Kiedyś był taki bardzo fajny wątek, w którym się udzielałem na elektrodzie:
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1031049.html
Niestety, nie wiedzieć czemu został zamknięty i od tamtego czasu nie było miejsca, żeby wkleić zdjęcia i porozmawiać na ten temat, no i podczas ostatniej wizyty u kolegi tszczesn (wielkie podziękowania za zdjęcia, ogromną dawkę wiedzy, zdjęcia i całą resztę

Książki warte uwagi w tym temacie (które znam, a które opisują wczesne lata telewizji w Polsce):
- Tadeusz Kurek: 625 linii - za kulisami telewizji- bardzo ciekawa książka o początkach polskiej TV, kończąca się na erze koloru, Technologie elektroniczne telewizji , ABC dziennikarza telewizyjnego, "Miksery obrazu kolorowego Bosch Fernseh (nie posiadam, znalazłem jedynie w spisie książek autora). Vademecum realizatora TV .
- Bolesław Urbański: Rejestracja sygnałów wizyjnych
Opracowania internetowe: "JAK TO SIĘ ZACZĘŁO ?
PIERWSZE OŚRODKI TELEWIZYJNE W POLSCE
Lata 1952 - 1969": https://polkart.com.pl/old/PLIKI/Pierws ... 12.doc.pdf
W wątku planuję też zamieszczać historyczne zdjęcia, oraz współczesne, bardzo nielicznego zachowanego sprzętu z "tamtych czasów", oraz prezentować sprzęt, który udało się uratować i służy aktualnie do zgrywania archiwalnych kaset/szpulowych taśm wizyjnych/edycji itd. Wiele "ikonicznych" sprzętów, typu generatory napisów z czcionką dziennika telewizyjnego i wcześniejsze (Thomson TTV 2530 według książki "Technologie elektroniczne telewizji " - google nawet nie potwierdza istnienia takiego modelu, co jest normą przy zapytaniach o sprzęt profesjonalny z epoki", oraz nowszy Vidifont Mark IV), czy biało-niebieskich kamer Bosch KCK 40, z których niewiele zachowano, a także przenośnej Bosch KCN-92, której zdobycie nawet na świecie graniczy z cudem. W USA czy krajach zachodnich dostęp do sprzętu profesjonalnego nie jest taki trudny, ale w Polsce sprawa jest prawie beznadziejna, więc chociaż niech one będą wspomniane i opisane w wątku. Zdjęć zarówno z kilku ośrodków TVP w których byłem, jak i skanów z książek mam sporo, a nawet ostatnio - fizycznego sprzętu z tamtych lat, i będę się starał je tutaj systematycznie wrzucać.

Tymczasem kilka zdjęć historycznych z Woronicza:
Makieta PRiTV i świeżo oddane do użytku wnętrza:
Kamery Marconi Mark IV:
Pomieszczenia realizatorskie i osprzęt:
Rzadka, zachowana w dobrym stanie kamera WZT KS-0042 z czasów telewizji czarno-białej, można ją zobaczyć w Muzeum Dobranocek w Rzeszowie, zdjęcie z internetu.
KS-0042 którą fotografowałem w 2015r w Muzeum Śląskim, w dużo gorszym stanie:
I na razie tyle, w następnym poście wrzucę trochę zdjęć zachowanej aparatury z wizyty w TVP3 Lublin