inar pisze: ndz, 11 stycznia 2026, 11:24
Niestety nie wiem, w czym takie baterie pracowały. Znalazłem je na strychu w pudle ze starymi gratami.Nie wiem, skąd tam się wzięły.
Pozdrawiam-Grzegorz
Ciekaw jestem czy chociaż część z zachowanych do obecnych czasów baterii wykazuje jeszcze zachowaną w sobie energię elektryczną. Kilka lat temu mój znajomy pokazał mi kilka baterii z czasów późnego PRL-u, które nadal działały i potrafiły zaświecić małą żaróweczkę w latarce, ale te baterie były znacznie nowsze od przedstawionych w tym wątku.
Baterie rtęciowe ogólnie pracowały niegdyś w profesjonalnym sprzęcie pomiarowym. Miały chyba najlepsze parametry ze wszystkich baterii, niemal prostokątną charakterystykę rozładowania. Były używane w najstarszych woltomierzach cyfrowych (firmy Non Linear Systems) jako źródła napięcia odniesienia (nie było jeszcze diod Zenera), kompensatorach i innych przyrządach w metrologii, np. komparatorach cieplnych Fluke (do kalibracji kalibratorów napięcia zmiennego poprzez komparację z kalibratorem napięcia stałego). Gdy wycofano te baterie, firma Fluke zrobiła do tych przyrządów substytut w postaci pakietu akumulatorów niklowo kadmowych wraz ze stabilizatorem na LM317.