zamienniki dla 12ax7 ??

Wzmacniacze, zasilacze itd. Schematy, parametry, konstrukcje...

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

wizgot
5...9 postów
5...9 postów

zamienniki dla 12ax7 ??

Post autor: wizgot »

czesc
krotkie pytanie:
mam wzmacniacz Fender Roc Pro 700, hybryda, w przedwzmacniaczu jedna 12ax7 (mam nadzieje ze nie myle oznaczen :)). Wzmacniacz z ta lampa daje silne przesterowanie, brzmi ostro, nawet przy malym gainie. Slyszalem ze mozna wymienic lampe aby uzyskac troszke inne brzmienie, mniej siarczyste. W zwiazku z tym: jakie sa zamienniki dla 12ax7 ( czy to moze ecc83?) i jakich ingerencji w uklad wymaga zmiana i czy w ogole warto??

mam nadzieje ze pytanie ma w ogole jakis sens, bo jestem amatorem i powtarzam plotki tylko :)
Jestem Tylko Ostatecznym Uzytkownikiem :D
painlust
9375...12499 postów
9375...12499 postów

Post autor: painlust »

12AX7 to to samo co ECC83 z tym że to pierwsze jest po amerykańsku a to drugie po europejsku. Nic nie trzeba zmieniać w układzie.
Awatar użytkownika
adamst_
500...624 posty
500...624 posty

Post autor: adamst_ »

Slyszalem ze mozna wymienic lampe aby uzyskac troszke inne brzmienie, mniej siarczyste
W tym wypadku chodzi chyba nie tyle o zamiennik, co o lampę o takim samym rozkładzie końcówek, ale o innych parametrach - spróbuj wstawić ECC81 - ona ma mniejsze wzmocnienie, więc i brzmienie złagodnieje.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Ach, wy gitarzyści, mordujecie lampy skazując je na pracę w arcydziwacznych punktach charakterystyk...
Nie jestem pewien, czy ECC81 wetknięta w układ zaprojektowany dla ECC83 da łagodniejsze brzmienie. Z racji niewłaściwego punktu pracy przester może nastąpić wcześniej, mimo mniejszego wzmocnienia.
W każdym razie rozkład wyprowadzeń jest taki sam i można spróbować.
Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Post autor: Thereminator »

Piotrze >
Patent z zamianą ECC83 na 81, a nawet 82 bywa często stosowany przez gitarzystów. (ECC82 wstawioną zamiast 83 trudno przesterować.) Z punktu widzenia HI-FI jest to może głupie, ale układy gitarowe celowo mają niewłaściwe punkty pracy, bo dopiero zniekształcając dźwięk gitary wzmacniacz brzmi poprawnie :)
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Piotr
moderator

Post autor: Piotr »

Wiem, tylko jakoś trudno mi się do tego przyzwyczaić :wink: