A ja tymczasem popełniłem błąd i poszedłem do
komnaty tajemnic bez smartfona. Bazyliszka nie było, a skład domestosu, wzorek na papierze miękkim jak futerko niedźwiadka i nazwy barw na kostce o zapachu leśno-morskim znam już dokładnie. Toteż postanowiłem (tu przejdźmy jednak do rzeczy) przy okazji niedawnych kłopotów naszych kolegów z lampami pobitymi w transporcie - wymyślić coś pożytecznego.
Do mnie zazwyczaj szkła wszelakie dochodzą w całości (TFU TFU TFU!), ale...
Kupiłem niedawno sobie (tu wstaw: na wieczne przydasie) dwie sztuki 8ŁO29 lub jak kto woli 8ЛО29И. Producent - Polkolor - nie podaje ostatniej literki oznaczenia, lecz barwa świecenia jest ewidentnie zielona, stąd z noty katalogowej biorę И.
Istotne natomiast iż chciałem "na kolanie" sprawdzić czy jedna z firm kurierskich nie przeinaczyła mi wyrzutni owych lamp w wyrzutnie z pułapką. I tu wchodzi testerek o którym traktuje temat. A konkretnie jego przetwornica 1 kV z groszami. Otwarłem karton, zdjąłem gustowną gazę z ekranu i powstało następujące
pacaneum*:
Weźnij zasilator rabolatoryjny, a weź nim nastaw 6 koma 3 wolta. Podłącz a zażarz włókno ażeby jak konar płonęło. W jeden kołek włókna jak konar płonącego podepnij katod, cylinder wehneltowny i zapnij pod ujemny biegun onego aparatu zielonego. Anod ogniskujący podłącz gdzie chcesz bylebyś miał widok satysfakcjujący, a anod wtóry pod dodatni biegun podepnij. Naduszając dynks z inskrypcją TEST wzrokiem sięgniesz gdzie przódy nie sięgałeś, a wyciu przetwornicy aparatu zielonego towarzyszyć będzie świecący luminofor o kształcie wybranem potencjałem anody ogniskującej.
Wybaczcie, nie wyspałem się, bredzę.
Napięciu wysokiemu na anodzie ogniskującej towarzyszy rozmazana plama, napięciu niskiemu - rozmazany zarys płytek odchylających jak na załączonym obrazku. W tak prymitywnym teście rzeźbę optymalnego napięcia ogniskującego uznałem za zbędną.
Polcolor-hit, video-dotyk.jpg
*pacaneum to rzecz jasna nieśmiertelny duet Szumańska - Kaczmarek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.