Historia polskich ogniw i baterii suchych

Elektronika retro

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Historia polskich ogniw i baterii suchych

Post autor: Romekd »

Czołem.
inar pisze: ndz, 11 stycznia 2026, 11:24 Niestety nie wiem, w czym takie baterie pracowały. Znalazłem je na strychu w pudle ze starymi gratami.Nie wiem, skąd tam się wzięły.
Pozdrawiam-Grzegorz
Ciekaw jestem czy chociaż część z zachowanych do obecnych czasów baterii wykazuje jeszcze zachowaną w sobie energię elektryczną. Kilka lat temu mój znajomy pokazał mi kilka baterii z czasów późnego PRL-u, które nadal działały i potrafiły zaświecić małą żaróweczkę w latarce, ale te baterie były znacznie nowsze od przedstawionych w tym wątku.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Alek »

TELEWIZOREK52 pisze: ndz, 11 stycznia 2026, 01:28
inar pisze: pt, 31 października 2025, 11:12 W moich zbiorach znalazłem takie dwa ogniwa %MR7 i już wiem, kto i po co je produkował
Witam. Możesz mnie oświecić w czym to pracowało ?
Ja chyba wiem, w czym to pracowało: w pH-metrach.
Awatar użytkownika
OTLamp
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: OTLamp »

Baterie rtęciowe ogólnie pracowały niegdyś w profesjonalnym sprzęcie pomiarowym. Miały chyba najlepsze parametry ze wszystkich baterii, niemal prostokątną charakterystykę rozładowania. Były używane w najstarszych woltomierzach cyfrowych (firmy Non Linear Systems) jako źródła napięcia odniesienia (nie było jeszcze diod Zenera), kompensatorach i innych przyrządach w metrologii, np. komparatorach cieplnych Fluke (do kalibracji kalibratorów napięcia zmiennego poprzez komparację z kalibratorem napięcia stałego). Gdy wycofano te baterie, firma Fluke zrobiła do tych przyrządów substytut w postaci pakietu akumulatorów niklowo kadmowych wraz ze stabilizatorem na LM317.