Polecam
https://audiofezzowanie.pl/krotka-histo ... tronowych/
Artykuł "Krótka historia lamp elektronowych"
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd
-
ECL86
- 10...14 postów

-
Thereminator
- 6250...9374 posty

Re: Artykuł "Krótka historia lamp elektronowych"
Mało w tym historii i rzetelnych informacji, za to dużo audiofilsko marketingowego pierdololo.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
-
Romekd
- moderator
Czołem.
Tak więc przytoczony artykuł nie ma nic wspólnego z naukowym podejściem do tematu lampowych wzmacniaczy...
Pozdrawiam
Romek
Przeczytałem artykuł i niestety miałem podobne odczucia. W artykule skrytykowano badania, pomiary i określanie rzeczywistych parametrów wzmacniaczy, a za to wychwalano "czar" żarzących się lamp i klimat jaki to stwarza (fakt lampy dają ten specyficzny klimat, choć nie ma to nic wspólnego z parametrami technicznymi i brzmieniem urządzenia). Opisano również brzmienie wzmacniaczy lampowych, posługując się "audiofilskim językiem", specyficznym słownictwem, którym posługują się "spece" marketingu, chcąc zachęcić potencjalnych klientów do zakupu lampowych urządzeń...Thereminator pisze: czw, 23 października 2025, 10:06 Mało w tym historii i rzetelnych informacji, za to dużo audiofilsko marketingowego pierdololo.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
Alek
- 1875...2499 postów

Wystarczyło kliknięcie w "polecany" link i jeden rzut oka, aby podzielić zdanie wyrażone przez kolegów w dwóch powyższych wpisach.
-
ECL86
- 10...14 postów

No popatrzcie, https://www.youtube.com/watch?v=QA8MtN29tkE tutaj gość gada podobnie, jakieś ciepłe analogowe brzmienie itp. mity i bajanie.Thereminator pisze: czw, 23 października 2025, 10:06 Mało w tym historii i rzetelnych informacji, za to dużo audiofilsko marketingowego pierdololo.
-
Romekd
- moderator
Czołem.
Pozdrawiam
Romek
Zupełnie się z powyższym stwierdzeniem nie zgodzę. Drugi materiał zawiera wypowiedzi merytoryczne i nie ma w nim żadnego audiofilskiego "bajania". Nie znalazłem ani jednego fragmentu, z którym bym się nie zgodził. Wywiad jest krańcowo odmienny od artykułu, który został przedstawiony w linku z pierwszej wypowiedzi tego wątku. Jeżeli ktoś nie widzi różnicy między artykułem, a przedstawionym wywiadem, to szczerze współczuję...ECL86 pisze: czw, 23 października 2025, 19:31 (...)
No popatrzcie, https://www.youtube.com/watch?v=QA8MtN29tkE tutaj gość gada podobnie, jakieś ciepłe analogowe brzmienie itp. mity i bajanie.
Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
ECL86
- 10...14 postów

No to chyba oglądaliśmy inne materiały... Jak znajdę chwilę to wypunktuje wszystkie fragmenty.