Głowica GFE-101(Kleopatra)- przestrojenie

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Głowica GFE-101(Kleopatra)- przestrojenie

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Mam do zrobienia kupiony na Allegro Lokalnie zestaw Kleopatra H-Fi, o ile wzmacniacz jest sprawny i wymagał przepłukania isostatów i potencjometrów, o tyle tuner ktoś "przestroił" :evil: :evil: :evil: , a raczej rozpieprzył głowicę(na szczęście nie połamał rdzeni).
Efekt jest taki, że jest raptem 10MHz zakresu CCIR i z podłą czułością.
Głowicę i tak wylutuję z płyty......pozbędę się muzealnych tranzystorów i dam nowe BF241, robię tak niemal w każdym radiu z PRL-u i czułość po zestrojeniu powala na kolana, lepiej to chodzi niż na OIRT gdy te radia były nowe.
Głowica ma rdzenie U31, ja bym wstawił U11, tak samo wiem, że lepiej rdzeń aluminiowy w heterodynie wstawić.
Mam TinySA, NWT-200 i oscyloskop też mam(a nawet sześć), p,cz. wygląda na nie grzebaną.
Głowica jest zasilana napięciem ujemnym, może by tak
FM.jpeg
2-2.jpg
FM_2.jpeg
Coś podobnego do bardzo dobrej głowicy OMEGA, problem jest z zasilaniem ujemnym względem masy w GFE-101
1.jpg
2-1.jpg
Wolałbym mieć czułe radio na nowej głowicy niż szmelc rodem z wczesnego Gierka, moje skrzynki mają 47 lat, pięć lat starsze ode mnie.
Inna sprawa to dekoder stereo ale tu nie ma co szaleć i wleci TA7343AP, oczywiście żarówka zostanie zastąpiona diodą LED i zostanie dołożony rezystor w zasilaniu, filtry MPX będą oryginalne.
Czy dioda w zasilaniu nowej głowicy wystarczy czy trzeba nowy zasilacz robić?
Może z układu podświetlenia?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
rezerwa
5...9 postów
5...9 postów

Re: Głowica GFE-101(Kleopatra)- przestrojenie

Post autor: rezerwa »

Zdecydowanie przywracałbym do używalności oryginalną głowicę.
Układ oryginalnie zakręcony na max przez tą logikę dodatnią na masie mimo, że tor robiony na npn i w głowie przy patrzeniu na schemat trzeba sobie przez lusterko wszystko obracać i można zgłupieć.
10MHz pasma? Czy czasem heterodyną nie stoisz o 10,7MHz niżej niż odbierana częstotliwość i stąd zawężenie?
Ta nowa głowica w opisie ma wskazane, że ma mosfeta na wejściu. Mosfet jakiś smd od strony druku? Bo nie mogę się tam dopatrzeć żadnego 4-nóżkowca na zdjęciu.
U2 to jakiś stabilizator napięcia? Np. 7808L?
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

rezerwa pisze: ndz, 12 października 2025, 20:41 Zdecydowanie przywracałbym do używalności oryginalną głowicę.
Pełna zgoda, przy czym GFE-101 nie jest taka sympatyczna jak kolejne numery.
rezerwa pisze: ndz, 12 października 2025, 20:41 Układ oryginalnie zakręcony na max przez tą logikę dodatnią na masie mimo, że tor robiony na npn i w głowie przy patrzeniu na schemat trzeba sobie przez lusterko wszystko obracać i można zgłupieć.
Jest wprost odwrotnie. Tranzystory NPN i plus na masie to najwygodniejsze wyjście. Widzisz te obwody rezonansowe w kolektorach połączone wprost do masy? No właśnie. To bardzo wygodne, pozwala pozbyć się garści filtrów RC niezbędnych przy minusie na masie i upraszcza druk.

Z tego też powodu jak tylko upowszechniły się tranzystory PNP komplementarne do typowych BFów (BF314-BF414 do wzmacniacza wejściowego w układzie OB, BF240-BF440 do stopni regulowanych i BF241-BF441 do stopni nieregulowanych - te dwa z emiterem pośrodku, do stopni OE; różniące się betą) zaraz wstawiono je do głowic zachowując wygodną konfigurację z cewkami na masie - jak w Kleopatrze - tym razem już masie z minusem.

To właśnie układ z tranzystorami NPN i minusem na masie może być "zakręcony na max". Plusnamasiefobia - jest coś takiego? Niewytłumaczalny logicznie masowy lęk przed plusem na masie? :lol:
rezerwa pisze: ndz, 12 października 2025, 20:41 10MHz pasma? Czy czasem heterodyną nie stoisz o 10,7MHz niżej niż odbierana częstotliwość i stąd zawężenie?
To mi się nie klei właśnie. Dawno co prawda nie przestrajałem Kleopatry ani Meluzyny, ale z pokryciem pasma raczej nie było problemów. Może odwijałem jakiś zwój czy dwa? Nie pamiętam. :oops: Lub aluminiowy/mosiężny rdzeń jeśli wejdzie w karkas, ale to autor tematu już wie.
rezerwa pisze: ndz, 12 października 2025, 20:41 Ta nowa głowica w opisie ma wskazane, że ma mosfeta na wejściu. Mosfet jakiś smd od strony druku? Bo nie mogę się tam dopatrzeć żadnego 4-nóżkowca na zdjęciu.
U2 to jakiś stabilizator napięcia? Np. 7808L?
Na to wygląda że to małe czteronóżkowe SMD to MOSFET na wejściu, U1 to coś w stylu LA1185, a U2 to najprawdopodobniej 78L05 (instrukcja podaje napięcie zasilania od 7 V).
Szrot majster pisze: pt, 5 września 2025, 01:54 Czy dioda w zasilaniu nowej głowicy wystarczy czy trzeba nowy zasilacz robić?
Może z układu podświetlenia?
Wytworzenie zasilania głowicy przez prostownik jednopołówkowy z elektrolitem kilkaset uF z obwodu żarówek (zacisk 7 lub 8 transformatora względem masy - dobrać na optymalne napięcie z prostownika) to dobry pomysł. Wykorzystanie głównego odczepu zasilania układu odbiorczego da jakieś +25 V co zupełnie bez potrzeby będzie grzało stabilizator.

