Artykuł "Krótka historia lamp elektronowych"

Internet to prawdziwa skarbnica lampowej wiedzy. Znalazłeś ciekawą stronę tematyczną? Tutaj możesz przekazać innym informację o jej adresie i zawartości.

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd

Awatar użytkownika
ECL86
10...14 postów
10...14 postów

Artykuł "Krótka historia lamp elektronowych"

Post autor: ECL86 »

Awatar użytkownika
Thereminator
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Artykuł "Krótka historia lamp elektronowych"

Post autor: Thereminator »

Mało w tym historii i rzetelnych informacji, za to dużo audiofilsko marketingowego pierdololo.
W teorii nie ma różnicy między praktyką a teorią. W praktyce jest.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Post autor: Romekd »

Czołem.
Thereminator pisze: czw, 23 października 2025, 10:06 Mało w tym historii i rzetelnych informacji, za to dużo audiofilsko marketingowego pierdololo.
Przeczytałem artykuł i niestety miałem podobne odczucia. W artykule skrytykowano badania, pomiary i określanie rzeczywistych parametrów wzmacniaczy, a za to wychwalano "czar" żarzących się lamp i klimat jaki to stwarza (fakt, lampy dają ten specyficzny klimat, choć nie ma to nic wspólnego z parametrami technicznymi i brzmieniem urządzenia, za to mają wpływ na subiektywne odczucia z jego słuchania). Opisano również brzmienie wzmacniaczy lampowych, posługując się "audiofilskim językiem", specyficznym słownictwem, którym posługują się "spece" marketingu, chcąc zachęcić potencjalnych klientów do zakupu lampowych urządzeń... :? Tak więc przytoczony artykuł nie ma nic wspólnego z naukowym podejściem do tematu lampowych wzmacniaczy...

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Alek
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Alek »

Wystarczyło kliknięcie w "polecany" link i jeden rzut oka, aby podzielić zdanie wyrażone przez kolegów w dwóch powyższych wpisach.
Awatar użytkownika
ECL86
10...14 postów
10...14 postów

Thereminator pisze: czw, 23 października 2025, 10:06 Mało w tym historii i rzetelnych informacji, za to dużo audiofilsko marketingowego pierdololo.
No popatrzcie, https://www.youtube.com/watch?v=QA8MtN29tkE tutaj gość gada podobnie, jakieś ciepłe analogowe brzmienie itp. mity i bajanie.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
ECL86 pisze: czw, 23 października 2025, 19:31 (...)
No popatrzcie, https://www.youtube.com/watch?v=QA8MtN29tkE tutaj gość gada podobnie, jakieś ciepłe analogowe brzmienie itp. mity i bajanie.
Zupełnie się z powyższym stwierdzeniem nie zgodzę. Drugi materiał zawiera wypowiedzi merytoryczne i nie ma w nim żadnego audiofilskiego "bajania". Nie znalazłem ani jednego fragmentu, z którym bym się nie zgodził. Wywiad jest krańcowo odmienny od artykułu, który został przedstawiony w linku z pierwszej wypowiedzi tego wątku. Jeżeli ktoś nie widzi różnicy między artykułem, a przedstawionym wywiadem, to szczerze współczuję... :cry:

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
ECL86
10...14 postów
10...14 postów

No to chyba oglądaliśmy inne materiały... Jak znajdę chwilę to wypunktuje wszystkie fragmenty.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Czołem.
A zatem czekam z niecierpliwością na to "wypunktowanie"... Dr Grzegorz Makarewicz, z którym przeprowadzany był ten wywiad, jest założycielem tego Forum (miało to miejsce ponad 22 lata temu) i jako człowiek nauki, akademicki wykładowca-elektronik, zawsze był "w kontrze" do audiofilskich bredni i idiotycznych teorii, wymyślanych przez speców od marketingu (nieuczciwego!), pracujących z premedytacją i bez najmniejszych skrupułów dla podniesienia sprzedaży często absurdalnie drogich urządzeń, o niekiedy bardzo kiepskich parametrach technicznych, nierobiących tego, do czego teoretycznie zostały stworzone... Przykłady naukowego podejścia dr Grzegorza Makarewicza do wydumanych i nie mających potwierdzenia w rzetelnie przeprowadzonych testach audiofilskich bredni, możemy znaleźć w wielu jego wypowiedziach, tu, na Forum "Trioda", które na pewno nie należy do "audiofilskich", choć mamy tu "Kącik audiofilski"...

Pozdrawiam
Romek
Awatar użytkownika
Locutus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Locutus »

ECL86 pisze: śr, 22 października 2025, 21:53 Polecam
https://audiofezzowanie.pl/krotka-histo ... tronowych/

Krótka historia człowieka, który uwierzył 8) :lol:
https://www.youtube.com/watch?v=2kjQs3d51i0