Wymiana STK463 na 2xTDA7294
Moderatorzy: gsmok, tszczesn, Romekd, Einherjer, OTLamp
-
- 1875...2499 postów
Re: Wymiana STK463 na 2xTDA7294
A gdyby tak zaprojektować PCB o wymiarach STK i wykonać je w Chinach na podłożu aluminiowym była by prawie hybryda 

-
- 3125...6249 postów
Tak właśnie często robią chińczycy {często niezbyt starannie}, wkładając te twory w obudowy wykonane na wtryskarce. I mamy to co mamy.CHOPIN66 pisze: sob, 2 sierpnia 2025, 15:22 A gdyby tak zaprojektować PCB o wymiarach STK i wykonać je w Chinach na podłożu aluminiowym była by prawie hybryda![]()

-
- 1875...2499 postów
Witam!Marek7HBV pisze: sob, 2 sierpnia 2025, 09:58Zdecydowana większość firmowego sprzętu, jaki mierzyłem, miała napięcia zasilania hybryd równe maksymalnemu dopuszczalnemu. A wynikało to zapewne z wymuszania na producencie podzespołów elementów spełniających graniczne wymagania. Części {hybrydy, tranzystory} gorsze trafiają do detalu, gdzie nabywcy mogą ....Szrot majster pisze: pt, 1 sierpnia 2025, 23:55Witam!
Dziwne to, bo STK nie powinien się sam z siebie spalić.
Szukanie wylutów nie ma sensu, bo podwyższone napięcie i tak je załatwi. Gdy trafiał mi się taki sprzęt, to pierwszym posunięciem było obniżenie napięcia i zakup kilku podróbek z różnych zródeł. Cena jest niska w porównaniu z oryginałem. Bo oryginały stosuje się do renowacji zabytków i nie może być tanio
Tu przykładem może być Radmor w którym ktoś wymienił oryginalny dekoder na ,,rękodzielnictwo,, i przyszły właściciel tego zabytku będzie zmuszony zapłacić kupę kasy za doprowadzenie do stanu ,,fabrycznego,,. Takie życie
A wracając do tematu amplitunera o niewielkiej wartości, to zamontowanie TDA wymaga tylko usunięcia kilku elementów i dwóch cięć
Co do montażu TDA7294.....wklejony fragment schematu jest pobrany z Radiomuseum, nigdzie nie ma całości

Czyli mam montować z podłączonym układem regulacji barwy dźwięku czy też bez niego?
Jakie elementy i jakie cięcia?
Bo nie mam schematu i nie porównam.
A co do Radmora i jego dekodera stereo to miałem oba Radmory z zepsutymi dekoderami i zrobiłem płytki z oryginalnymi filtrami MPX ze starego dekodera i nowe płytki są stosowane przez serwis Radmora, to opracowanie znanego inżyniera a nie szmelc od patałacha z Elektrody, co po taniości na jakimś syfie z "jamnika" zrobił.
Układ dekodera określany jako PSD-4 zbudowany jest na LA3410, który bije na głowę muzealny UL1601 jak i UL1621/TCA4500.
Może mi ktoś wyjaśnić co i jak zrobić, by nie sfajczyć TDA7294?
Bo nie zamieniałem TDA za hybrydy.
-
- moderator
Czołem.
Schematu swojego Blaupunkta R-4400 jak podałeś nie posiadasz, ale może jego fragment z pętlą sprzężenia zwrotnego zwyczajnie zrysować, wraz z wartościami użytych podzespołów i jeśli trochę wysilisz szare komórki, to możesz odpowiednio zaadoptować te obwody pod kostkę TDA7294.
Najważniejsze parametry masz jak powiedziałem w nocie aplikacyjnej TDA7294, które zamieszczam w załączniku (zaznaczyłem je na czerwono).
Pozdrawiam
Romek
TDA7294 jest układem, w aplikacji którego wewnątrz pętli ujemnego sprzężenia zwrotnego da się umieścić układ regulacji barwy dźwięku, jednak trzeba przestrzegać pewnych zaleceń producenta tego wzmacniacza, które są podane w nocie katalogowej podzespołu. Znajdziesz w niej informacje, że zalecane wzmocnienie TDA7294 może wynosić od 24 dB do 40 dB (a nawet jeszcze więcej), ale nigdy nie może być niższe (dla górnej części pasma przenoszonego przez układ) od 24 dB (poniżej tej wartości układ może się wzbudzić!).Szrot majster pisze: sob, 2 sierpnia 2025, 23:36 Co do montażu TDA7294.....wklejony fragment schematu jest pobrany z Radiomuseum, nigdzie nie ma całości![]()
Czyli mam montować z podłączonym układem regulacji barwy dźwięku czy też bez niego?
Bo nie mam schematu i nie porównam.
(...)
Schematu swojego Blaupunkta R-4400 jak podałeś nie posiadasz, ale może jego fragment z pętlą sprzężenia zwrotnego zwyczajnie zrysować, wraz z wartościami użytych podzespołów i jeśli trochę wysilisz szare komórki, to możesz odpowiednio zaadoptować te obwody pod kostkę TDA7294.
Najważniejsze parametry masz jak powiedziałem w nocie aplikacyjnej TDA7294, które zamieszczam w załączniku (zaznaczyłem je na czerwono).
Pozdrawiam
Romek
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
α β Σ Φ Ω μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
-
- 1875...2499 postów
Witam!
Niestety moja wiedza techniczna nie pozwala na zrysowanie schematu, nie mam wykształcenia technicznego i nigdy w życiu tego typu rzeczy nie robiłem, mam też problem, gdyż żyję w bardzo nerwowym domu i nie wiem czy dam radę uruchomić ten amplituner na TDA7294 a co dopiero policzyć USZ, mam problem z trzaskaniem drzwiami , co mnie doprowadza do szału.
Raczej zaadaptuję inny układ regulacji barwy dźwięku i przedwzmacniacz, niestety wybaczcie że tak jest ale nie jestem w stanie tego zrobić.
Kiedyś mi szły początki programowania w C+/C++, niestety ojciec mi tak przeszkadza, że to zarzuciłem i od lat nie ruszam tematu.
A może ktoś podrzuci stary schemat układu regulacji barwy dźwięku z potencjometrami 50k na elementach RC?
Jakiś gotowiec, może być z jakiegoś amplitunera czy wzmacniaego cza?
Ten istniejący układ regulacji barwy dźwięku i tak ma za mały zakres regulacji, właściwie to psuje brzmienie a nie koryguje.
Może by tak TDA1524?
Albo jakiś kit wszczepić, na przykład ten mój układ ze zdjęcia?
Nie znam się na układach USZ, bo ich się nie spotyka w nowszym sprzęcie audio , regulacja jest przed końcówką mocy jak należy, do tego to moje pierwsze zetknięcie z STK i japońskim sprzętem
Niestety moja wiedza techniczna nie pozwala na zrysowanie schematu, nie mam wykształcenia technicznego i nigdy w życiu tego typu rzeczy nie robiłem, mam też problem, gdyż żyję w bardzo nerwowym domu i nie wiem czy dam radę uruchomić ten amplituner na TDA7294 a co dopiero policzyć USZ, mam problem z trzaskaniem drzwiami , co mnie doprowadza do szału.
Raczej zaadaptuję inny układ regulacji barwy dźwięku i przedwzmacniacz, niestety wybaczcie że tak jest ale nie jestem w stanie tego zrobić.
Kiedyś mi szły początki programowania w C+/C++, niestety ojciec mi tak przeszkadza, że to zarzuciłem i od lat nie ruszam tematu.
A może ktoś podrzuci stary schemat układu regulacji barwy dźwięku z potencjometrami 50k na elementach RC?
Jakiś gotowiec, może być z jakiegoś amplitunera czy wzmacniaego cza?
Ten istniejący układ regulacji barwy dźwięku i tak ma za mały zakres regulacji, właściwie to psuje brzmienie a nie koryguje.
Może by tak TDA1524?
Albo jakiś kit wszczepić, na przykład ten mój układ ze zdjęcia?
Nie znam się na układach USZ, bo ich się nie spotyka w nowszym sprzęcie audio , regulacja jest przed końcówką mocy jak należy, do tego to moje pierwsze zetknięcie z STK i japońskim sprzętem
-
- 1875...2499 postów
Witam!