Dołączam fragment schematu z głowicą i zasilaczem, żeby było wiadomo o czym piszemy. Ostatnio widzę że oprogramowanie forum dziwnie wstawia obrazki (kiedyś kliknięcie na obraz otwierało go w pełnym rozmiarze). Obraz ma jakieś 5000x2500 pikseli, więc widać każdy jeden element. Jeśli wyświetla wam się za mały to na obrazie klik prawym i "otwórz obraz w nowej karcie", czy coś w tym stylu.

W razie czego mam całość skanu w rozdzielczości 600 dpi.
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem
Olkus
2500...3124 posty
2500...3124 posty

Post autor: Olkus »

Też zauważyłem ten problem z obrazkami i przyznam, że jest to trochę irytujące, szczególnie przy korzystaniu z telefonu.

Pozdrawiam,
A.
Kupię lampy: 35Z4GT, 12K8GT,
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
GFE-101 wywaliłem do śmieci, niestety poprzednik coś lutował od spodu, w sposób, który odkleił ścieżki, na płycie tunera też to wygląda jakby w te i nazad ktoś lutował głowicę :evil:
Przestroiłem to przy pomocy TinySA, było pełne pokrycie zakresu, niestety czułość była beznadziejna, na zewnętrznej antenie wskaźnik ledwo na pozycję "2" potrafił dygnąć, teraz na tej samej antenie idzie prawie do końca.
Ja nie jestem zwolennikiem pudrowania syfu, taka GFE-101 może i by się trafiła ale po kiego grzyba.....byle jaka, późniejsza GFE-105 chodziła o niebo lepiej i w zestawie "Polonez", dość rzadkim, masowo wstawiano GFE-105, identycznie w TSH-113.
Rdzenie wymieniałem na U11, nic to nie dawało, widać to był szajs, który nigdy nie miał pracować w paśmie 88-108MHz, bo taka GFE-105 już była robiona w wersji eksportowej, bo była w tunerach AS-642, które były oferowane w RFN, UK czy Francji, potem były Toski dwuzakresowe, mam taką i GFE-101 jest przy niej jak Komarek do bolidu F1.
Ale o sposobie zasilania z odczepu żarówek nie wiedziałem, tylko to 6,3V, może obecnie 7V, jak mi napięcie siądzie jak wczoraj to jest na kondensatorze około 8-9V co starczy dla LM78L05.
Niepotrzebnie dokładałem ten cholerny zasilacz 12V, niestety nie mam komfortu pracy bo to , bo tamto.......czasem nie myślę jak robię.
Przestrajałem Elizabeth DSH-101 i to jest kosmos w porównaniu z GFE-101, bo to nie było nasze, tuner z plusem na masie to coś jak Proxima/Intana, amplitunery opracowane jeszcze w latach 60-tych, gdy królowały tranzystory germanowe PNP.
Ale głowica enerdowska jest na poziomie GFE-105 a nawet lepsza jeśli chodzi o czułość i odbiór stereo bez szumów.
Teraz trzeba poprawnie zamontować nową głowicę na LA1185, bo jest to druciarstwo i zestroić dekoder stereo, nadajnik na BA1404 już mam.
Dziwnie zachowuje się programator, pozycja pierwsza nie działa i potrafią wyskakiwać przyciski, trochę ścisnąłem szczypcami mocowania i jest lepiej.
A schemat tego zestawu to mógłbym prosić czysty na białym tle?
Albo sposób jak to w GIMP-ie zrobić?
Niestety z opakowania po Azotoxie czy papieru toaletowego ze stanu wojennego trudno się czyta .
Awatar użytkownika
zjawisko
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: zjawisko »

Schemat w całości. Jest to skan arkusza dołączanego do instrukcji obsługi. Kropeczek wynikających z jakości papieru już teraz nie mam siły czyścić.
Jak pisałem w moim poprzednim poście - prawy klik i "otwórz obraz w nowej karcie" lub od razu "zapisz obraz jako...".

W wolnej chwili spreparuję poradnik krok po kroku jak obrabiać schematy w GIMPie.

PS Zauważyłem niedawno że jeśli idzie o jakość rysunków czarno białych z drobnymi szczegółami (np schematy) to format .png wprowadza znacznie mniejsze artefakty niż popularny .jpg/.jpeg przy zbliżonej lub nawet mniejszej wielkości pliku. :idea:

kleopatra tuner.png
Cóż to za robot piękny i młody,
i cóż to za robotniczka,
ona mu z dzbana daje pentody,
on jej - wtyczki z koszyczka.
S. Lem