cirrostrato pisze: śr, 24 września 2025, 09:36
Mam wraz z jedną B6S1 (mam kilka) ,,oryginalną""(?) podstawkę, gdzie na przeciwległych otworach mocujących podstawkę do chassis jest zamocowana blaszka w kształcie litery U z wywiniętymi końcami o 90 stopni i otworkami pod śrubki M3 (mocowane dwiema M3 do tych otworów) a środek blaszki dotyka do tego wyprowadzenia w kluczu. ....
Nie wiem czy to litera U, bardziej W lub M, mniejsza z tym ale już wiem jak to wyglada:
20251008_010334.jpg
I raczej nie widzę tu potrzeby wtryskiwania jakiś form czy używania pinów molexa

podstawka stahl 3+5 i blaszka załatwi sprawę.
tszczesn pisze: ndz, 5 października 2025, 13:40
Generali tak - 0.1 mm/V oznacza 100V/cm.
W przypadku B6S1, gdzie napięcia są niewielkie można zrobić bezpiecznie styk na bolcu podstawki. Czemu tam? Bo wszystkie styki standardowej podstawki stalowej były już użyte
Generalnie w lampach oscyloskopowych które nie mają dodatkowej elektrody przyśpieszającej (PDA), czyli tam, gdzie napięcie ostatniej anody jest równe statycznemu napięciu płytek odchylających wszystkie wyprowadzenia są na cokole, bo w 99% procentach lamp nie przekraczają one 1.5kV i bezpiecznie można je tam umieścić. W lampach z PDA dodatkowe napięcia przyśpieszające są z reguły wyprowadzania na balon lampy (jak w kineskopach, przy czym sam kształt wyprowadzeń jest różny), bo tak jest wygodniej i bezpieczniej.
Dziękuję za sensowne wyjaśnienie
zjawisko pisze: ndz, 5 października 2025, 16:04
onyx1944 pisze: ndz, 5 października 2025, 13:28
No sposób na test widowiskowy ale czy bezpieczny dla lampy to nie wiem
A co tam jest niebezpiecznego? Najwyżej jak się oprzesz gdzieś nadgatstkiem. Plamka jest rozmazana, żadna energia się nie skupi w jednym miejscu ekranu, luminofor się nie zniszczy. Ledwo, ledwo coś tam świeci. A sam test potrwa ile? Kilka sekund żeby sprawdzić czy działa.
Tego nie wiem czy bezpieczne czy nie i wolę się dopytać, zwłaszcza że te lampy raczej nie są łatwo dostępne i tanie.
Lepiej 5x razy się głupio spytać niż raz podpiąć i zniszczyć.
zjawisko pisze: ndz, 5 października 2025, 16:04
onyx1944 pisze: ndz, 5 października 2025, 13:28
Nie za bardzo dostałem odpowiedzi na moje wątpliwości dlatego ponawiam pytanie czy czułość mm/V I V/cm można tak przeliczać przez odwrotność?
zjawisko pisze: czw, 2 października 2025, 15:23Ja myślę że to da się bezpośrednio przyrównać dostosowując napięcia.
Przecież napisałem że da się to bezpośrednio przyrównać.
Ja myślę nie znaczy ja wiem

, też tak myślałem ale pewności nie miałem stąd dopytywałem.
Wracając do tematu wątku, jak na 60 lat, całkiem fajny też sprzęt, konstrukcyjnie i wyglądowo
Pewnie z użytecznością już gorzej, ale na półce może stać
20251008_004208.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.