznej inteligencji lub nawet próba zablokowania naszego serwera. O tym szerzej mógłby coś powiedzieć Tomek Szcześniak.
Pozdrawiam
Romek
Od kilku dni obserwowałem wzmożony ruch na Triodzie. Wczoraj padł nowy rekord w liczniku odwiedzających nasze Forum. Z tego co pamiętam podawana liczba zapytań skierowanych do Triody osiągnęła 2600 osób. Jednocześnie wczoraj słyszałem jak nasz serwer był mocno obciążany, gdyż momentami jego wentylatory zaczynały głośno hałasować, wchodząc na coraz wyższe obroty... Moc pobierana przez urządzenie potrafiła wzrastać do ponad 400 W!
Może to jakiś atak bootów, modeli językowych sztucznej inteligencji lub nawet próba zablokowania naszego serwera. O tym szerzej mógłby coś powiedzieć Tomek Szcześniak.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
Romekd
- moderator
Padł kolejny rekord "odwiedzających" na Triodzie. Dzisiaj w ciągu pięciu minut "odwiedziło" nas 3399 osób, co świadczy o poważnym ataku i to poważniejszym niż poprzednie
Też przed momentem nie byłem w stanie wejść na naszą stronę...
-
Einherjer
- 2500...3124 posty

Musze sprawdzić czy ten "licznik odwiedzających" da się wyłączyć, bo jego wskazania są mocno mylące, żadne 3399 osób nas nie odwiedziło, to po prostu odwiedziny botów są wielokrotnie liczone. Najwyraźniej ktoś znowu pasie LLMa, mam nadzieję, że i tym razem Tomkowi uda się namierzyć zakres IP do wycięcia, albo bot "napasie się" i przestanie nasze forum ciągle odpytywać.
-
Romekd
- moderator
Znam przyczynę dużych wskazań licznika, dlatego "odwiedzających" we wcześniejszych postach napisałem w cudzysłowie. Próbowałem się dodzwonić do Tomka, ale jest teraz w pracy i nie może odebrać (wysłałem mu sms-a).
Na razie wszystko działa w miarę poprawnie, a ta sytuacja jest zapewne chwilowa (może potrwać kilka dni), więc nie musimy, na razie, przejmować się obecnym stanem. Takie rzeczy miały już miejsce kilkakrotnie. Poza tym ten licznik "odwiedzających" stanowi w pewnym sensie "detektor" większej liczby osób i bootów, próbujących zasysać treści z Triody, więc w moim odczuciu pełni bardzo przydatną funkcję i raczej bym go nie wyłączał.
Pozdrawiam serdecznie
Romek
Na razie wszystko działa w miarę poprawnie, a ta sytuacja jest zapewne chwilowa (może potrwać kilka dni), więc nie musimy, na razie, przejmować się obecnym stanem. Takie rzeczy miały już miejsce kilkakrotnie. Poza tym ten licznik "odwiedzających" stanowi w pewnym sensie "detektor" większej liczby osób i bootów, próbujących zasysać treści z Triody, więc w moim odczuciu pełni bardzo przydatną funkcję i raczej bym go nie wyłączał.
Pozdrawiam serdecznie
Romek
-
tszczesn
- moderator
Tym razem nie LLM a firmy analizujące linki i zajmujące się optymalizacją ruchu (ale nie u nas...). Wycięte na firewallu.
-
kolawski
- 250...374 postów

A teraz ja miałem taki sam komunikat. Pozdrawiam. Maciek
-
tszczesn
- moderator
Tak co godzinę półtorej przychodzi z Chin krótkotrwały (rzędu 2 minut), ale intensywny ruch z wielu adresów IP, głównie pobierających załączniki. Na bieżąco staram się dodawać kolejne sieci do blacklisty, jeszcze trochę i będą tam chyba całe Chiny