Zabezpieczenie serwera Triody na wypadek zaniku napięcia w sieci elektrycznej

Informacje o zmianach i nowych możliwościach Forum

Moderator: gsmok

Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Zabezpieczenie serwera Triody na wypadek zaniku napięcia w sieci elektrycznej

Post autor: Romekd »

Czołem.

Dzięki staraniom Tomka Szcześniaka udało się pozyskać profesjonalny zasilacz awaryjny, który od kilku dni zabezpiecza nasz serwer na wypadek nagłego i krótkotrwałego zaniku napięcia w sieci elektrycznej. Jest to wysokiej klasy UPS w obudowie rakowej o mocy maksymalnej 1500 VA, dający na wyjściu napięcie przemienne, sinusoidalne o odpowiedniej wartości, pozwalające na poprawną pracę serwera przez kilka lub kilkanaście minut oraz bezpieczne zamknięcie się serwera w razie dłużej utrzymującego się zaniku napięcia sieciowego 230 V. Nasz UPS został wyprodukowany w roku 2005, nigdy nie był naprawiany, a wiele lat temu został wyłączony z użytkowania wskutek długiej eksploatacji i zastąpienia go nowszym modelem. Z prac, które trzeba było przy nim wykonać były: dokładny przegląd i czyszczenie oraz wymiana niemal wszystkich kondensatorów elektrolitycznych (oryginalne w większości były firmy TEAPO i Jamicon, a po dwudziestu latach bardzo wzrosła ich szeregowa rezystancja ESR /np. kondensator o pojemności 100 μF miał ESR na poziomie kilku omów/. Wszystkie te kondensatory zastąpiłem długowiecznymi kondensatorami elektrolitycznymi firmy Panasonic, serii FR, o niskim ESR i przewidywanej żywotności od 6000 do 10000 godzin (w zależności od pojemności) w temperaturze 105°C. W kolejnych postach zaprezentuję dokładniej to urządzenie i powiem jakich jeszcze niezbędnych zmian dokonałem.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .
Awatar użytkownika
Szrot majster
1875...2499 postów
1875...2499 postów

Re: Zabezpieczenie serwera Triody na wypadek zaniku napięcia w sieci elektrycznej

Post autor: Szrot majster »

Witam!
Nie lepiej dać akumulatory LiFePo4 o pojemności tak z 300Ah i dołożyć regulator MPPT z panelem PV?
Ja mam zaniki napięcia i to wredne, kilku sekundowe albo skoki i wahania napięcia, załóżmy od 202V do 262V, mam UPS-a VOLT SinusPRO, który jest dedykowany do zasilania awaryjnego kotłów C.O. i pomp obiegowych, co za tym idzie czysty sinus(sprawdzone oscyloskopem), jest to urządzenie line-interactive , mam starszy drugi, podobny UPS, mam dwie baterie AGM 120Ah i 45Ah, teraz naładowałem rozleniowiony 100Ah i podłączę go równolegle do tego 45Ah.
I żadnych cyrków, od czasu zakupu pierwszej sztuki UPS-a nigdy mi się nie wysypał system, ani Windows 10/11 ani Linux oparty na Ubuntu, który jest codziennym systemem od prawie roku.
Zamiast UPS-a bym myślał o zasilaniu typu offgrid.
Koszt wysoki ale poczucie bezpieczeństwa bezcenne, dla mnie chemiczne źródła energii są pewne o ile się dba o te baterie.
Awatar użytkownika
Romekd
moderator

Re: Zabezpieczenie serwera Triody na wypadek zaniku napięcia w sieci elektrycznej

Post autor: Romekd »

Czołem.
Takie całkowite i długotrwałe (trwające po kilka godzin) zaniki napięcia sieciowego zdarzają się może dwa, trzy razy w roku, więc inwestowanie dużych pieniędzy w instalację fotowoltaiczną i przy okazji magazyn energii nie ma większego sensu. Natomiast skutki krótkotrwałych przerw z dostarczaniu zasilania likwiduje obecnie nasz zasilacz awaryjny. Przerwy tego typu mogą się zdarzać, gdyż serwer zasilany jest z tej samej domowej sieci elektrycznej, z której zasilam między innymi swoją pracownię, więc jakieś zwarcia czy przeciążenia, lub doziemienia (mam w instalacji bezpiecznik różnicowo-prądowy) mogą wystąpić, ale wtedy przeważnie jestem w domu i mogę szybko reagować (zanim rozładują się cztery nowe akumulatory w UPS-ie). Z instalacją fotowoltaiki w naszym domu jest duży problem, gdyż od strony południa mam wysoki dom sąsiada (w porze wiosennej rzuca cień na trawnik przed domem), a z kolei mój dom ma cztery kondygnacje (wliczając piwnicę) i sam rzuca cień na niewielki ogródek, więc na instalację fotowoltaiczną pozostawałby dach, a ten, niestety jest z eternitu i jego zmiana pociągałaby za sobą kilkadziesiąt tysięcy złotych kosztów, więc do kosztów fotowoltaiki dochodziłby koszt wymiany dachu... Tak więc na razie takie rozwiązanie nie znajduje uzasadnienia ekonomicznego.

Pozdrawiam
Romek
α β Σ Φ  Ω  μ π °C ± √ ² < ≤ ≥ > ^ Δ − ∞ α β γ ρ . . . .