I nie zrysuję schematu bo nie mam wyobraźni przestrzennej, to sprawiało, że gdybym miał plastykę w szkole i byłaby oceniania, to bym chodził do jednej klasy przez całą szkołę, trochę zrozumienia.
Dostałem od jednego z Kolegów PCB korektora Revox i nie jest typowa.....do dziś układ nie został uruchomiony, płytki do kilku zegarów też drutami łączyłem i zajęło mi to kilka godzin
No i TDA7294 w 99% nie pracuje z USZ, tego typu układu regulacji barwy dźwięku się nie stosuje poza lampami i też w lampach coraz rzadziej
I nie zrysuję schematu bo nie mam wyobraźni przestrzennej, to sprawiało, że gdybym miał plastykę w szkole i byłaby oceniania, to bym chodził do jednej klasy przez całą szkołę, trochę zrozumienia.
Dostałem od jednego z Kolegów PCB korektora Revox i nie jest typowa.....do dziś układ nie został uruchomiony, płytki do kilku zegarów też drutami łączyłem i zajęło mi to kilka godzin
No i TDA7294 w 99% nie pracuje z USZ, tego typu układu regulacji barwy dźwięku się nie stosuje poza lampami i też w lampach coraz rzadziej
-
- 3125...6249 postów
Szrot majster pisze: sob, 2 sierpnia 2025, 23:36Po pierwsze; układ regulacji barwy jest przystosowany do pracy w pętli USZ i klasyczne zastosowanie odpada. Po drugie; samo podłączenie układu na TDA możeMarek7HBV pisze: sob, 2 sierpnia 2025, 09:58Szrot majster pisze: pt, 1 sierpnia 2025, 23:55
Witam!
Dziwne to, bo STK nie powinien się sam z siebie spalić.
Co do montażu TDA7294.....wklejony fragment schematu jest pobrany z Radiomuseum, nigdzie nie ma całości![]()
Może mi ktoś wyjaśnić co i jak zrobić, by nie sfajczyć TDA7294?
być bardzo proste o ile nie będzie Kolega wymagał przesadnego zakresu regulacji. Do precyzyjnej instrukcji potrzebny jest rzeczywisty układ, który Kolega zamierza zastosować.
-
- 1875...2499 postów
Witam!
I tak dam układ Revox i mały zasilacz symetryczny do jego zasilania, przynajmniej zagra to lepiej niż oryginał.
Tylko czy dałoby się stabilizować zasilanie+/- 35-40V na +/- 15V?
Obawiam się, że żaden stabilizator nie wytrzyma takiego napięcia na wejściu.
Ostatecznie kupię trafo 2x12V i dam LM7815/LM7915, układ Revox ponoć jest rewelacyjny, na TDA7294 odpalę bez USZ, potem pomyśle co i jak z regulacją barwy dźwięku.
A nie zrysuję schematu.....mam zdiagnozowaną dysleksję, co było powodem straszliwego traktowania mnie w szkole podstawowej, potem nauczyciel techniki dał mi ocenę niedostateczna na świadectwie, za to czwórki dostali ci, którzy potem pili denaturat i wielu już nie żyje od dekady albo lepiej.
Trochę zrozumienia , ja pierwszy raz w życiu widzę taki układ regulacji barwy dźwięku, może podobny był w Bambino czy też radiach lampowych ale od lat siedemdziesiątych to rzadkość, tym bardziej w sprzęcie HiFi
I tak dam układ Revox i mały zasilacz symetryczny do jego zasilania, przynajmniej zagra to lepiej niż oryginał.
Tylko czy dałoby się stabilizować zasilanie+/- 35-40V na +/- 15V?
Obawiam się, że żaden stabilizator nie wytrzyma takiego napięcia na wejściu.
Ostatecznie kupię trafo 2x12V i dam LM7815/LM7915, układ Revox ponoć jest rewelacyjny, na TDA7294 odpalę bez USZ, potem pomyśle co i jak z regulacją barwy dźwięku.
A nie zrysuję schematu.....mam zdiagnozowaną dysleksję, co było powodem straszliwego traktowania mnie w szkole podstawowej, potem nauczyciel techniki dał mi ocenę niedostateczna na świadectwie, za to czwórki dostali ci, którzy potem pili denaturat i wielu już nie żyje od dekady albo lepiej.
