Kleopatra TST-102

Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp

Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Kleopatra TST-102

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Jako, że poprzedni temat został "olany", to zakładam drugi.
Przestroiłem głowicę GFE-101, użyłem TinySA.
Pasmo jest od 88MHz do 108MHz, niestety czułość nie powala, chodzi to na poziomie kiepskiej, plastikowej wieży , jakich pełno było w latach 90-tych, żarówka stereo zapala się tylko na silnych stacjach, "antena" to 40cm kabelka......może tu jest pies pogrzebany?
Jest rozjechany dekoder stereo, to muzealny układa jeszcze z czasów DSL-201, chciałem dać taki sam jak do Pionier Stereo czy RFT PROXIMA, czy da radę?
Pokręciłem rdzeniami cewek dekodera , teraz zniekształcenia wzrosły :evil:
A czy nowa głowica wymaga osobnego zasilacza 12V?
Nie mam małego transformatora , może coś ze śmieci wybiorę.
Schemat z instrukcji do głowicy gdzie jest dioda i kondensator zadziała czy nie?
Na Elektrodzie było od cholery o tym sprzęcie ale lata nie mam już tam konta.
Czy źle przestrojone?
Czy to wymaga mocarnej anteny?
Rdzenie U31 wymieniłem na U11 z GFE-105 bo wcale to nie chodziło.
Może tranzystory wymienić w głowicy, tylko trzeba wylutować cały moduł, co odpada.
cirrostrato
6250...9374 posty
6250...9374 posty

Re: Kleopatra TST-102

Post autor: cirrostrato »

Przebijam, gdzieś mam oba kawałki Meluzyny, niegrzebane, czekają na...........Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Moje "klocki" też nie były wiele grzebane, wzmacniacz ma zamontowanego białego LED-a zamiast żarówki kontrolki a tuner był "przestrojony" na zasadzie wycięcia ceramików, dołożenia tego 3,3pF w AFC.
Pokrycia pasma nie było, gdyż poprzednik rozjechał napięcie warikapowe i tak to zostało do dziś.
Jest pełne pokrycie ale chyba lepszej anteny potrzeba.....sęk w tym, że nie mogę zakładać anten na widoku, bo się ojciec czepia.
Za kilka dni zakładam bazową antenę CB 5/8, bo kupiłem Alana 87, też miejsce nie za dobre , na froncie domu się jakiś pacan przyczepi, choćby policjant......na CB nie trzeba zezwolenia ale to są jełopy i tyle.
Ten dekoder stereo trzeba ulepić, tylko czasu brak.
A porady dotyczące nowej głowicy bardzo mile widziane :D
Awatar użytkownika
marekb
625...1249 postów
625...1249 postów

Post autor: marekb »

Dzień dobry,
jeśli chodzi o tuner Kleopatry, to bylo kilka wykonań różniących się elementami, np. programatorem czy potencjometrem "płynnego" przestrajania zakresu UKF. W moim egzemplarzu (z srebrnymi przyciskami presostatu) potencjometr przestrajania ma początkową wartość rezystancji ok. 20k i nie da się pokryć całego pasma UKF (jakieś 16 MHz). Potencjometry programatora to umożliwiają. Jeśli chodzi o głowicę, to przyjrzałbym się tranzystorom i rdzeniom w cewkach. Za pierwszym razem również nie udało mi się uzyskać normalnej czułości glowicy.
Coś wymieniłem, nie pamiętam co i czułość wzrosła do kilku mikrowoltów.
Ogólnie jestem pod wrażeniem jakości dźwięku stereo tego tunera