Trochę zrozumienia , ja pierwszy raz w życiu widzę taki układ regulacji barwy dźwięku, może podobny był w Bambino czy też radiach lampowych ale od lat siedemdziesiątych to rzadkość, tym bardziej w sprzęcie HiFi
-
- 3125...6249 postów
Może się nie zrozumieliśmy? Rzeczywisty układ, to schemat wzmacniacza na TDA {obojętnie jakim}, który Kolega zamierza wmontować. Oczywiście można wszystko wywalić, ale po co tyle roboty? 

-
- 1875...2499 postów
Witam!
No to podepnę bez układu regulacji barwy dźwięku i tyle, może i zabrzmi fajnie, bo tam jest kontur na potencjometrze.
Nie rozumiem tego układu, bo pierwszy raz takie coś widzę..... nawet w Tosce czy głupim Amatorze była normalna regulacja barwy dźwięku przed końcówką mocy, czy w Japonii muszą robić nienaprawialne układy?
Najpierw muszę pomyśleć nad wyjęciem tego z obudowy i wywaleniem STK, dorobię też zabezpieczenia przed DC, bo tu nie ma ich fabrycznie
No to podepnę bez układu regulacji barwy dźwięku i tyle, może i zabrzmi fajnie, bo tam jest kontur na potencjometrze.
Nie rozumiem tego układu, bo pierwszy raz takie coś widzę..... nawet w Tosce czy głupim Amatorze była normalna regulacja barwy dźwięku przed końcówką mocy, czy w Japonii muszą robić nienaprawialne układy?
Najpierw muszę pomyśleć nad wyjęciem tego z obudowy i wywaleniem STK, dorobię też zabezpieczenia przed DC, bo tu nie ma ich fabrycznie
-
- 1875...2499 postów
Witam!
Czyli odpinam pętlę USZ i podłączam moduły na TDA7294.
Najpierw muszę obczaić jak wyciągnąć płytę i trafo z obudowy, bo nie ma tutaj dostępu od spodu
Tylko muszę dać PR-ki na wejściach TDA, które zredukują moc o połowę, bo trafo sieciowe nie wydoli.
No i będzie zaleta TDA7294 czyli praca na 4 omowych kolumnach.
A może ktoś ma konto na Radiomuseum i by mi ściągnął pełną instrukcję serwisową?
Ja konta tam nie mam, nie mam też karty płatniczej a przelewy zagraniczne są droższe niż ten złom kosztował.
Jeszcze poszukam ale krucho z tym będzie
Czyli odpinam pętlę USZ i podłączam moduły na TDA7294.
Najpierw muszę obczaić jak wyciągnąć płytę i trafo z obudowy, bo nie ma tutaj dostępu od spodu

Tylko muszę dać PR-ki na wejściach TDA, które zredukują moc o połowę, bo trafo sieciowe nie wydoli.
No i będzie zaleta TDA7294 czyli praca na 4 omowych kolumnach.
A może ktoś ma konto na Radiomuseum i by mi ściągnął pełną instrukcję serwisową?
Ja konta tam nie mam, nie mam też karty płatniczej a przelewy zagraniczne są droższe niż ten złom kosztował.
Jeszcze poszukam ale krucho z tym będzie
-
- 1875...2499 postów
Witam!
Niestety wszystko spełzło na niczym
Układy TDA7294 z dedykowanymi PCB tam nie wejdą, nijak je zmieścić, czyli fajny amplituner trafi do śmieci.....piękny stan był, 150zł w plecy przez źle zaprojektowaną instalację PV
A nie ma czasem podobnej końcówki mocy dwukanałowej?
LM1876TF nie wytrzyma, TDA7294 w "pająku" jest bez sensu.
A może ktoś ma oryginalny wylut STK465?
To jest tak upchane, że chyba ten układ, który jest na tranzystorach podlinkowany z Elektrody tylko da radę.
Niestety wszystko spełzło na niczym

Układy TDA7294 z dedykowanymi PCB tam nie wejdą, nijak je zmieścić, czyli fajny amplituner trafi do śmieci.....piękny stan był, 150zł w plecy przez źle zaprojektowaną instalację PV

A nie ma czasem podobnej końcówki mocy dwukanałowej?
LM1876TF nie wytrzyma, TDA7294 w "pająku" jest bez sensu.
A może ktoś ma oryginalny wylut STK465?
To jest tak upchane, że chyba ten układ, który jest na tranzystorach podlinkowany z Elektrody tylko da radę.
-
- 625...1249 postów
Pomijając już dyskusyjną kwestię, czy to na pewno od tych 262 V, nie rozumiem, jaki masz problem w tym, żeby sobie obniżyć to napięcie do 220-230 V przy pomocy jakiegoś śmieciowego transformatora (włączonego autotransformatorowo) o mocy kilkudziesięciu VA. Tyle razy już się o tym na forum pisało, a ty wolisz biadolić i obwiniać za wszystko cały świat, niż ruszyć mózgownicąSzrot majster pisze: pt, 1 sierpnia 2025, 02:36 Oryginał nie ma sensu, bo i tak mam 262V w porywach i będzie powtórka z rozrywki.

-
- 1875...2499 postów
Witam!OTLamp pisze: pn, 4 sierpnia 2025, 22:32Pomijając już dyskusyjną kwestię, czy to na pewno od tych 262 V, nie rozumiem, jaki masz problem w tym, żeby sobie obniżyć to napięcie do 220-230 V przy pomocy jakiegoś śmieciowego transformatora (włączonego autotransformatorowo) o mocy kilkudziesięciu VA. Tyle razy już się o tym na forum pisało, a ty wolisz biadolić i obwiniać za wszystko cały świat, niż ruszyć mózgownicąSzrot majster pisze: pt, 1 sierpnia 2025, 02:36 Oryginał nie ma sensu, bo i tak mam 262V w porywach i będzie powtórka z rozrywki.![]()
Nie pomyślałem.....jak kupię STK to wstawię do środka toroida 230V/19V.
Aktualnie trzeba hybrydę zdobyć, mam drugi amplituner Dual z syntezą i VFD ale na STK4161, wleci tam jakiś transformator jako autotransformator.
A spaliło się na pewno od fotowoltaiki, było 8 omowe obciążenie, nie było przesteru a i tak hybryda poszła.....chyba GML026 były bardziej wytrzymałe, bo chodziły nawet do 56V przy 4 omach.
Tak czy siak, ja już w STK nie idę, mam SONY TA-FE370 na STK ale z czasów 230-240V, nie muzeum na 220V.
A może ktoś ma STK463 czy 465?
Nie mam znajomych "w realu" a jak pójdę gdzieś lokalnie to jest tak, że za coś pokroju KD502 wołają 50zł, bo ja nie jestem całkiem nędzarzem a oni to czują.
Najwyżej kupię STK chińczyka i dam transformator, bo cóż mam zrobić?
A czy ktoś mi może podlinkować STK643/465, który jest najlepszej jakości spośród klonów?
-
- 3125...6249 postów
Z maksymalnym napięciem zasilania trzeba zjechać 10 procent poniżej wartości deklarowanej przez producenta sprzętuSzrot majster pisze: pn, 4 sierpnia 2025, 23:47OTLamp pisze: pn, 4 sierpnia 2025, 22:32Szrot majster pisze: pt, 1 sierpnia 2025, 02:36 Oryginał nie ma sensu, bo i tak mam 262V w porywach i będzie powtórka z rozrywki.
Nie pomyślałem.....jak kupię STK to wstawię do środka toroida 230V/19V.
{220 czy 230?}. Dla 220 i przewidywanego maksymalnego 260 wychodzi 60, niestety z hybrydami made in chi mogą być tylko kłopoty także z TDA nie lepiej}. Mam kilka sprzętów z hybrydami i gdzie była opcja 240, to z niej korzystam. Ale sieciowe u mnie nie przekroczyło jeszcze 250 i zrobiłem osobny obwód dla retro stosując autotransformator obniżający o 20, a także mający wyjście dla 110 { mam kilka amerykańskich sprzętów}. Do zasilania całej retro menażerii używam też stabilizatora magnetycznego w którym zastosowałem przełączanie napięcia wyjściowego 200/210/220/230.